A l'acte inaugural d'ahir no hi assistí cap membre de l'Executiu. | UIB

TW
11

El Govern de José Ramón Bauzá ha organitzat unes jornades a la UIB per debatre sobre el dret a decidir que porten per títol, "El Futur Territorial de l'Estat Espanyol: Centralització, autonomia, federalisme, confederació o secessió?".

La Direcció General d'Universitats, Recerca i Transferència del Coneixement del Govern de les Illes Balears, conjuntament amb l'àrea de Dret Constitucional del Departament de Dret Públic de la Universitat, en són els impulsors.

En un primer moment, el Govern confirmà l'assistència a la inauguració del ja exconseller d'Educació, Cultura i Universitats, Rafel Bosch, com a representant de l'Executiu, si bé ahir durant l'acte d'inici de les jornades no hi assistí cap representat del Govern del PP.

Finalment, els encarregats de presidir l'acte inaugural van ser el president del Consell Consultiu, Rafael Perera; el secretari general de la UIB, Antoni Gili; el president de l'Acadèmia de Jurisprudència i Legislació de les Illes Balears,el senyor Miquel Massot; el catedràtic de Dret Constitucional de la UIB,Joan Oliver Araujo i la professora de Dret Constitucional, Maria Ballester.

Notícies relacionades

Més de cent experts d'universitats de tot l'Estat i internacionals, i prop de dos-cents alumnes de Dret, estan debatent aquests dos dies sobre la configuració territorial de l'Estat espanyol. La primera sessió d'ahir, portà per títol "Del centralisme franquista a l'Espanya de las autonomies: crònica d'una descentralització exitosa", a càrrec del catedràtic de Dret Constitucional de la Universitat de Castella-la Manxa, Francisco Javier Díaz Revorio. I ja a la tarda, la segona sessió tractà sobre "La crisis i l'esgotament de l'actual Estat autonòmic espanyol: possibles sortides, a càrrec del catedràtic de Dret Constitucional de la Universitat de Jaén, Gerardo Ruiz-Rico Ruiz.

Ja avui se celebrarà la tercera sessió de les jornades, "Catalunya: reflexions sobre el dret a decidir", a càrrec del president del Consell Assessor per a la Transició Nacional de la Generalitat de Catalunya, Carles Viver i Pi-Sunyer.

Les ponències
Maria Ballester, també membre del Consell Consultiu, explica que l'objectiu de les jornades és "reflexionar sobre el moment actual, en què hi ha una greu crisi econòmica, institucional i de reconeixement de determinades nacions dins del territori espanyol".

I el que cal és cercar "sobre quins punts de consens es pot trobar per millorar l'Estat autonòmic". Per ara, "les ponències rebudes tenen molt nivell i aborden totes les possibles solucions". Per exemple, "hi ha veus que aposten per la recentralització de l'Estat en aquests moments i d'altres que aposten per una major descentralització i reconeixement de les autonomies".