Els portaveus dels grups, entre ells Cabrer (PP) i Armengol (PSIB), en una de les darreres reunions del Parlament. | J. TORRES

TW
16

Balears és diferent. Si el Congrés dels Diputats o el Senat publiquen periòdicament el patrimoni dels parlamentaris, el PP impedirà que el Parlament balear faci el mateix. La seva majoria absoluta no deixarà que es doni a conèixer ni la declaració d'activitats ni un resum de la declaració de béns dels diputats illencs.

Tot i que el portaveu dels populars, Miquel Ramis, es mostrà favorable la setmana passada que es fes públic el patrimoni dels diputats i assegurà que això només era qüestió de temps, ahir la portaveu del grup popular al Parlament, Mabel Cabrer, deixà clar que la de Ramis només era una "opinió personal" i que la formació dóna per tancada la qüestió, que "ja s'ha debatut". Cabrer es referia a una iniciativa de PSM-IV-E que es va debatre al Parlament per fer el mateix que a les Corts, una iniciativa que el PP rebutjà.

PSM-IV-E agafà la paraula a Ramis i tornà a registrar la setmana passada la iniciativa. Ara els econacionalistes ja saben que la seva proposta correrà la mateixa ventura i tornarà a ser rebutjada.

De fet, els populars han impedit reiteradament que l'oposició pogués accedir a les declaracions de béns i d'activitats que va fer el president José Ramón Bauzá quan accedí a l'escó. L'esquerra les volia veure per comprovar si Bauzá hi féu constar la titularitat de la seva farmàcia o la participació en dues societats, Bauser i la vinoteca El Divino, però no ho ha pogut constatar.

Cabrer també insistí ahir que els populars presentaran abans de les properes autonòmiques una proposta per reduir el nombre de diputats del Parlament, perquè "es pot fer la mateixa feina amb menys". La proposta, avançà, suposarà menys sous i dietes, però a més es retallarà l'assignació econòmica que ara perceben els grups i també el personal eventual que tenen a nòmina del Parlament. Cabrer, però, no concreta com s'articularà ni l'estalvi que suposarà una mesura que no pot tirar endavant sense l'oposició.

Notícies relacionades

Malgrat anunciar que el PP retallarà diputats i assistents dels grups, la portaveu defensà que els partits utilitzin sous públics del Parlament per pagar alliberats que, en realitat, no fan tasques de suport als grups parlamentaris, sinó que són càrrecs orgànics de partit. El PP, per exemple, paga amb un sou del Parlament el seu secretari general, Miquel Vidal. En el passat va fer el mateix amb Guillem Estarellas. La resta de formacions també ho fan. PSM-IV-E, per exemple, té en nòmina del Parlament el coordinador d'IV, David Abril, tot i que aquest sí que fa tasques de suport al grup. En el passat, el PSM va tenir així el seu secretari general, Mateu Morro. El PSOE, per exemple, hi té ara l'exdiputat eivissenc Vicent Tur.

Per Cabrer, aquesta és una "pràctica habitual" de manteniment dels partits que no només empra el PP i que no només es produeix a Balears, una pràctica que ella considera correcta.

Professorat i hotelers

La popular comparegué per anunciar tres iniciatives que els populars presentaran ara al Parlament i que s'aprovaran. Una proposició no de llei demanarà a l'Estat que reguli un estatut del professorat docent que, entre altres, marqui els drets i deures dels docents i el reconeixement de la seva condició d'autoritat pública.

Una segona iniciativa demanarà al Govern balear que els doblers obtinguts per la regulació de places turístiques siguin invertits de manera prioritària en les zones turístiques madures on el sector privat estigui invertint.

Finalment, una tercera proposta instarà també l'Executiu a reduir els terminis per resoldre els procediments administratius i que el silenci administratiu sigui positiu; és a dir, que la resposta per al ciutadà sigui favorable quan l'Administració no contesti.