L'informe del secretari i la interventora del Consell dóna la raó als socialistes i contradiu la versió de l'equip de govern, que en el ple de dia 13 defensà que la importació de residus no suposava una modificació del contracte i que, a més, no calia que el secretari en fes un informe. L'equip de govern insular, fins i tot, aportà un informe a corre-cuita del cap de serveis jurídics de Medi Ambient en què es defensava la seva tesi. Els socialistes, en canvi, demanaren sense èxit que el ple no donàs la conformitat a les operacions fins que es resolgués si calia modificar el contracte i s'esperàs a canviar-lo.
Ara, el secretari i la interventora deixen clar que la incineració de residus de fora suposa una "ampliació de l'àmbit territorial de la concessió" i, per tant, "implica una modificació del contracte". El seu informe, però, permet interpretar si la modificació de contracte ha de ser prèvia a l'autorització definitiva de les operacions. Només diu que l'efectivitat de l'acord pres pel Consell dia 13, en què es donà la conformitat de la institució al concessionari per tractar aquests residus, "hauria de restar condicionada a la tramitació i aprovació, si escau, de la modificació del contracte".
L'oposició interpreta que l'acord del ple, que permet el tractament de residus importats, només serà vàlid quan s'hagi modificat el contracte amb Tirme. Això implica ajornar l'arribada de fems fins al març, perquè l'organ de contractació del Consell és el ple, que ha d'aprovar la revisió, exposar-la al públic, obrir un període d'al·legacions i tornar-la a aprovar.
"S'ha seguit un procediment irregular" que crea "inseguretat jurídica", denuncià ahir la consellera socialista Mercedes Garrido. El diputat Cosme Bonet anuncià la petició de compareixença urgent del conseller de Medi Ambient del Govern, Biel Company, que és qui ha d'autoritzar ara les operacions. "Li demanam que paralitzi l'autorització", perquè "si arriba un vaixell abans (de la modificació del contracte),pot ser il·legal", avisà.
Això no obstant, la consellera insular de Medi Ambient, Cati Soler, manté que l'informe del secretari no atura el procés i defensa que no cal esperar a modificar el contracte amb Tirme perquè puguin arribar els vaixells amb residus per ser incinerats a Son Reus, sinó que les dues coses es poden fer en paral·lel. Per aquest motiu, manté la data del 10 de gener per a l'arribada del primer vaixell.
9 comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
Això serà el negoci de na Peix-frit. Al final, el poble es deixondirà i reclamarà l'aturament del procés, i el nostre govern (així, en minúscula) es veurà en la necessitat de rescindir el contracte amb els proveïdors de fems, els quals reclamaran una indemnització per tal rescissió, i dels nostres diners, els hauran de donar més del que ells hauran pagat durant la temporada en què s'hauran cremat les seves brutors a Son Reus. I la Seguretat Social també haurà de pagar les despeses dels qui s'hauran posat malalts per causa de les emissions de fums i gasos de la combustió de tal brutícia. Que ho són de bons negociants els nostres polítics!
Els mallorquins no podem entendre que qui decideix el que s'ha de fer o no a l'illa no som els mallorquins.
Si no son capaços d'entendre que no volem ni mès fems ni mès fum que l'estrictement necessari, el que pot fer el Consell i la senyora Soler la primera es dimitir i així al manco podran salvar unes quantes vides de futurs malalts de cancer. Això no es una cuestió politica es una cuestió d'humanitat.
Com que s'ha exhaurit el carbó, acaparat principalment per Pperos i "neocons" (i els seus beneficiats) per na Carraxeita just ens queda fems (però no li durem mistos)
Que no!!! Que aquests que paguen perquè tenguem energia barata ho fan també perquè millorem de salut. Aquests que enviaen "combustible" pagant ells perquè aquí l'aprofitem són una espècie d'àngels davallats del cel que fan obres de caritat. Admirables !! O no???
http://basuracerobahia.org/post/37766255411 "Nuevo estudio concluye que la posibilidad de morir de cáncer es mayor para personas que viven cerca de instalaciones de disposición de residuos y mayor aún cuando las instalaciones son incineradores. Un estudio elaborado por diversos autores (Unidad de Cáncer y epidemiología ambiental del Instituto de Salud Carlos III) comprueba los riesgos de vivir cerca de instalaciones incineradores y centros de disposición final de residuos sólidos urbanos. El estudio, que abarca el período comprendido entre 1997-2006, analiza 129 instalaciones de disposición final de residuos (14 de ellas incineradores de Residuos Sólidos Urbanos y residuos especiales) y 8098 ciudades españolas.
Na Soler trafica amb CÀNCER! Es passa els mallorquins per allà on no hi plou!
PP, no hi ha dubte, d'embrutar en sabeu molt: política, medi ambient, llengua, educació, sanitat...