Una de les novetats dels imposts és que els doblers recaptats s'han de destinar a actuacions vinculades al medi ambient. El Govern preveu recaptar 35 milions pel tribut sobre els envasos, 15 més pel dels cotxes de lloguer i 8,5 més pel de grans superfícies. Els tributs no entraran en vigor l'1 de gener perquè la llei no estarà, sinó que ho faran quan s'aprovi.
Un dels imposts que més dubtes planteja és el dels envasos. El cobraran els majoristes als venedors minoristes, excepte si els comerços compren les begudes fora de Balears, que es cobrarà a ells. S'hauran de donar d'alta en un cens i pagar en autoliquidacions trimestrals a partir d'abril.
El tribut afectarà tots els envasos de begudes, excepte els retornables, els de més de 50 litres i els que continguin aigües mineromedicinals d'ús terapèutic. Tampoc no n'estaran afectats el vinagre i el iogurt. La resta de begudes (aigua, refrescs, llet, cervesa, vi i begudes alcohòliques) pagaran en funció de la mida i el material de l'envàs (el plàstic paga més que el cartó perquè és més contaminant; el cartó, més que la llauna; i la llauna, més que el vidre).
Així, per exemple, una garrafa d'aigua de cinc litres de plàstic pagarà 13 cèntims; una botella d'aigua de plàstic de litre i mig, 10 cèntims; i una de mig litre, 8 cèntims. Un cartó de llet de litre estarà gravat amb 7 cèntims; una llauna de refresc de 33 centilitres pagarà tres cèntims i una botella de vidre similar (les habituals en els refrescs)tributarà 2 cèntims, però una de licor (70 centilitres) costarà tres cèntims més i una de vi (75 centilitres), quatre.
Tot i que els tributs els haurà de pagar el minorista, és de preveure que ho faci repercutir sobre el consumidor. En el cas de la botella d'aigua de litre i mig, per exemple, l'impost n'augmentaria una cinquena part el preu de venda, que passaria de 40 cèntims a 50.
En el cas dels vehicles de lloguer, l'impost el cobraran els rent a car als clients un pic tornin el vehicle. Les empreses s'hauran d'inscriure en un registre i pagar l'impost en autoliquidacions trimestrals. En el registre, han d'inscriure tots els vehicles i informar de les altes i baixes. Si no, seran sancionades amb 600 euros per vehicle.
Sobre els automòbils i caravanes, l'impost aplica una quota fixa d'entre 3,5 i 9 euros al dia, depenent de les emissions contaminants. Quant a les motos, gravarà entre 2 i 5 euros al dia. Tant en un cas com en l'altre, hi haurà una quota d'entre un i cinc cèntims per quilòmetre fet, que just s'aplicarà si es fan més de 300 quilòmetres al dia. Si és així, es pagarà entre 3 i 15 euros més al dia. El tribut s'incrementarà si hi ha més d'un conductor, es rebaixarà en vehicles que van parcialment amb electricitat i no es cobrarà als elèctrics i als que no emetin CO2.
Finalment, el de les grans superfícies es cobrarà a aquestes per la superfície horitzontal que ocupen, incloent-hi la que no es destina a la venda i l'aparcament ( amb un límit màxim). Es consideren grans superfícies les que tenen més de 700 metres quadrats a Mallorca, 400 a Menorca i Eivissa i 200 a Formentera. L'impost serà progressiu i pagarà més qui més espai ocupi:entre 6 euros per metre les que tinguin menys de mil metres i a mesura que s'incrementi arribaran a pagar fins a 21 euros per metre les que en tinguin més de 10.000. Així, una gran superfície de mil metres pagarà 6.000 euros a l'any. El Govern n'elaborarà un cens i les empreses hauran de fer una autoliquidació en tres pagaments.
3 comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
Aquí tot va al revés: se penalitza el reciclatge i se fomenta cremar la merda d'altres països. Qualcú ho entén?
Alexandre, el que dius té moltíssim de sentit, però els nostres polítics no funcionen així. Ells volen repinyar doblers d'on sigui per a omplir-se les butxaques. Alemanya i Suïssa són països més civilitzats i menys corruptes. Tant de bo es fes el que tu expliques!
El gran problema de l'impost sobre els envasos és que no és estrictament finalista. La recaptació no anirà dirigida a una funció específica, que en el cas dels envasos hauria de ser per a finançar la seva recuperació i reciclatge. En principi, és correcte que qui utilitzi més envasos pagui més pels efectes que ocasionen sobre el medi ambient quan es converteixen en residus. Emperò, la taxa sobre els envasos només recaptarà sense finançar el reciclatge o tancar la incineradora. Recordem que a Mallorca, a més, és dóna la incoherènca de que com més reciclam, més hem de pagar per mantenir la incineradora! Seria molt més adient desenvolupar un sistema de dipòsit, devolució i retorn com a l'antiga: en comprar el producte pagam per l'envàs i quan el retornam se'ns torna el dipòsit. Els envasos siguin del material que siguin es poden reutilitzar o reciclar. Aquest sistema funciona perfectament a Alemanya o Suïssa, entre d'altres països. Aquí, a les Illes, seria molt fàcil d'implantar.