TW
63

La festa de la Constitució fou ahir, en mans del PP, un acte d'exaltació de la unitat d'Espanya i d'atac als qui la qüestionen. La delegada del Govern de l'Estat, Teresa Palmer, i el president José Ramón Bauzá aprofitaren el 34è aniversari de la Carta Magna per fer-ne una lectura uniformitzadora, defensar la unitat de l'Estat i reclamar la dels espanyols davant la crisi. De passada, enaltiren la Corona i les forces de seguretat en un acte en què el català ocupà un paper residual i on ningú no parlà de corrupció, com era habitual amb els socialistes.

A la sala del Tinell de l'Almudaina, Palmer, que s'estrenava, robà protagonisme a Bauzá amb un discurs en castellà i sense cap referència a Balears, carregat de retrets contra els qui no tenen la mateixa visió de l'Estat que ella i amb lloances al Govern de Rajoy.

Criticà els que "posen en dubte" la unitat de l'Estat "per motius aliens a la història, motius individuals i personalistes", en una clara al·lusió al president català, Artur Mas. Augurà que Espanya sortirà reforçada de la crisi, "sens dubte gràcies a la feina, esforç i obstinació del nostre Govern", i també sortirà reforçada dels "intents de desestabilització o trencament d'alguns amb poc sentit d'Estat, més preocupats per un suposat llegat individual" que pels ciutadans. Considerà que "no és honest" usar l'argument del mal repartiment econòmic ni "argumentar projectes de desunió basant-se en les diferències".

En l'al·legat enaltí el paper de la Corona i de les forces de seguretat, institucions qüestionades darrerament. Demanà als polítics que es deixin de debats estèrils, defensà les mesures "impopulars", però "inevitables", que pren el PP i reclamà "sacrifici" per remuntar. I desitjà que "la confiança es contagiï de nou a tots els racons del nostre país perquè el futur d'Espanya sigui esplendorós".

Sense al·lusions tan clares contra els sobiranismes i alguna referència a les Illes, el president Bauzá reivindicà l'esperit constituent per defensar que "ha de continuar més viva que mai la voluntat d'unir els espanyols i no de separar-los". Recalcà que "existeixen 17 maneres de sentir-se espanyol, amb les seves diferències i peculiaritats, aquesta és la nostra grandesa". Donà per tancat el procés autonòmic, advertí que "l'autonomia sense responsabilitat condueix a un laberint" i afegí que just es pot revisar el model per consens.

De la Constitució encara destacà una lliçó: "És més el que ens uneix que el que ens separa". Indicà que, "en aquestes hores difícils", el missatge de "concòrdia, sacrifici, consens i generositat" de la Constitució serveix per superar l'actual situació. Demanà que s'oblidin les "querelles i sectarismes", que se cerquin els consensos i no es caigui en la demagògia. "Els demagogs són els grans enemics de qualsevol societat, són un obstacle per a aquesta comunitat, perquè confonen, distorsionen i no permeten avançar ningú", digué Bauzá, qui sol qualificar de demagoga la socialista Francina Armengol. Acabà defensant que "cap espanyol per separat és millor que tots els espanyols junts".

Armengol se sent "exclosa"

I Armengol, present en l'acte, no se sentí al·ludida sinó "exclosa". Advertí que el discurs de la delegada l'hauria pogut fer "un governador civil" i el de Bauzá, "qualsevol president" i criticà el paper que es donà a la llengua pròpia en l'acte.

 

Discurs de Bauzá pel 34è Aniversari de la Constitució

Discurs de Palmer pel 34è Aniversari de la Constitució