Oriol Junqueras.

TW
35

Oriol Junqueras (1969, Barcelona) és el president del segon partit amb més diputats a Catalunya, Esquerra Republicana. Diputat i batle de Sant Vicenç dels Horts, parla amb la seguretat de qui se sap totes les xifres de memòria. Ha vingut a Mallorca per la commemoració de la Diada.

Si la negociació amb l’Estat per la consulta no ha de servir de res, com es farà?

Fent-la, demanant l’opinió als ciutadans. Que el Govern espanyol diu que no es pot fer? Hem de fer-la igualment. En això consisteix la democràcia, que la gent pugui opinar. Fixi’s que la diferència entre nosaltres i els que voldrien votar que no és que nosaltres volem votar i ells no ens volen deixar votar.

El Govern espanyol té la Justícia, la Policia i l’Exèrcit a l’abast per impedir-la.

Em suggereix que posaran guàrdies civils davant de l’urna per no deixar votar?

O que detindran els organitzadors.

Doncs que el govern espanyol faci el que cregui que ha de fer. Si algú impedeix que la gent voti, qui guanya davant l’opinió pública internacional, les institucions europees i els mercats financers?

En aquest procés que hi ha en marxa, us fiau de CiU?

El país necessita poder-hi confiar i farem tot el possible perquè no es traeixi aquesta confiança.

Donant suport a Mas perquè faci govern heu assumit que continuï amb les retallades.

Si la Generalitat ha de fer retallades és perquè l’Estat espanyol ens pren 16.000 milions d’euros cada any que no ens torna de cap manera. Amb una quarta part de l’espoli fiscal no hi hauria cap retallada. I de la part que suposadament sí que ens torna l’Estat espanyol, ens deuen 8.000 milions. Amb la meitat no hi hauria cap retallada. L’Estat espanyol es gasta 47 milions d’euros cada dia en el Ministeri de Defensa. Amb tres mesos d’aquest pressupost a Catalunya no hi hauria cap retallada. Si aquest proper any les retallades s’han de doblar és perquè el sostre de dèficit que marca el Govern espanyol passa de l’1,5% al PIB al 0,7%. Si fos del 2,3%, que és menys del que el Govern espanyol s’aplica a ell, a Catalunya no hi hauria cap retallada.

Alguns mitjans espanyols insisteixen que la Unió Europea s’oposa a la independència de Catalunya.

Notícies relacionades

No hi ha cap declaració ni cap línia de cap article ni de cap acord que digui que Catalunya deixaria de ser membre de la UE. I l’única manera que Catalunya deixés de ser membre de la Unió passaria perquè l’Estat espanyol intentés forçar-ne l’expulsió, però és el més interessat perquè Catalunya continuï a la UE, perquè adreça al món més del 70% de les exportacions a través de Catalunya.

En tot aquest procés cap a la independència, on queden les Illes Balears i el País Valencià?

On vulguin els seus ciutadans.

Catalunya no ha d’intentar establir-hi alguna mena de lligam preferent?

Intentarà establir lligams amb  qui els vulgui. Oferirà la mà estesa a tothom que sigui partidari de decidir democràticament el seu futur. El futur de les Illes Balears qui el decidirà? Els ciutadans de les Illes Balears. I s’intentarà tenir-hi la millor relació possible.

Si Catalunya és independent, aquests ciutadans podran tenir  doble nacionalitat?

Segur que hi hauria els mecanismes legals necessaris perquè aquells que volguessin disposar de la nacionalitat del nou estat català poguessin optar-hi.

La independència de les Illes Balears és factible?

És factible, raonable, prudent... De països amb un milió d’habitants, i de menys, n'hi ha uns quants a Europa. I alguns amb una renda per càpita altíssima.

El procés que es viu a Catalunya pot afavorir que hi hagi un punt de confluència amb la coalició PSM-IV-E?

Segur. Esquerra Republicana representa aquest enorme espai del centreesquerra al Principat de Catalunya i estem convençuts que construir aquests espais en d’altres àmbits és molt important. Per tant, seria molt important que passés a les Illes Balears. Estem davant d’una oportunitat i el que Esquerra ha fet al Principat de Catalunya és un bon exemple. Esperem que sigui prou bo perquè estimuli la recerca de grans acords. És evident que allò que el PSIB volia representar ja no ho representa.

Per què heu vingut a la manifestació pel 31-D?

Perquè tenim un vincle emocional, intel·lectual, polític, social i cultural amb les Illes Balears que ens fa molt agradable ser avui aquí i perquè estem convençuts que ens juguem bona part del nostre futur conjuntament i no hi volem renunciar. L’espai que representen els Països Catalans té història en comú i amb molt de futur en comú, un futur que pot ser molt brillant i ni hi renunciem ni hi volem renunciar. Volem expressar el nostre compromís amb el conjunt del país.