Cap ajuntament no s’ha adherit a l’organisme des de setembre de 2010 i continua només amb set municipis inscrits, on l’entitat, a més de tenir les competències d’inspecció en rústic, també té potestat per aplicar sancions i restablir la legalitat urbanística. A més, l’Agència està sense director des de fa gairebé un any.
L’oposició atribueix la situació a una manca d’interès polític del PP per potenciar l’Agència, però l’equip de govern del Consell no ho veu igual. Reconeix que han davallat les inspeccions des de 2010, però ho atribueix a una caiguda de l’activitat promotora i constructora, i de l’activitat il·legal. Segons el PP, l’activitat edificatòria ha caigut un 90% i la de l’Agència no ho ha fet en la mateixa proporció. L’oposició, però, adverteix que les irregularitats contra les quals actua l’Agència no prescriuen fins als vuit anys i, per tant, no l’hauria d’afectar tant la caiguda de l’activitat econòmica perquè, si volgués, es podria centrar més en actuacions il·legals comeses anteriorment.
Les inspeccions de l’Agència poden ser d’ofici o arran de denúncies de particulars o d’entitats públiques i privades, i no totes acaben en expedients. L’Agència actua de fet a tots els municipis, on té les competències d’inspecció en rústic. En els municipis adherits exerceix directament totes les facultats dels ajuntaments en disciplina urbanística (sanció i restitució de la legalitat urbanística) i en aquells que no hi estan adherits, just hi actua quan constata passivitat municipal. Els termes adherits són Campanet, Valldemossa, Puigpunyent, Algaida, Marratxí, Son Servera i Montuïri, que ho va fer el setembre de 2010. De llavors ençà, cap ajuntament més no s’hi ha afegit.
L’Executiu insular també admet que no hi ha interès dels ajuntaments per sumar-se a l’Agència i ho atribueix a les dificultats d’aquests per obtenir ingressos. Si abans es volien treure de sobre la potestat d’aplicar multes als seus veïns, ara no volen perdre aquesta possible font d’ingressos. “Els ajuntaments tenen interès a gestionar les seves competències en disciplina urbanística” i “potser és perquè volen cobrar ells les multes”, reconeix el conseller insular del Territori, Mauricio Rovira, qui lleva importància al fet que des de fa més de dos anys cap ajuntament no s’hagi volgut adherir a l’Agència.
Sense director
El tercer problema de l’Agència, la manca de direcció estable, també està sobre la taula del Consell. Des de l’arribada del PP a la institució insular, es manté una gerència interina perquè el procés de selecció del nou director està pendent de resoldre des de maig de 2012, quan no hi hagué prou consens per poder nomenar el nou director gerent.
La qüestió és que cal una majoria de tres cinquenes parts del ple del Consell per elegir-lo i, per tant, l’Executiu insular ha de pactar el nomenament amb l’oposició. Ara, Mauricio Rovira s’ha compromès a reunir els propers dies l’oposició i fer una proposta de director. Si hi ha consens, s’aprovarà. Si no, s’anul·larà la convocatòria.
3 comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
Les obres a ANEI Mai prescriuen, Per. tant poden anar inspeccionant ANEIs que hi ha Feina Per. estona. Poden començar Per. Pollença
Es una vegonya que només s'hi hagin adherit ser municipis. Controlar l'urbanisme és una manera d'exercir el poder i tots sabem que l'aritrarietat en l'aplicació de la llei en aquest camp és enorme. Em sembla un símptoma més de que els nostres polítics no volen de veres lluitar contra la corrupció urbanística que és la que mou més doblers a les Illes. Que el Govern no hagi nomenat el seu director és una altre fet greu que mereix la iniciativa enèrgica de l'oposició. Crear aquest organisme deu haver costat deu ia juda i molts milers d'euros en informes i decisions polítiques, per tant és de justícia per als ciutadans que funcioni.
No crec que sigui correcte jutjar l'actuació d'aquest organisme només per les inspeccions fetes, ja que està ben clar que no es fa ara tanta d'obra com un temps. I ja sabem que els ajuntaments, per exemple, en fan moltes d'inspeccions, però poques vegades arriben a obrir expedients. El que hauríem de conèixer són les dades d'expedients iniciats i de sancions o demolicions ordenades.