El dictament del Consultiu fou aprovat dimecres amb el vot a favor de cinc dels nou membres que l'integren, la majoria conservadora. Els quatre membres restants signen un vot particular. Curiosament, l'endemà que es fes pública la votació, divendres, el Govern nomenà el desè membre del Consultiu, un progressista. Amb aquesta majoria simple, l'òrgan de consulta avala la norma que abolirà el Decret de mínims (el que fixa que pel cap baix la meitat de l'ensenyament ha de ser en català) i que introduirà el trilingüisme a l'ensenyament a costa de reduir hores de català fins a equilibrar-les amb les de castellà.
Tot i que el dictamen no es farà públic fins avui, aquest diari ha pogut saber que la majoria del Consultiu justifica el nou decret al·legant que el procés de normalització ja ha donat els fruits i, per tant, ara es pot fer compatible el procés de normalització amb un equilibri entre les dues llengües oficials (que no seria matemàtic, sinó que estaria vinculat al context social) i amb la introducció d'una llengua estrangera. A partir d'aquest raonament, el Consultiu entén que el nou decret no incompleix la Llei de normalització ni tampoc l'Estatut d'Autonomia.
El nou decret farà que aproximadament un 30% de l'ensenyament sigui en català, un 30% en castellà i un 30% en anglès i deixarà un 10% a discrecionalitat del centre. S'aplicarà el proper curs a primer i quart de Primària i primer d'ESO i, gradualment, s'anirà estenent a la resta d'ensenyament no universitari durant els propers quatre cursos.
El dictamen, segons fonts properes al Consultiu, també posaria emperons a un dels punts del decret que permet aplicar un model lingüístic diferent de l'establert (amb més hores de català o de castellà), sempre que més del 65% del cens del centre educatiu ho aprovi a través d'una consulta que el mateix centre hauria de promoure. En aquest punt, el Consultiu considera que no han de ser les famílies les que decideixin sobre el projecte educatiu, sinó que ha de ser el centre.
32 comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
aleshores el català i el castellà, ha de ser equilibrat en tots els àmbits de la societat, i no únicament en l'àmbit de l'ensenyament
30 anys han donat un fruit magre si tenim en compte la fragilitat de la posició de la llengua actualment. Hi ha hagut bo i dolent. Allò que és un perill molt gros és que amb poc temps i males traces es pot esfumar la feina aconseguida per les formigues anys i panys, una feina constant, seriosa, constructiva i beneficiosa per a la nostra comunitat: conservar l'ús de la llengua pròpia, dignificar-la, mantenir-la en bon estat, estimular-ne el respecte i la utilització com a vincle de cohesió... Els llibres de text - en bona part - ja estaven adaptats a les varietats del català de les Illes Balears. Els polítics responsables en aquest moment volen fer creure que no és així amb intencions més que dubtoses.
Acabada la normalització ja podem donar pas a la plena subnormalització.
Discutint amb la meva veïnada pepera sobre si gat o moix, i no podent ella rebatre els meus arguments, defugí el tema dient-me: “basta, que tenc que llimpiar es cubo de sa basura”. Au idò, anau, anau, madona; emperò a escoleta, si hi sou a temps !
Avanç del català?.Que provin de veure una pel.licula i veuran.A IB3 son totes en castellà, las de TV3 no es poden veure a Balears, i al cine no han fan cap.I els diaris?.N'hi ha dos en català, un a mitges i dotzenes en castellà.I les cartes dels restaurants?.Ni una en català.Es IMPOSIBLE passar un dia a Menorca sense parlar ni escoltar el castellà.En canvi un castellà ho pot fer tot en la seva llengua.Fins i tot un anglès ho té més fàcil.
No deu ser per lo molt que el parla el seu president (Rafael Parera) al qual no li he sentit mai una paraula de mallorquí, ni de català ni de res que s'hi assembli, ni d'enfora. A més, aquest senyor, no fa anys, molts d'anys que hauria d'estar jubilat i deixar-se d'històries d'altres temps?
Per desgràcia, sabem escriure millor el Castellà, així que també el podem rebaixar i posar-hi al seu lloc l´Anglès, que és més util..
@ TONI I tant! Sort tenim de que no hi hagi "policia autonòmica" ... ja tendríem els Cipaios en marxa!
I amb l'avanç del castellà, no comença a bastar ja d'haver-lo d'imposar des de la constitució fins al darrer post-it?
Tots els nins i nines de les Illes Balears saben parlar castellà però molts nins i nines no saben català i l'única manera que poden aprendre és a l'escola. Per això els enemics de sa nostra llengua ataquen sa educació.