Imposts 'verds'

Una botella d’aigua de plàstic de litre i mig costarà 10 cèntims més amb el nou tribut

L’avantprojecte de llei de l’impost sobre envasos de begudes grava amb 8 cèntims el d’aigua de mig litre i amb 7 el cartó de llet

TW
3

Una botella d'aigua de plàstic de litre i mig costarà 10 cèntims més amb l'impost sobre envasos de begudes que preveu aplicar el Govern. Així ho especifica l'avantprojecte de llei que crea aquest tribut, el que gravarà els rent a car i el de les grans superfícies comercials, que ahir va fer públic l'Executiu.

Una de les novetats dels imposts és que els doblers recaptats s'han de destinar a actuacions vinculades al medi ambient. El Govern preveu recaptar 35 milions pel tribut sobre els envasos, 15 més pel dels cotxes de lloguer i 8,5 més pel de grans superfícies. Els tributs no entraran en vigor l'1 de gener perquè la llei no estarà, sinó que ho faran quan s'aprovi.

Un dels imposts que més dubtes planteja és el dels envasos. El cobraran els majoristes als venedors minoristes, excepte si els comerços compren les begudes fora de Balears, que es cobrarà a ells. S'hauran de donar d'alta en un cens i pagar en autoliquidacions trimestrals a partir d'abril.

El tribut afectarà tots els envasos de begudes, excepte els retornables, els de més de 50 litres i els que continguin aigües mineromedicinals d'ús terapèutic. Tampoc no n'estaran afectats el vinagre i el iogurt. La resta de begudes (aigua, refrescs, llet, cervesa, vi i begudes alcohòliques) pagaran en funció de la mida i el material de l'envàs (el plàstic paga més que el cartó perquè és més contaminant; el cartó, més que la llauna; i la llauna, més que el vidre).

Notícies relacionades

Així, per exemple, una garrafa d'aigua de cinc litres de plàstic pagarà 13 cèntims; una botella d'aigua de plàstic de litre i mig, 10 cèntims; i una de mig litre, 8 cèntims. Un cartó de llet de litre estarà gravat amb 7 cèntims; una llauna de refresc de 33 centilitres pagarà tres cèntims i una botella de vidre similar (les habituals en els refrescs)tributarà 2 cèntims, però una de licor (70 centilitres) costarà tres cèntims més i una de vi (75 centilitres), quatre.

Tot i que els tributs els haurà de pagar el minorista, és de preveure que ho faci repercutir sobre el consumidor. En el cas de la botella d'aigua de litre i mig, per exemple, l'impost n'augmentaria una cinquena part el preu de venda, que passaria de 40 cèntims a 50.

En el cas dels vehicles de lloguer, l'impost el cobraran els rent a car als clients un pic tornin el vehicle. Les empreses s'hauran d'inscriure en un registre i pagar l'impost en autoliquidacions trimestrals. En el registre, han d'inscriure tots els vehicles i informar de les altes i baixes. Si no, seran sancionades amb 600 euros per vehicle.

Sobre els automòbils i caravanes, l'impost aplica una quota fixa d'entre 3,5 i 9 euros al dia, depenent de les emissions contaminants. Quant a les motos, gravarà entre 2 i 5 euros al dia. Tant en un cas com en l'altre, hi haurà una quota d'entre un i cinc cèntims per quilòmetre fet, que just s'aplicarà si es fan més de 300 quilòmetres al dia. Si és així, es pagarà entre 3 i 15 euros més al dia. El tribut s'incrementarà si hi ha més d'un conductor, es rebaixarà en vehicles que van parcialment amb electricitat i no es cobrarà als elèctrics i als que no emetin CO2.

Finalment, el de les grans superfícies es cobrarà a aquestes per la superfície horitzontal que ocupen, incloent-hi la que no es destina a la venda i l'aparcament ( amb un límit màxim). Es consideren grans superfícies les que tenen més de 700 metres quadrats a Mallorca, 400 a Menorca i Eivissa i 200 a Formentera. L'impost serà progressiu i pagarà més qui més espai ocupi:entre 6 euros per metre les que tinguin menys de mil metres i a mesura que s'incrementi arribaran a pagar fins a 21 euros per metre les que en tinguin més de 10.000. Així, una gran superfície de mil metres pagarà 6.000 euros a l'any. El Govern n'elaborarà un cens i les empreses hauran de fer una autoliquidació en tres pagaments.