Amb una majoria simple, l'òrgan de consulta avala la norma que abolirà el Decret de mínims. | ULTIMA HORA

TW
32

El Consell Consultiu considera que el procés de normalització de la llengua catalana iniciat a les Illes ara fa trenta anys ja ha donat els seus fruits. I entén que, en l'àmbit educatiu, ja es poden modificar les mesures que s'establiren com a transitòries i perseguir ara l'equilibri entres les dues llengües oficials. Aquest és un dels arguments emprats pel màxim òrgan consultiu de la Comunitat Autònoma per donar el vistiplau al decret de tractament integrat de llengües, que reduirà el pes del català en l'ensenyament a partir del proper curs.

El dictament del Consultiu fou aprovat dimecres amb el vot a favor de cinc dels nou membres que l'integren, la majoria conservadora. Els quatre membres restants signen un vot particular. Curiosament, l'endemà que es fes pública la votació, divendres, el Govern nomenà el desè membre del Consultiu, un progressista. Amb aquesta majoria simple, l'òrgan de consulta avala la norma que abolirà el Decret de mínims (el que fixa que pel cap baix la meitat de l'ensenyament ha de ser en català) i que introduirà el trilingüisme a l'ensenyament a costa de reduir hores de català fins a equilibrar-les amb les de castellà.

Notícies relacionades

Tot i que el dictamen no es farà públic fins avui, aquest diari ha pogut saber que la majoria del Consultiu justifica el nou decret al·legant que el procés de normalització ja ha donat els fruits i, per tant, ara es pot fer compatible el procés de normalització amb un equilibri entre les dues llengües oficials (que no seria matemàtic, sinó que estaria vinculat al context social) i amb la introducció d'una llengua estrangera. A partir d'aquest raonament, el Consultiu entén que el nou decret no incompleix la Llei de normalització ni tampoc l'Estatut d'Autonomia.

El nou decret farà que aproximadament un 30% de l'ensenyament sigui en català, un 30% en castellà i un 30% en anglès i deixarà un 10% a discrecionalitat del centre. S'aplicarà el proper curs a primer i quart de Primària i primer d'ESO i, gradualment, s'anirà estenent a la resta d'ensenyament no universitari durant els propers quatre cursos.

El dictamen, segons fonts properes al Consultiu, també posaria emperons a un dels punts del decret que permet aplicar un model lingüístic diferent de l'establert (amb més hores de català o de castellà), sempre que més del 65% del cens del centre educatiu ho aprovi a través d'una consulta que el mateix centre hauria de promoure. En aquest punt, el Consultiu considera que no han de ser les famílies les que decideixin sobre el projecte educatiu, sinó que ha de ser el centre.