TW
3

El fiscal Anticorrupció Juan Carrau ha destacat avui la validesa del testimoni dels penedits en el cas Can Domenge, en què tres dels sis imputats han confessat els fets que es jutgen, i els ha comparat amb els anomenats "pentiti" que col·laboren amb la Justícia contra la màfia italiana.

En el seu al·legat final en el judici, Carrau ha demanat al tribunal que valori dos aspectes transcendents d'aquesta causa: que no es tracta de mers delictes econòmics sinó de corrupció i que les confessions realitzades per diversos imputats són vàlides, lícites i fins i tot aconsellables.

En aquesta causa, en la qual es jutja una suposada trama per manipular el concurs de venda de Can Domenge a benefici de Sacresa-Ferratur el 2006, estan acusats l'expresidenta del Consell de Mallorca Maria Antònia Munar, l'exvicepresident Miquel Nadal, els exconsellers Bartomeu Vicens i Miquel Àngel Flaquer, el propietari de Sacresa, Román Sanahúja, i l'advocat de la promotora Santiago Fiol.

Vicens, Sanahúja i Nadal han lliurat confessions al tribunal de l'Audiència de Palma i el fiscal s'ha referit a ells com "col·laboradors judicials, penedits o 'pentiti'".

Carrau ha defensat davant la sala que cooperar amb la Justícia és vàlid segons el Suprem i el Constitucional i està aconsellat pel Consell d'Europa i que la utilització de les confessions és "absolutament pertinent" en aquesta causa i no cal rebutjar-la com una rendició davant els delinqüents.

El fiscal ha citat el jutge italià Giovanni Falcone, assassinat per la màfia el 1992, que va afirmar que "incentivar la col·laboració no és un signe de cedir, és el contrari, suposa el reconeixement que l'Estat funciona i que als delinqüents els és més rendible associar-se i reconèixer la força de l'Estat".

El fiscal Anticorrupció ha sol·licitat "greus penes de presó" per als acusats, que van dels 8 mesos de presó per a Vicens als 6 anys per a Munar, perquè es tracta de «delictes de corrupció, de traïció, de deslleialtat, que trenquen la confiança dels ciutadans i ataquen a l'estructura democràtica de l'Estat, delictes que prostitueixen les institucions ", ha afirmat.

Tant la Fiscalia com el querellant en aquesta causa, l'empresa Núñez i Navarro, situen Munar com a màxima responsable de la trama per beneficiar Sacresa amb la venda de Can Domenge i demanen 6 anys de presó per a ella.

Segons Carrau, durant el judici s'ha mostrat prova suficient que Munar és responsable dels fets i està involucrada "des del principi i fins al final del procediment".

En decidir delegar primer a Nadal i posteriorment en Vicens i Flaquer perquè tramitessin el concurs, Munar va assumir "personalment la situació", segons Carrau. "Munar és la competent, és la que decideix qui executa les coses (...) i no està aliena a res del que passa", ha recalcat.

L'advocat de Núñez i Navarro, Cristóbal Martell, ha dit de l'expresidenta "mostra una extraordinària capacitat d'ostentar el domini funcional sense aparèixer en cap de les fotos perilloses".

Tant el fiscal com Martell consideren que Nadal va mentir al tribunal es va atribuir el tripijoc del concurs i la decisió de lliurar informació privilegiada a Sacresa.

Tots dos rebutgen que es pugui aplicar a Nadal l'atenuant de confessió i demanen 4 anys de presó per a ell, perquè la seva admissió dels fets no va aportar res a la investigació.

Per Vicens les acusacions reclamen 8 mesos de presó després que hagi admès la seva participació i fos el primer a confessar. Fiscalia i acusació coincideixen també en la participació de Flaquer i demanen per a ell un any de presó, i a la de Fiol, per a qui sol · liciten al tribunal una condemna d'any i mig.

Sobre l'empresari Román Sanahúja, a qui el tribunal ha autoritzat avui a absentar-se del judici, el fiscal ha dit que ha admès la seva participació i acceptat les penes sol·licitades: 1 any de presó o bé 180.000 euros de multa.

La Fiscalia Anticorrupció i les acusacions consideren als acusats responsables d'un delicte continuat de prevaricació, frau a l'administració i de revelació de secrets greu.

La Fiscalia està d'acord amb la petició del Consell de Mallorca de reclamar als que siguin condemnats una indemnització de 15 milions d'euros, que és la diferència entre el valor de mercat de Can Domenge (45 milions) i el que la institució va percebre per la venda (30).

El judici continuarà demà a partir de les 9.15 hores amb les al·legacions de les defenses de tots els imputats tret l'empresari Sanahúja, l'advocat ha intervingut avui i ha destacat la bona fe de la seva client en admetre "els seus pecats".