Tal com detallaren durant la roda de premsa d’ahir a la seu de l’IB-Salut el director general del Servei de Salut, Miquel Tomàs; el director d’Assistència Sanitària, Vicens Joan, i el subdirector d’Hospitals i Prestacions, Joan Ferrer, la intenció a partir d’ara es poder informar de manera “regular i amb transparència” sobre les llistes d’espera. Iés que des de feia més d’un any el Govern no havia volgut dir quina n’era la situació real. Tomàs detallà que de les 17.750 persones que han de passar per quiròfan, “un 83,3% esperen per una patologia lleu i només un 3,1% (565 persones),per una de greu”.
El director general de l’IB-Salut explicà que els criteris per classificar la urgència d’una operació els estableix el facultatiu, que, a part de valorar criteris mèdics, té en compte aspectes laborals o socials del pacient. Tomàs reiterà, però, que els càncers de còlon, de mama i de pulmó entren directament a ser valorats com de “màxima prioritat” i que en cap cas no han d’esperar més de 60 dies. El màxim responsable de l’IB-Salut atribuí l’increment de les llistes d’espera per intervenció quirúrgica al fet que “a l’octubre vàrem posar en marxa un pla de xoc que ha provocat un increment de la productivitat a les consultes i això ha fet que hi hagi més gent pendent d’una intervenció. Ara els diagnòstics són més ràpids”.
Per Tomàs, el següent objectiu com a gestors de la sanitat pública passa per aconseguir l’increment de productivitat als quiròfans. Iés que “tenim molt marge de millora quirúrgica si consideram l’increment d’hores de feina que s’ha produït”. Segons l’IB-Salut, les llistes d’espera quirúrgiques també són el resultat d’haver eliminat l’activitat extraordinària que costava 20 milions d’euros anuals i alguns concerts amb els centres privats. Quant a les consultes d’atenció especialitzada, el 31 de desembre de 2012 hi havia 56.486 pacients pendents de consulta, una xifra un 7,85% inferior respecte de l’any anterior (61.301), i amb una mitjana de temps de demora de 109,2 dies, xifra que representa 45 dies més que fa un any.
L’IB-Salut va informar, a més a més, que actualment no hi ha cap persona esperant més de 180 dies per ser operada d’un dels cinc processos quirúrgics que regula el Reial decret 1039/2011 de temps màxims d’espera. Reaccions de l’oposició Des del PSIB, el diputat i exconseller Vicenç Thomàs va declarar ahir que les dades de les llistes són “l’exemple més clar de l’estocada que està pegant el PP contra la salut dels ciutadans” i culpà del seu “espectacular augment” la política de retallades i “l’obsessió pel dèficit”. Per PSM-Entesa, el conseller de Salut, Martí Sansaloni, és “un irresponsable, perquè la seva gestió i la falta d’estabilitat al capdavant de la Conselleria han provocat un augment de la llista d’espera quirúrgica”. Així mateix, afegiren que “és una irresponsabilitat que el membre del Govern que ha de respondre per la gestió sanitària no doni la cara davant aquestes dades”.
4 comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
es un vertader desastre com poden jugar d´aquesta manera en la gent i la salut, no se com calificarlos ja que mes malament no es pot fer.
Sant Antoni és mallorquí, això bé té clar la gent, i també és molt evident, per el poble Mallorqui, que el nostre president, és un pobre d'esperit.
Les Illes Balears, per la seva renda per càpita i els imposts que es recapten, no tendrien per què patir aquesta situació. Tributar a Espanya té un preu. I és alt.
Quina meravella!!! Com gestiona la dreta la sanitat.. I llavors es diuen tots lliberals.