El conseller Sansaloni assegura estar “preocupat” per unes llistes d’espera que, per ara, no ha fet públiques. | MARCO TORRES

TW
3

El 2013 apunta que serà l'any de l'inici de la privatització dels serveis sanitaris a Balears, tal com ja ha començat a passar a la comunitat de Madrid.

Concretament, en els Pressuposts de la CAIB per al 2013 de la Conselleria de Salut es preveu, en l'apartat de despeses de personal, una reducció de 55 milions d'euros (mirau el gràfic) en relació al 2012. Per contra, el capítol de despeses s'incrementa amb 39.615.387 euros. Si el 2012 s'ha disposat de 2.515.985 euros per a despeses d'Atenció Primària, especialitzada i Gerència de Serveis Centrals, l'any que ve es passarà a 42.131.372 euros.

L'única partida que s'incrementa és la del Complex Hospitalari de Mallorca (inclou el General, el Joan March i el Psiquiàtric), que passa de 30.667.970 euros (2012) a 30.916.856 (2013).

Aquesta desviació pressupostària té un objectiu clar, segons la diputada de PSM-ExM-IV Fina Santiago, i és "externalitzar proves diagnòstiques que actualment es fan en el sistema de salut públic, com per exemple radiografies, ressonàncies, anàlisis de sang o mamografies". Si miram en detall els nombres, crida l'atenció que Gerència de Serveis Centrals tenia enguany un pressupost de 61.786 euros i el 2013 passarà a tenir 14.018.593 euros, xifra que apareix sota el concepte "d'altres treballs".

El conseller de Salut, Família i Benestar Social, Martí Sansaloni, nega, a dia d'avui, segons ha afirmat a aquest diari, que tingui intenció d'externalitzar cap servei sanitari el 2013.

Notícies relacionades

Sobre la desviació pressupostària que denuncia el PSM, Sansaloni assegura que s'ha fet com a previsió per poder pagar despeses dels hospitals que fins ara mai no s'havien pressupostat i que d'aquesta manera no caldrà afegir amb posterioritat als comptes aprovats.

Cal recordar que la privatització dels hospitals d'Inca i Manacor sempre ha estat un tema que ha preocupat tant a usuaris com a agents de l'àmbit sanitari, com són els sindicats i les associacions de malalts. Sansaloni també ha negat que a curt termini aquests dos centres acabin en mans privades.

Sense àrea de salut mental

Una altra de les grans novetats és la desaparició de l'àrea de Salut Mental a Menorca i a Eivissa. Fins ara, com a Mallorca, hi havia tres àrees: Especialitat, Primària i Salut Mental. Si el 2012 a Menorca es disposava de 45 milions d'euros per a les tres àrees, el 2013 seran 43. A Eivissa la baixada encara serà més gran, ja que es passaran dels 68 milions d'enguany als 59 de l'any que ve.

Durant el debat dels pressuposts del 2013 al Parlament, l'oposició preguntà al conseller si desapareixia Salut Mental o si s'integrava a Primària. La resposta de Sansaloni: silenci absolut.

L'oposició es mostra profundament preocupada perquè el Govern de José Ramón Bauzá "no ha aclarit què passarà amb aquest servei tan imprescindible. Atenció Primària se'n farà càrrec? Hauran de venir fins a Mallorca per ser atesos pels serveis de salut mental d'aquí?".