Tanmateix, el Govern no va convèncer els empresaris, sinó que "per primera vegada ha aconseguit que facem pinya", assenyalà el representant de la patronal Anged a les Balears, Francisco García. "Estam disposats a defensar fins al final la no aplicació de l'impost", digué, i anuncià que no descarten arribar als tribunals "si és necessari". En tot cas, ara esperen reunir-se amb el president Bauzá, ja que consideren "interlocutor no vàlid" l'equip de Vicepresidència Econòmica.
Els empresaris criticaren la "falta de consens" de l'Executiu i, si bé entenen les dificultats econòmiques de l'erari públic, asseguraren que els seus comptes d'explotació "també són víctimes de la crisi".
En aquest sentit, assenyalaren que el nou impost repercutirà en els beneficis de les empreses, "els quals en aquests moments no tenim", i en l'ocupació. Així mateix, apuntaren que, a banda d'aquest tribut verd, les grans superfícies també es veuran afectades pel nou impost d'envasos i per l'augment del cànon d'aigua.
Sense rectificació
El director general de Comerç, César Pacheco, considerà "lògic" el malestar del col·lectiu, malgrat que descartà, a priori, fer marxa enrere. "La imposició de nous tributs no és alternativa a la reducció de la despesa pública, que ha de continuar per contenir el dèficit", va dir, al mateix temps que insistí que el "sacrifici" que demana l'Executiu és per garantir els serveis públics essencials.
El nou impost, que s'aplicarà a les superfícies comercials de més de 700 metres quadrats -en el cas de Mallorca-, serà progressiu. Fins a 1.000 metres quadrats, es pagarà 6 euros per metre quadrat; fins a 5.000 metres, es pagaran 15 euros el metre quadrat; fins a 10.000 metres, 18 euros el metre quadrat; i a partir de 10.000 metres, a 21 euros el metre quadrat. Això és el preu que abonaran les superfícies per exposició i venda. Els pàrquings i els magatzems pagaran un 30% del total.
Pressuposts
D'altra banda, l'equip d'Aguiló explicà ahir els pressuposts al CRE i al Cercle d'Economia. El seu president, Alexandre Forcades, vol estudiar ara el projecte i "comprovar" si els ingressos prevists es corresponen amb els reals. La seva major preocupació és que es garanteixi el pagament als proveïdors de la Comunitat.
2 comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
Pobre Pacheco, no et volen ni el petit comerç ni tampoc les grans superfícies. Al·lotet, no hauries de fer un pensament?
Aquest impost ja es va implantar al Principat durant l'època Pujol i des del Govern Central es va interposar una impugnació al Tribunal Constitucional al·legant que això atacava a la unitat de mercat de l'Estat. La Generalitat de Catalunya va haver d'argumentar que aquest impost anava destinat per a protegir i promocionar el comerç local i va haver de destinar els doblers recaptats en aquest sentit: cursos de formació per a comerços, plans de reformes i millora d'accessos i aparcaments dels nuclis comercials urbans, subvencions a les associacions de comerciants, plans de promoció municipals del comerç local, etc. Ara ens trobem que el govern de les Illes Balears vol implantar aquests impost com a impost verd de la comunitat però ho fa d'una manera purament recaptatòria i en un moment que tots els sectors de la societat balear estan completament rebotats amb els seus governants. En lloc d'arribar a consensos el que està fent és imposar el seu criteri i així no s'arriba a enlloc. Cada dia que passa, s'està demostrant que el govern s'està quedant sol i al marge de la societat i aquesta societat cada vegada confia menos amb els seus governants malgrant hagin obtingut majoria absoluta.