És necessari habilitar un perímetre de seguretat al voltant d'un hospital públic? Aquesta pregunta que compta amb la negativa com a resposta probablement més raonable és la que es fan a l'Assemblea de Treballadors i Usuaris de l'Hospital Son Espases (ATUHSE).
L'organització ha elaborat un informe exposant de manera detallada i clara les seves reivindicacions sobre un tema antic, com ho és el pàrquing de pagament al centre hospitalari de referència de les Illes, i que malgrat això, compta amb algunes novetats que s'han esdevingut en les últimes setmanes.
El tema de fons que es plantegen amb preocupació els treballadors i usuaris és que a uns terrenys pagats amb recursos públics, on s'edificà un equipament que respon a un servei, la responsabilitat del qual és de les Administracions, "allò que prima és la rendibilitat de les empreses concessionàries que hi fan negoci, per damunt fins i tot dels drets dels ciutadans".
Passar per caixa
En aquests termes s'explica el membre d'ATUHSE, Guillem Amengual, en referència a les últimes mesures ideades per la direcció de Son Espases amb l'objectiu que cap treballador ni usuari de l'hospital pugui accedir amb facilitat a aquest, havent deixat el seu vehicle enlloc que no sigui l'aparcament tarifat.
Per tal d'aconseguir la seva fita, a finals del mes de maig l'empresa constructora Melchor Mascaró va obrir un fossat enterra d'uns 100 metres de llarg, dos d'ample, i fins a tres més d'altura, mentre s'instal·lava una tanca tot vorejant el perímetre de l'hospital.
A principis de juny, la l'enreixat s'acabà d'aixecar, i les excavadores tornaren a aplanar el terreny, traient el fossat de la circulació. Pel seu costat, l'associació dels treballadors i pacients de l'hospital no ha afluixat les seves crítiques a aquestes actuacions, totes sufragades amb doblers públics.
«El diàleg no és possible»
A l'ATUHSE ho tenen clar; "no és un conflicte laboral, és un tema social". En aquest sentit, Amengual afirma que l'entitat que representa no s'ha reunit amb la direcció de Son Espases per a plantejar-li les seves queixes.
«Ja sabem com respiren. Amb les seves accions demostren que han pres una decisió, i que el diàleg o la rectificació no són possibles», afirma.
Per a armar-se de força i arguments acudeixen ara a l'opinió pública i reclamen allò que troben que és de justícia.
"No volem que ens facin un caminet bonic, el què volem és que obrin els accessos perquè allò és un centre d'interès públic, a on hi acudeix la gent quan està malalta. No hi van per afició", emfatitza.
La reclamació de l'aparcament gratuït i sense tanques que el restringeixin no acaba aquí. L'organització d'usuaris i treballadors ja ha establert contactes amb els econacionalistes de MÉS, perquè tant a nivell municipal com autonòmic, proposin alternatives a l'actual situació de greuge per a les persones que hi han d'aparcar sovint. També anuncien la pròxima realització d'accions encaminades a donar visibilitat a aquest problema.
Alternativa?
L'Ajuntament de Palma va organitzar al seu dia una 'alternativa' amb limitacions al pàrquing pròpiament de l'hospital. Per uns 84.000 euros va habilitar un aparcament amb places limitades -de minusvàlid just n'hi ha 13- a l'indret conegut com a Son Serra Parera, al camí del Secar de la Real.
Aquest no es pot escurçar, i s'ha de caminar vorejant la carretera que ve de Son Castelló i va fins Can Valero, amb el consegüent perill per a malalts, ferits, convalescents, nins, persones majors, etc..
La distància que separa l'alternativa del centre hospitalari és de prop d'un quilòmetre, la qual cosa s'empitjora encara més quan les condicions meteorològiques -com ara que entram a l'estiu- són més inclements.
Els veïns del Secar de la Real no podem accedir a peu a l'hospital si no volem fer tota la volta de forma que ens convengui més anar en cotxe. Vaig escriure fa més de dues setmanes a l'hospital i a l'IbSalut perquè ens donesssin una solució i encara esper resposta.