Gómez afirma que "hem vingut a governar, no a fer de figurants".¡ | P.B.

TW
16

Antonio Gómez (Múrcia, 1958) és l'home de màxima confiança del president Bauzá.

 

En què consisteix la vostra tasca com a vicepresident?

He de coordinar l'acció del Govern, fer complir el compromís que Bauzá va adquirir amb els ciutadans en la campanya electoral. Seré, des de darrere, rigorós i meticulós perquè aquestes accions i el programa es compleixin.

Això significa despatxar molt sovint amb els consellers...

Em reuniré amb els consellers amb la freqüència que es consideri necessària.

Bauzá elogia la vostra lleialtat i fidelitat. D'on ve aquest feeling? És ideologia, és amistat, es complementen l'un a l'altre?

El conec d'ençà que era batle de Marratxí. Jo he estat vint anys primer edil d'Escorca. La col·laboració més estreta ve de quan ell és president del PP i m'incorpora al seu grup de feina.

I us va fer el coordinador de la campanya electoral...

Sí, tant del Congrés com de les eleccions autonòmiques.

Però amb què estau més d'acord i en què discrepau amb ell?

Estic d'acord amb totes les polítiques que desplega. També és un home que escolta molt, com més gent millor. Pren decisions valorades. Les pren ell i després jo, com a estret col·laborador, les compartesc plenament.

Tothom parla d'Antonio Gómez. Heu començat a baix de tot i sou vicepresident...

Primer, quina persona per arribar a algun lloc no comença de zero? Que me'n diguin una. Segon, he estat vint anys batle d'Escorca, amb majoria absoluta i creixent. Després he estat quatre anys director general de Caça, Protecció d'Espècies i Educació Ambiental. Vull veure quins altres membres del Govern tenen aquesta experiència. Ser batle és la vertadera universitat per exercir un càrrec publicopolític, sobretot a pobles petits. Et veus cada dia amb la gent. I quan et compromets a qualque cosa ho has de fer. No sé qui ha fet muntatges al voltant de la meva persona.

Home, vós éreu el cuidador de Menut, on es feien consells de Govern. I dius: carai, de cuidador a vicepresident...

Jo em vaig presentar a unes oposicions nacionals i vaig venir aquí el 1981. Tenia sota la meva responsabilitat la gestió d'Escorca. La Comunitat Autònoma vindria després. Era de la Icona.Menut tenia una funció d'investigació sobre les espècies autòctones. Allà se n'estudiava la reproducció i la repoblació dels boscs.

Us veis qualque dia president del Govern?

No, en absolut. El meu futur polític està lligat al de Bauzá. Jo l'acompanyaré fins que ell ho consideri. Després tornaré a la meva plaça de funcionari.

Com valorau els dos primers anys del Govern?

Bauzá tenia uns objectius i s'han complit. Ha estat molt complicat. La situació que heretàrem era dramàtica. Posàrem ordre en el control del dèficit i de les despeses i en el pagament a proveïdors. I férem l'Administració més eficaç. També hem fet un sector públic més adequat. No podien ser 190 ens públics. Amb 75 donarem servei amb una menor despesa.

Aguiló va tenir molts de problemes amb els empresaris i Bosch amb els professors. Com ho veis?

Eren els més adequats. Es trobaren situacions molt difícils. Aguiló ha posat ordre en els comptes públics. I Bosch ha aconseguit que la llibertat acudeixi al nostre sistema educatiu i que els pares puguin elegir la primera llengua vehicular. Ha iniciat un nou model: el trilingüisme. És complicat perquè venim d'un model preestablert que ve de fa molts d'anys.

Però no creis que hi ha hagut massa crispació? Per què no han estat més dialogants?

Mai no hem renunciat al diàleg. Però hi ha gent que no vol canviar. N'hi ha que parlen de diàleg, però el que volen és no canviar les polítiques que s'aplicaven. Aquest Govern ha de prendre decisions. No estam de figurants.

I els pròxims dos anys?

L'esforç està dedicat a donar un impuls a l'economia i al sector empresarial i a fer polítiques més properes a les persones, polítiques socials. Estic segur que serem la primera comunitat que sortirà d'aquesta situació difícil. Tenim dades que ens indiquen que aquest canvi s'està consolidant. Les dades de l'atur han millorat, igual que les dades mercantils sobre la creació d'empreses.