L'STEI-i afirma que té constància d'una ordre donada directament per l'actual home fort de la conselleria d'Educació, Cultura i Universitats, el secretari autonòmic Guillem Estarellas, segons la qual les escoles oficials d'idiomes no poden deixar cap aspirant fora dels seus plans d'estudi. Molts d'aquests aspirants, segons el sindicat, són professors que feren la preinscripció incentivats pel compromís del trilingüisme (TIL) de la conselleria.
En aquest sentit, l'STEI afirma que el departament de Joana Maria Camps no estalvia ni esforços ni partides pressupostàries per a assolir l'objectiu d'arraconar el sistema educatiu que a les Illes ha vigit durant trenta anys. Mostra d'això és que la conselleria s'ha compromès a augmentar el nombre del professorat d'anglès a l'Escola Oficial d'Idiomes, a més de garantir els espais que facin falta per a poder encabir l'allau de persones que es volen formar en aquesta llengua. "De les llistes d'espera a la resta d'idiomes no se'n parla", critiquen al sindicat.
Formar-se no és gratis
L'STEI indica que aquests gests demostren que la conselleria menteix en dir que ha format més de 3.800 professors d'anglès per al repte del decret de llengües. Segons el seu parer, nombrosos docents han hagut de cercar-se la vida pel seu compte, assumint el cost econòmic elevat que suposa haver d'adherir-se a l'oferta privada d'ensenyament de llengües.
Així mateix, consideren que era necessari que la conselleria posàs en funcionament el pla de formació promès, però que l'ideal fora que el fessin extensible a tot el professorat i que el poguessin adaptar a l'horari laboral.
Per als representants dels docents suposa "un despropòsit i una manca total de serietat" veure com la conselleria aplica tot tipus de retallades a les plantilles dels centres educatius, mentre a l'hora posa a l'abast del TIL "tot allò que faci falta i més, improvisant i sense cap limitació pressupostària".
Just es pot entendre aquest fet, diuen, si consideram la importància que té la "deriva lingüicida" per a l'actual Executiu.
Diàleg, ara?
Aquestes manifestacions dels representants dels docents contrasten amb unes altres realitzades precisament ahir, per part de la consellera Joana Maria Camps, qui anuncià la voluntat d'obrir una gran mesa social per a la negociació de la política educativa, un nou fòrum de diàleg obert a tots els que hi vulguin participar «amb bona voluntat».
Als passadissos del Parlament, Camps es manifestà en aquests termes després de la ruptura anunciada de la Plataforma per a la Reforma del Sistema Educatiu de Balears, liderada pel Cercle d'Economia, després de dos anys de legislatura en els quals no s'ha concretat cap avanç en les seves propostes per a frenar el fracàs escolar.
13 comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
Nadie te hace caso, CATeto... Das vergüenza ajena
Que no ens imposin el bilingüisme també en aquest fòrum: deixem sense respondre ni valorar els comentaris en la llengua cooficial distinta del català o LEPE (Lengua Española Propia de España). I si podem evitar de llegir-los, millor. Demostrem, amb fets, que aquí l'idioma foraster no és útil ni necessari.
Se acabó el negoci de la llengua y el provincianismo CATeto. Es hora de espabilar, nenes. Y no desespereis. Yo he utilizado mi titulo de nivel C para tapar una mancha de humedad que tenía en la habitación. Para algo sí que sirve todavía.
I d'on diuen que trauran la pattida pressupostaria?
A hota, En una afirmacio tens raó: aprendre un idioma és més seriós i va més enllà de la barra d'un bar; i això ho haurien de saber els nostres governants, però veient com es fan les coses... Per altra banda jo proposaria a tots els que defensen tant el TIL si es deixerien operar del cor per algun estudiant de 2n de batxiller amb la promesa que es treurà el títol de cirujà; la resposta és evident i és el que està passant: als centres educatius es proposa introduir l'anglès (sense tenir personal preparat, encara que diguin altres coses) i amb aquesta ecusa introduir castellà que, curiosament sabíeu que a les proves PISA a Catalunya era on hi havia el millor nivell de...CASTELLÀ Idò ja la ventaràs!!!!!
Fa oi veure com a costa de els pobres menors els majors intenten, tirant cadescu per el seu vent, satisfer els seus interessos particulars o de grup. Fa de veres oi escoltar a uns i els altres. A el Govern l hi va molt be reduir el percentatje de catatala recurrint a l angles. L engles ez nomes una treta. Aprendre un idioma mes enlla de barra de bar es mes serioa que tot aixo. No conec ningu que domini una llengua apresa a l escola primaria i secundaria si no ha posat vertader interez i esforc mes enlla de l aprenentatge escola. No els hi feia falta complicarse i complicar als altresbl existecia. Cinquate i cinncuante i s acabat l historia.
@El negoci de l'anglès, ben cert. Però vol dir vostè que del psoE en quedarien gaires?
I de professors de català? En contractaran a les EOI? No... El català ben arraconadet, eh? Propòs que els polítics acreditin el nivell B2 dels tres idiomes, no en quedaria ni un del PP...
Seria poc parlar d'ncompetència de la conselleria d'educació, ja hem de parlar de fanatisme anticatalà, ja comença a ser una malaltia i una fòbia que perjudica els nostres infants i augmenta el fracàs escolar...
My taylor is rich. Per paga, la coneixença d'una llengua no s'improvisa.