D'esquerra a dreta, Sansó, Barceló, Solé i Lladó, presentant el manifest de rebuig a la refoma educativa del ministre Wert. | PSM.

TW
18

La federació del PSM i Entesa per Mallorca, i Esquerra Republicana a les Illes, han presentat una declaració conjunta, sobre el projecte de llei de reforma educativa impulsada pel ministre José Ignacio Wert, en defensa de la llengua catalana i a favor d'un «model educatiu propi».

A més, el rebuig al projecte del Govern espanyol serà transmès a instàncies europees, en el marc de l'Aliança Lliure Europa (ALE).

A l'acte hi han intervingut el secretari general del PSM-EN, Biel Barceló, el secretari general d'Entesa per Mallorca, Jaume Sansó, el president d'Esquerra Republicana a Mallorca, Joan Lladó i el secretari general d'ALE, Jordi Solé, una formació política que compta amb set eurodiputats a l'actualitat.

El contingut de la declaració fa referència a l'«agressió» que, en opinió de tots ells, representa «l'actual model educatiu vigent a les comunitats autònomes» i que, segons Solé, està funcionat amb «èxit».

Notícies relacionades

Així, els partits que subscriuen el manifest han criticat que el Govern central s'obstini en carregar contra el català a les aules, «donant així un cop mortal» a la llengua catalana, en lloc de centrar-se en la crisi econòmica que és el que realment preocupa en aquests moment als ciutadans.

En aquest sentit, Lladó ha alertat que, si finalment s'escomet les reforma educativa en els termes plantejats per Wert, seran les comunitats les que hàgin de plantar cara a la despesa que representarà la seva aplicació, una cosa especialment preocupant en el cas de Balears, on la despesa per habitant a educació és la més baix de l'estat, i on el nivell de fracàs escolar ronda el 40%.

Així, el líder del PSM-EN ha remarcat per la seva banda que el projecte normatiu que impulsa Wert posa en perill els avanços assolits durant anys en matèria de normalització lingüística, i que han permès que l'aprenentatge de les dues llengües oficials per als alumnes de Balears estigui garantit.

El partit europeu assumeix la reivindicació de les forces de l'esquerra nacional de les Illes i del Principat, que reclamen que «no es trenqui el consens majoritari expressat per la majoria dels agents de la comunitat educativa i de la societat civil en qüestions de l'ensenyament en català (euskera o gallec) com a llengua i cultura pròpies dels respectius territoris».

Així mateix, el manifest «fa una crida» als respectius governs autonòmics i als diputats del Congrés perquè «defensin els interessos dels nostres territoris i no permetin la invasió de competències, tant educatives com lingüístiques, que l'avantprojecte contempla i que fins i tot menysprea els Estatuts d'Autonomia».