Unes deu empreses de les Balears que es dediquen a l'obra pública podrien desaparèixer enguany a causa dels impagaments de l'Administració. Així ho assegurà ahir el director general de l'Associació de Constructors, Manuel Gómez, que incidí que entre 15 i 20 companyies que donen feina a prop de 500 persones "estan en perill" i, d'aquestes, una desena "podrien no sobreviure" més enllà d'aquest any.
Es tracta de constructores d'obra civil, que sobretot treballen en tasques de manteniment del Consell de Mallorca. "Fa vuit mesos que no cobren, i això és molt difícil d'aguantar", digué el vicepresident de l'entitat, Óscar Carreras.
No debades, advertí de la problemàtica que això suposa per al sector. "Si no s'hi fa alguna cosa urgent, ens podem carregar el teixit empresarial local d'obra pública, que ocupa unes 5.000 persones", indicà. Reconegué que el Consell no pot pagar perquè no rep els doblers del Govern, "però això ja no és problema nostre", apuntà. El col·lectiu, però, no té quantificat el deute concret de les administracions, ja que "varia cada dia". Amb tot, "supera els 15 milions d'euros, incloses les grans obres", admeté Gómez.
Respecte de l'obra pública, lamentà que "la poca que es licita no es paga". L'any passat consells, ajuntaments, Estat i Govern licitaren 136.273.000, fins a un 73,78% menys que l'any 2008. Respecte de 2011 davallà un 23%. En concret, les partides destinades a edificació es varen reduir un 60,4%, mentre que les d'obra civil augmentaren un 5,5% gràcies a la licitació de dos trams del segon cinturó de Palma.
L'any passat, però, no només davallà l'obra pública. Particulars, empreses i institucions públiques de les Illes varen invertir l'any passat 690,1 milions d'euros en noves edificacions, reformes i carreteres, xifra que va representar un descens del 7,6% respecte de 2011 i va generar una caiguda de l'ocupació en la construcció del 12,7%. Per això, el president de la patronal, Eduardo López, sentencià que la situació "encara no ha tocat fons" i, a més, "se n'està alentint la caiguda".
16 comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
Gràcies a la feinada poc qualificada que hi ha hagut per aquí, ara tenim un dels nivells més baixos de formació i més alts de fracàs escolar i analfabetisme. Si ara no hi ha feina, almanco ho hem d'aprofitar per seguir estudiant, i estar preparats per quan n'hi hagi, o ser capaços de crear-ne de nova.
Si no haguéssin inflat la bombolla de la construcció, ara no tendriem aquesta crisi. Però en hi ha que no ho entenen i per ells en inflarien una altra, i més grossa encara, si puguéssin.
El sector de la construcció s'ha de reciclar. Quan un sector ja no dóna feina com ho feia abans, es recicla i endavant. Això és el progrés i no altres mandangues. Si es vol continuar construint sí o sí, s'ha d'anar a llocs emergents on el sector passa per etapes que aquí estan més que esgotades. Si es vol fer feina aquí, és necessari cercar noves vies que aniran bé si les cream i ho feim amb idees bones. Això és reciclatge. I, evidentment, dins el sector de la construcció sempre hi ha la feina de restauració i manteniment. Importantíssima. Però no dóna per alimentar la multitud d'abans. La realitat és aquesta. Les illes són un territori limitat. Destrossar-les és abocar-les a la pobresa, matar-la gallina dels ous d'or. La nostra gallina dels ous d'or són els nostres espais naturals encara conservats (cada vegada menys) i el nostre clima.
Dir que no hi cap més gent a Mallorca no és parlar malament de la inmigració ni esser xenòfob.. Mallorca és petita, i per això no por acullir molta gent amb la dignitat que qualsevol esser humà es mereix, i per descomptat que els empressaris els han explotat!. El que ha de fer el Gover és pager el deutesi no re-qualificar més terrenys.
Si que se que es estudiar els caps de setmana ,també estic amb tu que hem fet desastres amb Mallorca el tema de la inmigracio em estat noltros mateixos els que la hem provocada totes les feines mal pagades amb horaris desastrosos que noltros els mallorquins no voliem fer els inmigrants no posaven cap problema i per aixo ara molts tenen feina i noltros no.Per acabar una cosa te dire no tots els picapedrers han tingut paga de ministre els mallorquins de soca-arrel no se han ficat amb aquets bullits.
I tu saps que és haver-se de quedar a casa els dissabtes i diumenges estudiant, mentres el teus amics picapedrers es divertien amb els seus sous de ministres?. Pero sobre tot, no es pot construir més, ha s´ha fet massa malbé a Mallorca i a més atreu massa inmigració que tampoc podem acollir. Cada ún te la seva creu, i Mallorca és primer que la butxaca d´una gent ambiciosa, que es pot guanyar la vida d´una altra manera.
Aquests que tu dius que guanyaven tres o quatre mil euros se les tenien ben guanyats tu saps que es fer feina a esquerada o fer mes hores que un rellotge amb un fret que pelava o amb un sol que torrava es cul a ses llebres que es que nomes poden guanyar doblers es que tenen bon cap es que tenen bones mans i bones esquenes no serveixen per res ido aixi anam cada llaüt que aguanti sa seva vela i aixi mos va a tots sempre tot lo dels altres vos pareix mal fet i aixi mos va.
Hi ha una activitat de la construcció que es diu restaurar, i el que és normal quan una professió ja no té futur, s´en aprendrer-ne una de nova. A jo el que me fa pena, és que de cada vegada hi ha i menys espais naturals per culpa de tantes cases, que lla gent no es pot permetre comprar. I el que si me fèia pena, era que una persona amb només els estudis primaris, fíns ara guanyàs quatre o cinc mil euros mensuals, i que altres amb una, dues o tres carreres, no arribàssin als dos mil ni d´enfora.
No te feim pena, saps els milers de persones que estam al atur afectades directa o be indirectament amb la construcció a tu nomes te fan pena els potecaris,mestres, segur que també els funcionaris com metges,bombers etc.. Noltros no som persones el que te puc assegurar es que al manco jo no soc un EGOISTA com tu , hem de mirar per tots ja que crec que tots som iguals ,o no?
I que no veien que hi havia massa constructor? S´han fet rics durant molts d´anys. Ara que les treguin d´on les tenen. A Suïssa? No em fan pena Ells no han de dur a l´esquena, com fan els potecaris, les despeses del Govern quant a remeis per a la ciutadania. De què es queixen? Hi ha una cosa que es ciu reciclatge i que els mestres i professors es veuen obligats a fer. Que es reciclin els constructors.