La nova llei de règim local, coneguda com a llei Montoro i que encara s'ha d'aprovar a les Corts, eliminarà la possibilitat que tenien fins ara els ajuntaments d'exigir coneixements de català en les places d'habilitació estatal que convocassin, que són les de secretari, interventor i tresorer.
Així ho preveu el darrer redactat del projecte de llei, que es donà a conèixer el 18 de febrer i que modifica un primer esborrany del gener. Aquest avantprojecte de llei mantenia la possibilitat que els consistoris poguessin exigir com a requisit el coneixement de la llengua catalana en les places de secretari, interventor o tresores que oferissin.
"D'acord amb el que es preveu en la relació de llocs de feina, es podrà exigir com a requisit per a l'adjudicació del lloc l'acreditació de la llengua autonòmica cooficial en l'àmbit territorial de l'entitat local", afirmava textualment el primer redactat. En realitat, es mantenia aquesta possibilitat tal com es preveu ara.
Però el darrer redactat, el del projecte de llei que ha aprovat el Consell de Ministres, elimina completament aquesta referència. Per tant, la nova llei no prohibirà expressament que un ajuntament pugui exigir el català, però, en no contemplar aquesta possibilitat, s'imposarà la normativa autonòmica. •
24 comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
El secretari de l'Ajuntament de Santanyí, (tenc 40 anys i l'hi he vist tota sa vida) ni parla el català, ni l'entén, ni en fa comptes. No ens afectarà massa als santanyiners aquesta llei.
Que no ens imposin el bilingüisme també en aquest fòrum: deixem sense respondre ni valorar els comentaris en la llengua cooficial distinta del català. I si podem evitar de llegir-los, millor. Demostrem, amb fets, que aquí l'idioma foraster no és útil ni necessari.
Es una noticia estupenda. Basta ya de endogamia cateta catalanista en la administración pública. Do not visit Majorca, eres un crack!! Quiero un hijo tuyo!! Un día nos tienes que enseñar a distinguir entre dementes como tú, y los que simplemente son cortitos, como la mayoría de los catalanistas
I si els ciutadans catalans tenen dret a expressar-se en català, com s´ho faran els secretaris, perdó, secretarios? Podrem aprofitar que no ens entenen per enflocar-los qualque floreta?
Quina gent més antiga i casposa!. M´han dit que només es dutxen un pic a la setmana, com fèia la gent als anys 50.
Pareix mentida, com si no ens fotéssin prou amb les retallades que en teoria no queda més remei que aplicar perquè espanya va de cul i no en sortirà d'aquesta, que a sobre s'han de ficar i gastar recursos humans i possiblement econòmics per eliminar minuciosament la nostra llengua i discriminar a tots els que legítimament volem viure usant-la normalment! Per això els hi sobren temps i doblers, eh?
http://www.youtube.com/watch?v=taCH_jMLNEU Denunciam la guerra bruta que l'estat espanyol està duent a terme contra Catalunya i la resta dels Països no Castellans que ocupa l'estat depredador i pan-castellanista. Denouncing the silent war that Spain is waging against Catalonia INTERNACIONALITZAM sa nostra lluita!
Per Tolo Efectivament me sona molt, allò de que el castellà " ... todos tienen el deber de conocerlo ..." que diu la Constitució espanyola. Me sona una cosa grossa lo de imposar ....
els Decrets de Nova Planta del Segle XXI
Veam, els mallorquins són espanyols, els qui no són espanyols són els castellans (forasters) i portuguesos. Tot aquest embull prové dels mestres que no ensenyen bé la història. També se ha de entendre que els castellans o forasters han estat enganyats i lis han fet creure que són espanyols. Per els portuguesos de la època de 1573, abans que Portugal fou incorporada a Castella, hi havia castellans i espanyols. Els portuguesos sabien distingir entre castellans i espanyols. Mapa de Domingos de Teixeira: http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/3/39/5000px_1573_Teixeira.jpg