Torres-Dulce, que féu aquestes declaracions ahir en una entrevista a Antena 3, anà més enllà i donà a entendre que un pacte perjudicaria la monarquia borbònica. "Allò que pot fer més mal a la imatge de la Corona", assegurà, és que hi pugui haver "sospites que es negocia el que no s'ha de negociar", un acord per raons d'Estat per, precisament, evitar perjudici a la Casa Reial espanyola.
El fiscal en cap va negar que el rei d'Espanya hagués fet cap petició ni cap mena de pressió per intentar forçar una negociació. "Ni el rei m'ho hauria proposat ni jo ho hauria acceptat", va apuntar, insistint que "els fets són clars i les proves són més que suficients per poder dur el cas a judici". "Per tant", va rematar, "cap activitat diguem extravagant a la pròpiament processal durà la Fiscalia a negociar de cap manera aquesta situació".
El fiscal general de l'Estat calcula que el judici es podria fer com a màxim en un any "si no es complica la darrera fase de la investigació" que, admet, pot dur a imputar més delictes als qui ja hi estan implicats. No és una data nova, ja fa temps que a l'Audiència de Palma es plantegen el final del 2013 -amb molta sort- o més aviat el principi de l'any vinent com a data per a un judici que, previsiblement, saturarà durant devers tres mesos una de les dues seccions penals.
Fase final
"Crec que estam entrant a la recta final de la investigació, que queda poc temps per concloure-la", va dir Torres-Dulce. Després les parts hauran de qualificar els fets i Anticorrupció farà el seu escrit d'acusació, calcula que abans de l'estiu. Un pic fet això, tan sols mancarà que el jutge José Castro dicti l'obertura de judici oral i l'Audiència de Palma trobi la data adequada per fer-lo.
Aquesta fase final de la investigació se centra, sobretot, en les activitats financeres en paradisos fiscals per part de la trama Nóos i la seva activitat tributària. De moment, manca que el fiscal Pedro Horrach i el jutge Castro rebin el resultat de la comissió rogatòria als bancs de Suïssa i que l'Agència Tributària de Barcelona els lliuri l'informe sobre com circulaven els doblers entre l'Institut Nóos, les societats de la trama i aquells que les dirigien.
Si bé divendres la SER va avançar que aquest informe d'Hisenda ha detectat que Urdangarin i Torres haurien amagat a l'Agència Tributària 120.000 euros, serà el fiscal qui haurà de demanar, en tot cas, que se'ls imputi un nou delicte d'evasió d'imposts.
Sigui com sigui, allò que queda ben clar és que Anticorrupció de les Illes Balears ja gairebé ha acabat la instrucció d'un dels casos més sonats que ha tingut mai a les mans, el que ha fet trontollar la monarquia espanyola.
Data límit per a les al·legacions a la fiança
Iñaki Urdangarin, el seu exsoci Diego Torres i la seva dona, Ana María Tejeiro, tenen temps fins avui a les tres del migdia per presentar al·legacions en contra de la fiança de responsabilitat civil de 8,2 milions d'euros que els reclama la Fiscalia. L'advocat del duc de Palma, Màrius Pascual, ja va confirmar ahir que ho faria, segons Europa Press. "No estam d'acord en moltes coses, però el contingut de l'escrit és molt extens", és l'únic que va voler dir Pascual. Com és previsible, Torres i Tejeiro també hi al·legaran. El misser d'Urdangarin va confirmar que els ducs fa temps que varen posar a la venda la casa de luxe que tenen al barri de Pedralbes de Barcelona, tot i que no va saber dir quants doblers en demanen.
Sense comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
De moment no hi ha comentaris.