Munar en una imatge als inicis de la seva carrera política.

TW
6

Maria Antònia Munar (Barcelona, 1955) tenia només 24 anys quan aterrà en el món de la política. El 1979 es convertí en la primera batlessa de les Balears per al municipi del Costitx. Natural de Barcelona i mallorquina de convicció, inicià les passes polítiques dins la UCD però el 1982 participà en la fundació d'Unió Mallorquina (UM), partit que presidí fins a finals del 2007.

Fa sis anys deixà les regnes del partit regionalista al qui havia estat la seva mà dreta al Consell de Mallorca, Miquel Nadal, també condemnat pel Cas Domenge, Voltor i Maquillatge. Aquest també haurà d'entrar a presó en els pròxims dies, després que el Tribunal Suprem hagi confirmat la seva condemna a quatre anys pel cas Voltor.

Pel que fa Maria Antònia Munar ha estat una de les dones de l'Estat amb major trajectòria política. Si bé començà com a batlessa de la seva localitat, anà prenent responsabilitats polítiques a poc a poc fins a obtenir la presidència del Consell de Mallorca l'any 1995. Dirigí aquesta institució insular durant dotze anys gràcies a successius pactes tant amb els partits d'esquerres com amb el PP. I és que durant molts d'anys UM va tenir la "clau" de la governabilitat de les Balears.

Notícies relacionades

Abans però havia estat consellera d'Educació i Cultura amb el Govern popular de Gabriel Cañellas (1900-93), i quan deixà el Consell, ocupà la presidència del Parlament balear després d'un pacte entre UM-PSIB i Bloc que es trencà el 5 de febrer del 2010 arran de les detencions i imputacions dels càrregs polítics d'UM.

Precisament el 26 de febrer de 2010, Munar anuncià la seva dimissió com a màxima responsable de la Càmera autonòmica i presentà la seva renúncia a l'acta de diputada. Amb aquesta renúncia també posava punt i final a una carrera política de més de trenta anys de trajectòria. El motiu de la retirada estava propiciada per les acusacions pel cas Maquillatege en virtud de les quals l'expresidenta hauria rebut 300.000 euros en el seu cotxe oficial per comprar el 50% d'accions de Video U. Així ho apuntava el que fins llavors havia estat la seva mà dreta al partit, Miquel Nadal.

Munar ha esta peça clau de l'activitat política i un dels seus moments polítics més importants foren les eleccions del 2007. La presidenta i el seu partit decidiren no donar suport a Jaume Matas, a diferència del que havien fet l'anterior legislatura, de manera que arribà a un acord amb el PSIB i els nacionalistes del Bloc. Això permeté al socialista Francesc Antich repetir com a president del Govern.