El conseller Gornés defensà davant els mitjans la conveniència de canviar la llei. | Ferran Aguiló - Teresa Ayuga

TW
17

La rebaixa en els criteris de transparència i control al Govern, impulsada per l'Executiu amb la modificació de la Llei del bon govern, fou justificada ahir pel conseller d'Administracions Públiques, Simó Gornés, com una mesura per simplificar la normativa i evitar duplicitats i "triplicitats". El responsable defensà que mesures ara eliminades, com la que obliga a publicar les despeses de representació o dietes dels càrrecs del Govern superiors a 500 euros, provoquen un "treball espectacular" als funcionaris i la informació pot ser igualment a l'abast de l'oposició si la reclama. Per Gornés, amb la reforma d'aquesta llei, que encara no s'aplicava del tot, "hi haurà igual o més transparència que abans", malgrat que no s'hi inclou cap mesura per incrementar-la.

La principal modificació de la llei actual afecta l'Oficina d'Avaluació Pública, que ha de gestionar els registres i el règim d'incompatibilitat dels alts càrrecs i que encara no s'ha creat. En lloc d'estar dirigida per un funcionari, com preveia la llei, la dirigirà un polític. L'Oficina perd la funció de custodiar la declaració patrimonial que obligatòriament han de continuar fent els membres de l'Executiu i alts càrrecs i ja no podrà comprovar la justificació dels increments de patrimoni dels càrrecs públics. Tampoc no gestionarà la informació sobre les retribucions dels càrrecs públics, ni la seva difusió, ni avaluarà obligatòriament les polítiques públiques amb una despesa superior als cinc milions, com es preveia ara.

L'oposició vincula aquestes modificacions a la situació del president José Ramón Bauzá, amb un procés obert per les denúncies de l'esquerra de suposada incompatibilitat entre el seu càrrec i els seus negocis privats, entre els quals hi ha el manteniment de la titularitat d'una farmàcia. Així ho recalcaren ahir la diputada socialista Pilar Costa i el portaveu de PSM-IV-E, Biel Barceló, que consideraren "un greu error" i una contradicció amb el PP espanyol que els populars de les Illes promoguin aquesta reforma, i l'atribuïren als "interessos particulars" del president i al fet que sigui investigat per una suposada incompatibilitat.

Notícies relacionades

Això no obstant, la modificació de la Llei del bon govern suposa, per exemple, que desaparegui l'obligació de publicar totes les despeses superiors a 500 euros sobre dietes, despeses de representació o similars dels càrrecs de l'Executiu, que fins ara s'havien de publicar cada sis mesos a la plana web del Govern. També desapareix l'obligació que els projectes de llei incloguin un procés de participació i de consulta ciutadana, que s'hagi de fer públic l'avantprojecte d'inversions del pressupost o que s'hagi de publicar una informació exhaustiva de les subvencions i de les contractacions públiques, amb detalls dels processos d'adjudicació i perfils del contractants.

Al mateix temps, desapareix la concreció dels drets dels usuaris afectats per contractes de gestió de serveis públics o es rebaixa l'exigència d'informació pública sobre els convenis de col·laboració. I, finalment, s'eliminen les compareixences d'alts càrrecs al Parlament a petició de l'oposició.

Malgrat això, el conseller Gornés defensà ahir, als passadissos del Parlament, que "no es rebaixa el nivell de transparència" i acusà l'oposició de fer-ne una "interpretació malèvola" i els acusà de dir "moltes mentides". En aquest sentit, negà que desaparegui l'obligació de fer públic el sou dels membres del Govern i alts càrrecs, recalcà que tampoc no es canvien els criteris d'incompatibilitat i defensà que les funcions de gestió del registre del patrimoni dels alts càrrecs que té l'Oficina d'Avaluació no es modifiquen. En aquest sentit, apuntà que en cas d'un increment de patrimoni de l'alt càrrec "la llei preveu sistemes de controls justificats".

Sí que reconegué Gornés que l'Oficina ja no estarà dirigida necessàriament per un funcionari i ho considerà més democràtic. Així mateix, defensà que les subvencions adjudicades es continuaran fent públiques perquè la Llei de subvencions obliga a fer-ho, però no digué que ara s'elimina l'obligació de publicar totes les línies d'ajuts que s'hagin de convocar durant l'exercici pressupostari o l'obligació de publicar les subvencions que es donin sense publicitat ni lliure concurrència.