TW
6

El Govern Balear entregà al Tribunal Superior de Justícia de Balears un document incomplet, en el que hi manquen diferents folis, de la constitució davant notari de la societat mercantil Bauser Internacional 2001 SL, propietat de José Ramón Bauzá. Aquesta societat és la que explota els productes no estrictament medicinals que es venen a la farmàcia del president, com puguin ser aparells d'ortopèdia, cadires de rodes, xampús o ulleres de sol.

El magistrat del Conteciós Administrariu Fernando Socías demanà aquesta documentació el passat 17 d'abril, que fou entregada en fotocòpies, però la manca d'un nombre exactament no determinat de folis fa que el document sigui incomprensible en el seu conjunt. Això produí un nou requeriment de Socías a l'Executiu, però la direcció general de la Funció Pública, comandada per l'ara consellera i portaveu Núria Riera, contestà el passat 29 d'abril que els papers que ja s'havien enviat eren "tota la documentació que obra en aquesta Direcció General sobre l'expedient administratiu de referència".

Aquesta falta de documents va fer que es produís un retràs en la tramitació de l'expedient. Finalment, els diputats de l'oposició presentaran al voltant del pròxim dia 24, dia de Santa Cristina, l'escrit formal de demanda perquè el TSJIB inhabiliti José Ramón Bauzá com a president del Govern. L'exconsellera de Salut socialista i apotecària Aina Salom ja fou inhabilitada durant dos anys pel mateix motiu.

El document presentat pel Govern Bauzá al TSJIB frega el surrealisme. Així, el primer foli acaba de la següent manera: "Don José Ramón Bauzá Díaz té decidit constituir, i per la present funda i constitueix, una societat mercantil de responsabilitat limitada, que tendrà caràcter uniperso...". Aquí acaba el foli. El següent comença: "...mil (10.000) pessetes, equivalent a 60 euros". Aquest foli acaba així: "Nomenar administrador únic de la Societat Bauser Internacional SL per temps indefinit, al compareixent don José Ramón Bauzá Díaz, amb les circumstàncies..." . El següent comença: "Així ho atorga el compareixent, aquí llegesc l'escriptura...". No hi ha connexió en el document per aquesta manca de folis. En haver-hi altres folis desapareguts, no s'entén bona part del document.

Com se sap, l'any passat i en començar-se a parlar que l'oposiciò duria a la barra Bauzá per la qüestió de la farmàcia, aquest posà com a administradora de Bauser SL a la seva dona, Alejandra Marquina, que a ensems és funcionària interina de la Comunitat Autònoma. L'actual llei d'incompatibilitats afirma que no es pot ser presidir el Govern i ser administrador d'una empresa privada.
Ahir l'esquerra rossegava claus, ja que "s'han perdut alguns mesos per aquest document que tanmateix ha quedat incomplert". La diputada de MÉS. Josefina Santiago, afirmà que "la consellera Núria Riera, que fou la promotora de l'informe del Govern que diu Bauzá pot ser president i titular de la farmàcia, no és capaç ara d'aportar uns documents públics importants per a aquest expedient". Segons Santiago "Núria Riera apadrina a Bauzá".
Per la seva banda, la diputada socialista Pilar Costa indicà que "no aconseguiran aturar una demanda de la qual formen part tots els diputats de l'oposició".

La farmàcia de Bauzá
La farmàcia de Bauzá factura a l'any 1,8 milions d'euros, dels quals 1,1 corresponen a medicines amb recepta d'afiliats a la Seguretat Social. Part de la resta d'aquests doblers corresponen als beneficis de Bauser. A part Bauzá va formar part de la societat que explotava la botiga de vins El Divino de Puerto Portals, que acabà malament. Hi ha una denúncia presentada per MÉS a un jutjat penal sobre la suposda connexió entre aquest negoci de begudes alcohòliques i el nomenament d'un directiu d'IB3.
Al principi de la seva carrera Bauzá féu feina a la farmàcia d'Aina Salom (anys després denunciada pel PP), al carrer General Riera de Palma. El 1996 s'afilià al PP. El 1998, essent conseller de Sanitat Francesc Fiol, li fou concedida la farmàcia de Marratxí. Més tard fou candidat a l'Ajuntament de Marratxí pel PP. El 2003 fou elegit regidor i se li encomanà l'àrea d'Urbanisme. Per aquell temps Bauzá cedí un solar municipal perquè es construís la residència de la Tercera Edat de Can Carbonell a 400 metres de la seva apotecaria. El Govern Matas hi posà els doblers i la gestió s'encomanà a una empresa privada,que gestiona residències d'aquests tipus per diferents indrets de Mallorca. Fins avui en dia, la Farmàcia Bauzá és una de la que més factura de tota l'illa a pensionistes de la Tercera Edat. Bauzá no s'absentà del ple en el qual es votà la cessió del solar tot i ser un possible beneficiari. El 2005 i gràcies a un pacte amb els independents de Marratxí fou elegit batle,però va mantenir sota el seu control directe la regidoria d'urbanisme. Després va ser advertit pel Col·legi d'Apotecaris que havia de nomenar un substitut a l'apotecaria, cosa que féu. Avui en dia també té un apotecari substitut, però ell se'n du tots els beneficis. El TSJIB ja ha sentenciat en el cas d'Aina Salom que no es pot ser membre del Consell de Govern i ser titular d'una farmàcia, una concessió pública que mou nombrosos doblers públics.