El Govern espanyol ha decidit tornar el iot Fortuna al grup d'empresaris de Balears que el van regalar l'any 2000 per a ús i gaudi de la Família Reial, després que el rei renunciés a utilitzar-lo i una vegada que els mateixos empresaris expressessin el desig de recuperar la seva propietat.
La vicepresidenta del Govern, Soraya Sáenz de Santamaría, ha anunciat en la roda de premsa posterior al Consell de Ministres que el Gabinet ha aprovat avui un reial decret que permet emprendre la desafectació.
L'Advocacia de l'Estat ha considerat que la donació que va fer la Fundació Turística i Cultural de les Illes Balears (Fundatur) té un caràcter "modal", perquè l'utilitzés el Rei i la Família Reial, i com ara ja no se li dóna aquest ús, l'Executiu ha donat via lliure per a la seva revocació.
La decisió adoptada pel Consell de Ministres culmina un procés iniciat a mitjans de maig, quan el Monarca va comunicar que renunciava a l'ús d'aquesta emblemàtica embarcació, posant-la a disposició de l'Estat.
Poc després, els empresaris que li havien regalat el vaixell, reunits a la fundació Fundatur, sol·licitaren la devolució a l'Executiu, sota l'argument que quan el van lliurar a Patrimoni Nacional ho van fer "per a l'ús i gaudi de la seva Majestat el Rei i dels membres de la Família Reial", és a dir, que es va tractar d'una "donació modal i finalista".
Ara, ha explicat la vicepresidenta Sáenz de Santamaría, el Govern ha aprovat un reial decret per desafectar el iot, després que Patrimoni Nacional, a requeriment del cap de l'Estat, iniciés el procediment al respecte. Ha recordat que els empresaris de Fundatur han reclamat la seva devolució perquè "no es destina a la finalitat per al qual va ser donat".
Ara només resta que Patrimoni Nacional s'ocupi dels tràmits necessaris perquè el vaixell passi als empresaris de les Balears.
La donació
El Fortuna és un iot d'alta velocitat i 41 metres d'eslora, que va ser donat el 2000 per Fundatur, entitat presidida per Carmen Matutes i que comptava entre la seva trentena de patrons amb els màxims responsables de Sol Meliá, Barceló, Globalia, la Caixa i la Caixa d'Estalvis de Balears Sa Nostra.
Al seu dia, va costar uns 3.000 milions de pessetes-equivalents a 18 milions d'euros-pagats a drassanes Bazán a San Fernando (Cadis) per substituir l'anterior Fortuna, donat el 1979 pel rei saudita Fahd, que al seu torn reemplaçava a una altra embarcació amb el mateix nom que el Rei feia servir en aigües de Balears des de l'agost de 1976.
Després de conèixer que el Rei renunciava a la seva utilització, el Govern de les Balears, presidit per José Ramón Bauzá, va recolzar la seva tornada als seus propietaris originals; l'Executiu insular forma part com a patró de la fundació que va encarregar els seus construcció.
El iot Fortuna torna a mans dels empresaris que el van regalar al rei
També a Illes Balears
- Palma es presenta a Nova York com un referent cultural amb una mostra de flamenc
- L'Associació de Periodistes es posiciona en contra del nomenament de Josep Codony com a nou director general d'IB3
- El centre de Salut Emili Darder desobeeix la normativa vigent
- Narges Mohammadi: dona de foc
- Perdre la feina per defensar el català a l'aula
3 comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
Ara que mos tornin Marivent als Mallorquins!! I QUE S'ENVAGIN!!!!
Vergonya d'empresaris pilotes !
Matas també va posar doblers del poble, encara que sense consultar-ho.Per tant, hauriem d´exigir que aquests doblers nostros tambe se ens siguin tornats i que siguin destinats a ajudar als més necessitats.