L'impost, que grava amb 10 cèntims una botella de plàstic de litre i mig d'aigua o amb tres cèntims una llauna de refresc, suposarà, segons els empresaris, un recàrrec del 22% sobre el preu de l'aigua i del 9% sobre el dels refrescs. I calculen que, si una família de quatre membres consumeix quatre litres d'aigua al dia, cada llar patirà un sobrecost de cent euros a l'any només per aquest concepte. Com que l'impost afecta gairebé totes les begudes, segons el consum mitjà de begudes envasades que tenen calculat, consideren que el nou impost suposarà un gravamen de 400 euros mínim per llar a l'any.
Així ho apuntà ahir el portaveu d'Ecoembes, Antonio Barrón, que actuà com a portaveu dels representants empresarials convocats. "Aquest impost genera una gran alarma i preocupació" i "en demanam la retirada", deixà clar el portaveu, qui també denuncià que el Govern "disfressa" el tribut de mediambiental, malgrat que "només hi ha una voracitat recaptatòria".
A banda d'Ecoembes, organització que gestiona el reciclatge d'embalatges, hi acudiren representants de la patronal CAEB, de l'Associació de Restauració de Mallorca, de la Federació Hotelera de Mallorca, de l'Associació de Cadenes Espanyoles de Supermercats, de l'Associació de Grans Empreses de Distribució, de l'Associació Espanyola de Distribuïdors, Autoserveis i Supermercats, de l'Associació de Distribuïdors de les Illes Balears, d'Ecovidrio, de la Federació Espanyola d'Indústries d'Alimentació i Begudes, de la Confederació Espanyola de Comerç, de l'Associació de Begudes Refrescants i Productes d'Alimentació de les Illes Balears, de l'Associació Mallorquina de Cafeteries, Bars i Restaurants i de l'Associació de Majoristes d'Alimentació de Balears, a més de les empreses Coca Cola, Mercadona i Makro.
Al marge de l'efecte sobre les famílies, els representants empresarials alerten que tindrà un impacte negatiu sobre la reactivació econòmica, perquè penalitzarà el consum, provocarà un augment de l'IPC i perjudicarà el comerç. Consideren que el comerç minorista haurà de repercutir el tribut sobre el consumidor perquè no podrà absorbir un altre increment, després de la pujada de l'IVA, i avisen que estan en perill els 15.000 llocs de feina vinculats als 4.000 punts de venda de comerços i als 9.000 establiments d'hostaleria.
Segons les patronals, el Govern està calculant la recaptació per aquest tribut (35 milions anuals) sense tenir en compte que l'aplicació provocarà una caiguda de vendes que farà baixar els ingressos prevists. El descens de vendes no només afectarà el comerç minorista, sinó tota la cadena (repartidors, majoristes, productors, embotelladors...).
A banda de denunciar el greuge per als ciutadans de pagar un tribut que ningú més no paga a l'Estat, els empresaris el troben inconstitucional perquè tots els envasos estan adherits a un sistema integrat de gestió en què ja es paga una taxa de reciclatge que suposa tres o quatre euros per família al mes. Les patronals ja han encarregat dictàmens i "el recorrerem quasi amb total seguretat", avançà el seu portaveu.
Des de PIME-Balears, l'Associació de Begudes Refrescants de PIMEM i la Federació Balear de Restauració també es rebutjà de manera "rotunda" el tribut.
El Govern negociarà
El director general de Comerç del Govern, César Pacheco, considerà "lògica" la reacció dels empresaris, perquè "no és agradable per ningú" pagar un nou impost, però en defensà l'aplicació i just deixa la porta oberta a negociar amb representants del sector que la seva aplicació generi els mínims desajusts. Recalcà que la situació econòmica exigeix "sacrificis" de tothom i recordà les retallades portades a terme. Isentencià que l'aplicació dels imposts no és una alternativa a la reducció de despesa, sinó una mesura addicional per garantir la sostenibilitat dels serveis i la contenció del dèficit.
6 comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
I com diria en Xim: "I, pagaaa beneit!!!!!
A Alemanya, per iniciativa dels Verds, es posà en marxa el sistema del "Pfand". Cada envàs de plàstic val 25 cèntims que pagues quan compres la beguda. Un pic buit, amb tots els envasos, passes pel supermercat on hi ha una màquina que els recupera i et torna en forma de val de descompte els 25 cèntims per envàs. No es cap impost, sinó un sistema de recuperació i reciclatge del plàstic. És més, molta gent es dedica a recuperar envasos buits (a les estacions, a l'entrada dels estadis, a les papereres, ...) i així s'evita el paisatge d'envasos embrutant-ho tot. També hi ha "Pfand" als envasos de llauna (que són poc freqüents) i als de vidre (sovint amb un valor inferior, entre 8 i 15 cèntims). Així el reciclatge funciona i la gent participa sense queixes i, millor encara, sense haver-se d'escurar la butxaca).
aquest impost no té res d'ecològic, ni preten evitar residus, ni preten fer justicia. Si volen un impost ecològic que recuperin la ecotaxa, si volen evitar residus que implantin el sistema de devolució d'envasos amb màquines recuperadores que ja funciona a diferents paisos europeus i si volen recaptar més euros, que facin justicia i facin pagar als defraudadors d'hisenda que son amics seus, en comptes de amnistiar-los. onofre
La taxa sobre els envasos que vol imposar el Govern no és dolenta en sí mateixa. Fer pagar més a aquells que generen més residus perquè no miren prim en el número d'envasos NO RETORNABLES no és cap disbarat. Jo he reduït moltíssim les meves compres de productes amb envàs no retornable i amb la taxa és possible que més gent s'ho miri així. El problema és que la recaptació de la taxa no servirà per a desenvolupar la recuperació i reciclatge d'envasos. Seria més convenient utilitzar un sistema de dipòsit a l'alemanya: pagar un dipòsit per l'envàs i quan es torna, ens retornen els doblers. L'envàs pot ser reutilitzat (vidre) o reciclat (cas del plàstic). Els empresaris i Ecoembes al davant podran argumentar que ja es paga amb cada envàs una contribució per a la seva recuperació (que no reciclatge). Però no és una taxa sinó una contribució a un sistema integrat al que les empreses s'han d'afegir si no recuperen els envasos per elles mateixes. I com que és un sistema creat des de les empreses, la contribució és molt petita. P. ex.: 2 cèntims per KG (no per envàs) de vidre o 4 cèntims per KG de plàstic. Per a més ineficàcia, amb la recaptació es paga als ajuntaments el SOBRECOST de la recollida selectiva i no el cost total. Sense garantir cap reciclatge.
I aquests impostos aniran a parar a Madrid, com el cèntim sanitari. Esapanya és la coa d'Europa i Balears la d'Espanya. Independència ja!
Enlloc de posar un impost directe i progressiu que pugui afectar els rics, s'han inventat un impost indirecte que castiga tothom. A poc a poc anirem cap una economia més i més submergida. Mentrestant a Madrid aproven una llei per a que els "negreros" que han defraudat a hisenda anys i anys puguin fer blancs els diners només pagant un 10%.