Durant el balanç del seu primer any de Govern en el Palau de la Moncloa, Rajoy va afirmar que cal «no enganyar-se ni enganyar» als espanyols, per la qual cosa va assegurar que l'economia seguirà en «recessió» durant «algun temps», encara que es va mostrar confiat que començarà a millorar a partir de la segona meitat del proper any.
Segons Rajoy, les reformes que ha engegat el Govern estan començant a donar «alguns fruits», com ho posa de manifest la correcció del dèficit públic, la millora de la balança per compte corrent o la menor destrucció de l'ocupació privada, així com el reconeixement per part dels socis europeus i dels mercats internacionals de l'esforç que està fent Espanya.
«Austeritat i reformes són els dos ingredients d'una política l'únic objectiu de la qual és que es pot créixer per crear ocupació al més aviat possible. Sabem que no es produeixen efectes instantanis, sabem que molta gent està impacient, són ja cinc anys de crisis, molta gent s'està deixant portar per l'escepticisme, quan no per la desesperança, i molta gent se sent decebuda per la falta de resultats», va reiterar el cap de l'Executiu, que va afegir que «comprèn» la impaciència, l'escepticisme i la decepció dels espanyols.
Rajoy va reiterar que, malgrat aquest descoratjament en part de la població espanyola, el Govern està fent «el que és necessari i inevitable fer», ja que, si no hagués fet res, Espanya estaria avui «en una situació moltíssim pitjor», amb un dèficit públic en l'11% o l'11,5% del PIB, una situació que va qualificar d' «insostenible».
Després d'afirmar que «les coses han estat més difícils» del que esperaven quan van arribar al Govern, ja que «mai» varen imaginar «semblant deteriorament» del dèficit públic, amb una desviació del dèficit del 50%, Rajoy es va mostrar convençut que, malgrat les mesures de retallada «doloroses», l'Executiu ha intentat ser «equitatiu» i «ha assegut les bases» perquè no es torni a repetir mai més una desviació tan important del dèficit amb l'aprovació de la Llei d'Estabilitat Pressupostària, «una de les més importants d'aquesta legislatura».
«LES MÉS AMBICIOSA I INTENSA» AGENDA DE REFORMES
El cap de l'Executiu va afirmar que, juntament amb aquesta norma, el Govern ha dut a terme la «més ambiciosa i intensa» agenda de reformes que s'ha escomès a Espanya en els últims anys i, concretament, va citar la reestructuració del sector financer i la reforma laboral. «Aquestes i altres reformes posen les bases per a un creixement estable i sostenible en el futur», va subratllar.
Rajoy també va esmentar les reformes dutes a terme per «mantenir els pilars de l'Estat de Benestar», com la sanitat i l'educació, perquè, segons va dir, sense els canvis introduïts «difícilment s'haguessin pogut mantenir en el futur». «Som conscients de l'esforç molt gran dels espanyols, però imprescindible per mantenir (aquests serveis) en el futur», va assenyalar.
En aquest sentit, va dir que els «grans objectius» per 2013 segueixen sent el creixement econòmic i l'ocupació i els «grans instruments» que usarà el Govern seguiran sent la reducció del dèficit públic mitjançant l'aplicació de la Llei d'Estabilitat Pressupostària en totes les administracions públiques, la reestructuració del sector bancari, que va qualificar com una operació «molt complexa i complicada», i les reformes estructurals, entre les quals va destacar la llei d'unitat de mercat o la llei reguladora de les mútues d'accidents i malalties laborals.
A més, va indicar que hi ha un tema que li preocupa «de manera especial», que és el crèdit a les pimes, per la qual cosa va avançar que el proper any hi haurà algunes mesures perquè aquestes empreses puguin finançar-se i perquè puguin seguir exportant perquè, segons va destacar, el sector exterior està funcionant «molt bé» i és el que està fent que es mantinguin «molts llocs de treball».
Finalment, el president del Govern va reiterar el «esforç descomunal» que ha fet Espanya per reduir el dèficit públic, i va afegir que «mai s'ha demanat tant» a un país en una situació de recessió i amb els problemes que té. En aquest punt, va recordar que la Comissió Europea ha dit que Espanya no necessita adoptar mesures addicionals ni en 2012 ni en 2013, encara que sí en 2014, any en el qual Rajoy espera que millori el creixement i ajudi a augmentar els ingressos de les administracions.
10 comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
Jo tampoc NO HI ANIRË al CORTE INGLÉS fins que no es digui EL TALL ANGLÈS.
I QUI l´ha endurit? Segur que no el desendurirà ell!
I el nas li segueix creixent...
Tan dur com la teva cara de mentider
Que no !!! que pes grans financewrs del món anirà de conya!!! Ses caixes ja són sevdes casi totes, es bancs es van concentrant, ja comencen a congtrolar sa sanitat pública, aviat controlaran s'ensenyament públic, ... No els podria anar millor de lo que els va.... Estan d'enhorabona, amb aquesta crisi que han provocat estan obtenint es resultats que pkanificaren obtenir ...
I és aquest que parla de no enganyar els espanyols????????? Però si en té un master, d'enganyar el poble. Cal ser molt cínic, com el nostre Joserra dient que estima molt la nostra terra i la nostra llengua. NOBELS DE CINISME PER A TOTS DOS. Se'ls mereixen.
Avui he anat per darrera vegada a El CORTE INGLÉS. Vengueren directius de madrid i feren canviar la llegenda de música en català per “música regional”. Tornam a ser en temps de Franco?
Com hem de creure un senyor que ens ha enganat a tots, votants i no votants, incumplint cada un dels punts del seu programa electoral?
Ha arribat un moment que ja no crec res del que diuen els polítics espanyols.
Ja els anys 40 mataven la gent de fam i ara fan el mateix-No volieu faixisme? Idò ara el tenim.Ells no sa baixen els sous ni el privilegis.