Les editorials tindran plena llibertat a l’hora de fer les seves propostes. | GERMAN G. LAMA

TW
102

La Conselleria d'Educació no descarta que els llibres de text, objecte d'una subvenció de 70.000 euros, puguin utilitzar l'article salat. Dimarts, el conseller d'Educació, Rafel Bosch, anuncià aquesta nova línia d'ajudes per editar materials didàctics en què es reculli "lèxic específic de les modalitats lingüístiques pròpies de les Illes".

La decisió de salar els textos dels materials didàctics, confirmà Educació, no seguirà el criteri de la UIB, màxim òrgan consultiu en matèria lingüística a les Balears, sinó el de les editorials.

Bosch també revelà dimarts que ja hi ha set editorials estatals i illenques interessades en la subvenció, si bé ahir el seu departament assegurà que no podien donar-ne els noms perquè "la comissió tècnica, encarregada d'obrir els sobres, encara no s'ha reunit".

Notícies relacionades

Eivissencs i menorquins fa anys que es queixen a les editorials que els llibres de text estan "mallorquinitzats" i que hi troben a faltar les modalitats de cada illa. Educació, però, té clar que "dependrà del projecte que presenti cada editorial" que hi hagi o no manuals diferents a cada illa. Pel que fa als terminis en què aquests nous materials podrien estar disponibles per a les famílies, també ho deixen en mans de les empreses i seran aquestes les que se les hauran d'enginyar perquè els pares puguin tenir el llistat de llibres per al pròxim curs ja al mes de juny, com cada any.

Quant a si tenen previst obrir línies d'ajudes per adaptar els llibres de text en castellà a la realitat balear, Educació assegurà que "no es preveu a l'Estatut d'Autonomia".

Des del Departament de Filologia de la UIB, en conèixer la iniciativa de Bosch, afirmaren que adaptant els llibres a les modalitats balears només aconseguiran "fer el ridícul" i serà "una vergonya des del punt de vista acadèmic i científic". La Conselleria, però, ho té clar i es justifica amb l'article 35 de l'Estatut d'Autonomia, en què es diu que "la Comunitat Autònoma té competència exclusiva per a l'ensenyament de la llengua catalana, pròpia de les Illes Balears, d'acord amb la tradició literària autòctona (...) les modalitats insulars del català, de Mallorca, Menorca, Eivissa i Formentera, seran objecte d'estudi i protecció, sense perjudici de la unitat de la llengua". Ara bé, curiosament en el mateix article a què remet Educació també hi diu que "la institució oficial consultiva per a tot el que es refereix a la llengua catalana serà la Universitat de les Illes Balears (UIB)", articulat que no han tingut en compte.