TW
82

La societat civil torna a sortir al carrer en defensa de la llengua. Prop de 500 persones es concentraren ahir dematí davant el Consolat de la Mar de Palma per protestar contra els atacs dels governs del PP al català en la primera jornada unitària desenvolupada arreu dels Països Catalans. Abans es reuní de manera extraoficial el Consell Social de la Llengua, que acordà programar accions de resposta i mobilitzacions contra els atacs.

Amb el lema "Enllaçats per la llengua", els manifestants es començaren a reunir davant la seu del Govern balear al voltant de les 12.30 hores. La filòloga Aina Moll fou l'encarregada de llegir el manifest unitari, en el qual es refermà la "lluita per aconseguir els plens drets lingüístics i el dret irrefutable a poder viure plenament en la llengua pròpia d'aquest país". "Defensem polítiques públiques d'equitat que passen per avançar en la normalització de l'ús i el coneixement de la nostra llengua, per fer present el català a les administracions, a l'escola, als mitjans de comunicació, etc., i per fer del català la llengua comuna i de cohesió social", subratllà.

Notícies relacionades

El manifest advocà, a més, per la lluita unitària arreu dels territoris amb aquesta iniciativa conjunta que també es desenvolupà a Eivissa, Menorca, el País Valencià, el Principat, la Franja i Catalunya Nord. D'entre aquestes concentracions, destacaren actes i cadenes humanes a Barcelona, Girona i Sabadell. "No us desanimeu i teniu coratge", apuntà Moll en el seu parlament.

Consell de la Llengua
Abans de la concentració, a les 10.00 hores, tingué lloc un encontre extraoficial del Consell Social de la Llengua Catalana, en què es decidí sol·licitar al president Bauzá que convoqui una reunió d'aquest òrgan de manera oficial. Si no ho fa en el termini d'un mes, el Consell s'autoconvocarà regularment. L'òrgan decidí, així mateix, donar suport als actes de la diada de dia 9 de març, subscriure el Pla de normalització lingüística aprovat en una de les darreres reunions de l'òrgan i programar "accions de resposta i mobilitzacions" preveient contenciosos administratius si fa falta. En la trobada, duita a terme a l'edifici de la Riera de la UIB, hi participaren Aina Moll, Presidenta d'Honor de l'òrgan; Jaume Mateu, president de l'OCB; Rosa Calafat, en representació de la UIB; Damià Pons, com a fundador de l'òrgan, i Maria Antònia Font, del sindicat STEI-i, com una de les impulsores de la campanya. Segons explicà la mateixa Maria Antònia Font, els actes volen servir per mostrar el rebuig al decret de tractament integral de llengües i en contra de la llei educativa del ministre Wert. De fet, Font anuncia que diverses associacions acudiran al Congrés dels Diputats per entrevistar-se amb els grups parlamentaris i mostrar el seu posicionament en defensa de la llengua.

En els actes d'ahir, s'hi varen poder veure nombrosos representants de la societat civil: de l'STEI-i, l'OCB, l'Institut d'Estudis Eivissencs, AELC, Gremi d'Editors, Escola Municipal de Mallorquí, Consell de la Joventut, Joves de Mallorca per la Llengua, associació 8 d'agost d'Eivissa, Paraula, Cooperatives d'Ensenyament, CCOO, UGT, plataforma Crida, Dones Educadores i AEI. També hi eren personalitats de reconegut prestigi, com Climent Garau, Joan Melià, Jaume Corbera, Gabriel Bibiloni i representants de Jubilats per Mallorca. Tampoc no hi faltaren parlamentaris del PSIB-PSOE, com Lluís Maicas, i MÉS, com Biel Barceló i Antoni Alorda, com tampoc membres d'Esquerra, EU, IV, Pacte per Eivissa.