Cristina de Borbó declararà als jutjats de Palma en qualitat d'imputada.

TW
16

El jutge José Castro imputà ahir la infanta Cristina i la cità a declarar el 27 dissabte d'abril pel cas Nóos. L'instructor hi veu fins a catorze indicis que va poder consentir que el seu parentiu amb el rei fos emprat per Iñaki Urdangarin i el seu soci, Diego Torres, en les presumptes activitats il·legals de l'institut. La notícia causà un terratrèmol mediàtic arreu del món.Potser per això, la Fiscalia s'apressà a informar que presentarà un recurs davant el magistrat mateix.Si el rebutja, serà l'Audiència Provincial la que finalment decidirà si la filla del rei compareix als jutjats de l'avinguda d'Alemanya.

Segons el fiscal Anticorrupció Pedro Horrach, continua sense haver-hi indicis criminals que relacionin la infanta Cristina amb les activitats de l'Institut Nóos. Les últimes declaracions, investigacions i correus no han aportat cap prova nova, al seu parer. Com se sap, el Ministeri Públic és un organisme jeràrquic; el fiscal general és nomenat pel Govern espanyol.

En l'acte judicial de denou folis, José Castro assenyala que la infanta podria haver incorregut en "un supòsit de cooperació necessària" o "complicitat" en els delictes que s'atribueixen a Urdangarin i Torres. Aquests són falsedat documental, prevaricació administrativa, malversació de fons públics, frau a l'Administració, tràfic d'influències i delictes contra la Hisenda Pública.

La intenció deCastro és aclarir si la infanta coneixia el presumpte ús que feia Urdangarin de la seva presència com a vocal a l'Institut Nóos per aconseguir contractes d'entitats públiques i privades i desviar-los a la mercantil Aizoon, participada al 50%. Considera "dubtós" que empreses i institucions haguessin acceptat "tan pacíficament" les proposicions d'Urdangarin i Torres "sense gaudir de l'aparent i consensuat reforç de la Casa de SM el rei", en el sentit que "intencionadament es feia desprendre" que a la junta directiva de Nóos hi figuraven els noms de la infanta i el seu secretari, García Revenga, en qualitat de "assessor de la Casa del Rei".

Notícies relacionades

Per Castro, "tot sembla indicar que estava consensuat que l'única funció de Cristina de Borbó i de Luis García Revenga era la d'una utilitarista figuració en la mesura que els seus nomenaments pels responsables de l'Institut Nóos no ho varen ser en atenció a les seves capacitats ja que, per molt que els sobrassin, en cap moment no estaven cridats a desplegar-les". En conseqüència, Urdangarin iTorres cercaven que la infanta i el seu secretari "mostrassin el seu tractament reial i càrrec, respectivament, amb la pretensió d'aparentar davant empreses privades i institucions públiques que totes les operacions de Nóos eren conegudes per la Casa de SM el rei i gaudien del seu suport".

El jutge José Castro deixa escrit que "difícilment es pot entendre que IñakiUrdangarin actuàs d'esquena a la seva dona durant la negociació, o un fet rellevant d'aquesta, dels convenis Illes Balears Forum que tingué lloc en el palau de Marivent d'aquesta ciutat, i es diu que els del Valencia Summit en el palau de la Zarzuela, encara que aquesta darrera dada encara no ha estat confirmada ni desvirtuada".

"Poc eficaç"
El magistrat reflexiona que citar la infanta com a simple testimoni del cas seria "poc eficaç per a la instrucció". Explica que, com a membre de la família reial, la infanta "estaria exempta de concórrer a una hipotètica citació judicial com a testimoni" o, com a molt, "podria facilitar la seva versió per escrit", segons els privilegis que li concedeix la Llei d'enjudiciament criminal. "Per al supòsit que accedís (a declarar), el seu testimoni estaria seriosament limitat per una via procedimental que impedeix plantejar preguntes a l'empara de les respostes", explica el jutge, que en aquest cas troba "molt complexa l'observança del principi de contradicció" que, a més, estaria "comprensiblement mediatitzat pel parentiu".

Situació inèdita
La imputació col·loca la filla menor del cap de l'Estat en una delicada situació, inèdita en la història recent d'Espanya, i que a partir d'ara haurà d'afrontar la Casa del Rei, immersa en un procés per millorar la seva comunicació pública per avançar en la transparència.
Com se sap, el 5 de març de 2012, Castro rebutjà la imputació de la infanta -també amb el suport del fiscal- que sol·licitava Manos Limpias, i l'Audiència confirmà la decisió.