Més enllà de demanar un finançament "més just i transparent", com ahir tornà a reivindicar el president José Ramón Bauzá, el Govern ha començat a concretar la seva proposta amb vista al debat que s'acaba d'obrir sobre el nou sistema. I la proposta es basa en dos eixos:més participació de les comunitats en els ingressos tributarisi la fixació de límits a la solidaritat interterritorial. Són plantejaments similars als que han expressat ja comunitats com Catalunya i Madrid.
La vicepresidència econòmica de Pep Ignasi Aguiló considera que s'ha d'aprofundir en la cessió de capacitat normativa a les comunitats sobre els tributs(que tinguin més marge de maniobra per apujar o abaixar imposts)i donar així més seguretat en els ingressos, sense que depenguin, com ara, de lliuraments a compte o de futures liquidacions que no s'ajusten als cicles econòmics de les autonomies. També planteja una major descentralització d'ingressos (més cessió d'imposts)que es correlacioni amb el fet que les autonomies gestionen les grans competències de l'estat de benestar.
L'altre gran eix és mantenir un esforç de solidaritat i que l'Estat vetli per una equitativa redistribució de la renda, però el departament d'Aguiló veu "imprescindible que no es distorsioni el principi d'ordinalitat en el resultat". Això suposaria posar límits a la solidaritat interterritorial perquè garantiria que l'aplicació dels mecanismes de compensació financera entre els distints territoris no altera la seva posició inicial en renda per capita. Així, per exemple, si una comunitat autònoma ocupa un alt lloc del rànquing en renda per capita i està per sobre de la mitjana abans d'aportar a la "bossa comuna", no podrà caure, per exemple, als darrers llocs i quedar per sota de la mitjana, com ha passat fins ara amb les Illes Balears.
El president José Ramón Bauzá apuntà ahir, després de reunir-se amb el president del Congrés, Jesús Posada, al Consolat, que la petició d'un sistema "més just, transparent i predictible" serà una "reivindicació constant". Defensà que cal revisar el sistema "com abans millor" i que Balears vol ser solidària però "no volem ser menys que ningú ni més. Volem que es tingui en compte el nostre fet insular". Pel president, el sistema actual no és transparent i el que cal és saber "quins recursos tindrem a priori i no a posteriori". Bauzá també considerà "obligat" i "de sentit comú" que l'Estat traslladi a les comunitats la flexibilització del dèficit que la UEapliqui a Espanya. Però preguntat per les similituds de les reclamacions balears amb les catalanes, afirmà que "se sumarà a les reivindicacions dels ciutadans de Balears en el conjunt d'Espanya".
11 comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
Aixi es Emili, fins i tot EL PAIS ho publica la setmana pasada Catalunya s´ha baralla, amb Madriz hi pose la cara, aquest cap de buina engominat el critica, pero llevo´s s´ha aprofita de s´he lluita dels altres, i aixo´ que ha Madriz son dels seus ¡ titella ¡
1.Curiós q ara el PP demani el q demana Catalunya des de fa anys, i pel qual tant l'han criticat. 2. Els Governs Balears hauria de fer molts d'anys que haurien d'haver denunciat el Gobierno per inconstitucionalitat en el finançament de les I.Balears atenent-se a l'article 138 de la sagrada Constitución.
Ho sabia!! En Bausà es un infiltrat catalanista!!
I aquest mos governa !!! Aquest odía a tot lo que sona a Mallorquí.
El tema del finançament és com el "dia de la marmota". Cada mig any en Bauçà surt fent les mateixes declaracions per què paregui que fa alguna cosa...i tot segueix igual. Aquest té menys vergonya que en Matas. Sortosament d'aquí dos anys deixarà el càrrec.
De quina manera s'enriu dels illencs !!! Tant de bo només els votin els seus afiliats i el PP quedi fora del parlament de les Illes Balears.
D'aqui a dos anys (més o manco) ja podras fer les maletes "HORTERA"
En definitiva: que farà el què li diguin els jefes de Madriz.
Jo crec que l'h milloraran ben aviat.
El saben aquell que diu .... ?