El PI-Proposta per les Illes reuní ahir a Palma una representació dels 82 regidors dels que disposa per a anunciar accions conjuntes en contra del decret de Tractament Integrat de Llengües (TIL). Més concretament, el PI presentarà una moció als prop de 40 ajuntaments on hi té representació per demanar la retirada del projecte educatiu del Govern.
Com ha explicat el president de la formació, Jaume Font, "els projectes lingüístics que fins ara aprovaven els propis centres escolars eren un exemple d'integració i consens", unes fites amb les quals vol acabar el president Bauzá.
En aquest sentit, Font comparà aquestes mesures amb "aquell que vol posar el millor sistema d'aire condicionat a una casa que tanmateix no té ni portes ni finestres". I detallà que "un decret com el TIL, fet des de la imposició, sense tenir en compte la realitat ni les particularitats de cada escola, provocarà més fracàs escolar".
També ha lamentat, que durant aquests dos anys de legislatura, l'executiu balear hagi dedicat els seus esforços a carregar en contra de mestres i professors, en comptes de donar-los suport i de cercar vies de diàleg i cohesió.
Favorables a l'ensenyament estranger
Pel que fa al contingut de la moció, al PI es mostren favorables a la implantació d'una tercera llengua, però proposen que es faci de manera progressiva. La formació es demana igualment el perquè de tanta urgència: "Els objectius que han de promoure el correcte aprenentatge de la llengua anglesa han de ser pedagògics, no poden ser mai econòmics, ni molt menys polítics".
També destaquen la improvisació en la implantació del decret que sumat a les retallades patides pel sector, provocaran segons el seu parer una situació de caos a les escoles de Balears.
Més concretament, l'escrit que duran a votació les representacions locals del Pi apunta "que l'aplicació precipitada propiciarà la rebaixa de les hores de català, un increment de les hores en castellà i cap avanç de les hores en anglès".
Així mateix, en sintonia amb altres pronunciaments, es recorda que a dia d'avui, la situació sociolingüística del català, en clara situació de desavantatge respecte el castellà, no justifica la reducció d'hores d'aprenentatge en la llengua pròpia de les Illes.
Si ho feis bé, podeu tenir molts de vots. Tant de bo es pugui treure de fora aquesta colla de forasters, que odien tant tot lo nostro.