Estampa de l’edifici de serveis interns de Son Espases, amb el monestir de la Real al fons. | S. AMENGUAL

TW
15

El Tribunal Suprem ha tombat l’acord del Consell de Mallorca, pres el juny de 2006, que avalava la modificació del planejament urbanístic de Palma. Aquest canvi en el PGOU, de fet, fou la maniobra que permeté construir l’hospital als terrenys de Son Espases Vell.

El Suprem dóna la raó així al recurs presentat per la Congregació de Missioners del Sagrat Cor, en contra de la sentència del Tribunal Superior de Justícia de les Illes Balears, que rebutjà totes les al·legacions presentades anteriorment pels coritos.

Els religiosos defensaren en el seu dia que la construcció del macrohospital “desnaturalitzava” aquests terrenys rústics. També argumentaren, i aquí resideix la clau jurídica, que el canvi de planejament estratègic de Palma, amb llum verda del Consell de Mallorca, era il·legal perquè no disposava de la tramitació estratègica de la Comissió Balear de Medi Ambient (generava així deficiències en l’estudi d’impacte ambiental).

Així mateix, la decisió no anava precedida per una declaració d’interès general suprainsular, que hauria d’haver emès el Govern balear.

Notícies relacionades

Ara bé, el Partit Popular s’afanyà tot d’una a replicar la sentència. I ho va fer en boca del regidor d’Urbanisme de Palma, ja que d’ençà que l’Ajuntament recuperà les competències urbanístiques de mans del Consell, el cas de  Son Espases és responsabilitat de l’administració local.

De fet, el regidor Jesús Valls explicà que, si bé acata la sentència, la Llei 4/2008 permetrà avalar jurídicament la modificació del PGOU de 2006. “El Pacte aprovà una llei de mesures urgents de caràcter urbanístic, que permetria fer aquesta modificació de planejament. Per tant, el que cal és adequar aquell canvi puntual de PGOU a l’esmentada normativa”.

Segons Valls, els partits d’esquerres “ja haurien d’haver fet aquesta adequació de la llei de 2008 al planejament urbanístic i, com que ells no ho feren en el seu dia, ho farem nosaltres ara”.

El PP li lleva ferro
L’altra via per desbloquejar aquesta situació seria que el Parlament balear homologui per llei la instal·lació d’aquesta infraestructura, amb els informes de planejament corregits, sempre a iniciativa del Govern balear.
Per tant, Valls llevà ferro a la sentència i vaticinà que en breu podran realitzar una maniobra jurídica per enquadrar dins la legalitat l’acord de 2006.

A més a més, el màxim responsable de l’urbanisme de Palma qualificà d’“inconcebible” que es pugui esbucar l’edifici de Son Espases. “Es impensable, no entra ni en el terreny de valoracions possibles”, replicà amb vehemència.