Durant les rebaixes es dispara l'ús de bosses de plàstic. | Teresa Ayuga

TW
0

Amics de la Terra de Mallorca reclama una llei que prohibeixi les bosses d'un sol ús. Per l'entitat, els embolcalls d'un sol ús són un clar exemple de la "incultura" d'utilitzar i llençar. Les bosses estan dissenyades per durar una mitjana de quinze minuts i estan realitzades amb un plàstic molt fi. Només un 8% s'acaba reciclant i la resta triguen triguen de mitjana uns cent anys a descompondre's.

En motiu del Dia Internacional Sense Bosses que s'ha celebrat aquest dimecres, sota el lema "Bosses Zero, Residu Zero", reclama una llei que prohibeixi les bosses d'un sol ús o una taxa ambiental perquè els doblers recaptats es destinin a polítiques ambientals de reducció, reutilització i reciclatge.

Tot i que en l'última legislació estatal de residus es recollia un calendari de substitució de les bosses de plàstic d'un sol ús, l'últim Reial Decret de mesures urgents en temes de medi ambient aprovat al desembre de 2012 obviava aquest calendari. Com denuncia l'entitat, actualment la distribució gratuïta de les bosses d'un sol ús està a mans dels distribuïdors, principalment dels comerços. Grans superfícies han començat a cobrar les bosses a benefici propi, mentre que el petit comerç, no es pot permetre perdre clients per aquest motiu.

Per fomentar entre la ciutadania opcions més responsables i reutilitzables, Amics de la Terra Mallorca sorteja bosses de cotó a la seva pàgina de Facebook i Twitter, i recull signatures contra bosses d'un sol ús d'altres materials com les de fècula de patata.