El iot va costar en el seu moment uns 3.000 milions de pessetes -equivalents a 18 milions d'euros- i va ser encarregat el 1997 a les drassanes Bazán, a San Fernando (Cadis), per substituir una embarcació anterior, del mateix nom, donada el 1979 pel rei saudita Fahd. Aquesta, al seu torn, en reemplaçava una altra del mateix nom que Joan Carles utilitzava per navegar per aigües de les Balears des d'agost de 1976.
Amb un buc d'alumini i un pes de 35,4 tones, el Fortuna pot assolir els 130 quilòmetres per hora, disposa d'un calat d'1,47 metres i 9,2 metres de càrrega màxima, i inclou un saló, un menjador, una cuina i quatre cabines dobles per a vuit passatgers. També disposa de tres espais més per a la tripulació, que pot estar composta per fins a vuit persones.
La trentena d'empresaris integrants de la Fundació Turística i Cultural de les Illes Balears van decidir donar el iot per a ús del rei "com a mostra de reconeixement" per les seves "contínues proves d'estimació" a l'Arxipèlag i els seus habitants, segons va explicar l'entitat en un comunicat fet públic el 19 de juny del 2000, amb motiu de la presentació del vaixell als mitjans de comunicació.
El Fortuna havia arribat a la base naval de Portopí, al port de Palma, el dia anterior, procedent d'Algesires, on havia hagut de realitzar una escala tècnica a causa del temporal de llevant que fuetejava l'estret de Gibraltar.
Passió per la mar
Aquest tercer Fortuna confirmà la passió del cap de l'Estat per la mar i els esports nàutics, una afició heretada de la vocació marinera del seu pare, Joan de Borbó, i compartida després amb el príncep d'Astúries.
El iot ràpid es va fer de seguida habitual en els estiueigs mallorquins del rei i la seva família, amb base a l'estació naval de Portopí i sempre en el punt de mira dels paparazzis que volien captar fotos exclusives dels seus ocupants.
Les sortides a l'illa de Cabrera, amb bona part de la família reial a bord, es repetien cada estiu, com també les travessies del rei, o amb testimoni gràfic o de caràcter més privat. Tanmateix, en els darrers tres anys els moviments del Fortuna s'han anat restringint progressivament, entre altres raons per l'alt cost que suposa omplir-ne els dipòsits, uns 26.000 euros, de manera que l'embarcació passa la major part de l'any atracada a la base de Portopí, aliena a les mirades.
La darrera vegada que el rei s'hi va fer a la mar va ser el 13 d'agost de l'any passat, acompanyat tan sols per la tripulació.
Va fondejar al nord de l'Illa, a prop del cap de Formentor, i a l'horabaixa el iot va tornar a port, en la que ara serà la seva darrera singladura amb el patró més il·lustre.
12 comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
Perfecte. I que ara el rei renunciï a Marivent que okupa la família reial des de fa més de 30 anys...
El coronat va a llevar-se despeses i a netejar aquesta imatge tan desprestigiada que té.
L'any passat va deixar les regates, enguany el iot. Al dinosaure el que li passa és que ara es deu marejar a la mar.
Lo tira a la basura,como cualquier ciudadano formal y cumplidor.Total,cada día estamos lanzando a la basura barcos como este.
Recollida de signatures a favor de la unió civil de persones del mateix sexe a Romania. T'hi pots sumar aquí: http://www.petitieonline.com/vrem_parteneriat_civil_in_romania Ajuda: Prenume = Nom / Nume = Llinatge Oras = Ciutat / Tara = País
Home! És veritat que no l´hauria d´haver acceptat. I ara que ja està decrèpit i no pot navegar (no crec que sigui perquè té vergonya perquè la Casa Reial, amb n´Urdangarín estigui imputada. Ell i la seva nissaga ja estan prou tocats, mirau sinó El Jueves) ara el torna. I es pensa que l´aplaudirrem?
no volia en Delgado enfosar un vaixell?. jo enfonsaria aquest ben tranquil......
Pienso, y no desde ahora, que D. Juan Carlos jamás debió de aceptar este regalo. Sabido es que el que toma a dar se obliga. Y que quede muy claro que yo no digo que la frase hecha se haya producido. Y ahora, ¿qué?
Uep, com que es va pagar amb doblers de les nostres illes (aportacions públiques i privades), ens l'haurien de tornar. Així el podriem vendre i no caldrien tants de retalls en educació i sanitat, o serviria per pagar el sou de la Miss de'n Bàüssá. Però supòs que ens tornaran a fotre i s'el quedaran a Madriz.
No fa falta plorar ni romperse es cap, que se vengui, i se destinin els doblers a pagar el Panteon de Congresos, no tenim que pagarlo els ciutadans de Balears, aquests que el varen regalar que tenguin un detall amb la seva terra, que els ha fet guanyar mes que lo que ells li han donat, Sobretot, que no vagi a parar a Cancun, Dominicana, o Riviera Maya.