En una intervenció centrada en bona part a carregar contra el Govern del Pacte, l'únic anunci novedós de Bauzá fou que no tancarà els hospitals Joan March i General. Una decisió fruit d'una rectificació.
Bauzá parlà de salut al final del seu discurs i fou quan informà que el Govern "ha elaborat un pla de viabilitat que permet que aquests hospitals puguin mantenir-se oberts oferint la mateixa qualitat assistencial al pacient i amb criteris de màxima eficiència". Aquestes foren unes de les paraules més aplaudides per part del grup de diputats del PP, que s'aixecaren al final del parlament per mostrar el seu suport al president.
Bauzá també confirmà la renúncia de l'Executiu al tren de Llevant, un projecte que qualificà de "faraònic", alhora que recordà "la mala gestió" del Govern del Pacte en política ferroviària.
Els retrets a l'Executiu anterior foren molts, la majoria encapçalats amb la frase "si avui fóssim dia 30 de juny de 2011..." i acabats amb un "però som dia 20 de novembre de 2012...", seguit d'una sèrie d'explicacions sobre el que ha fet el Govern actual. La majoria d'accions, basades en la política d'austeritat. El president parlà de "canvi", de "fer més amb menys" i enumerà un reguitzell d'estadístiques que apunten cap a una millora de l'economia balear, a més de rememorar la "situació dramàtica" que es trobaren quan entraren al Govern .
Sense ressò
Això no obstant, no esmentà ni les pujades ni els nous impostos creats; no es pronuncià sobre el fet que Balears ha assolit el màxim històric d'aturats durant el seu mandat; no explicà el rescat sol·licitat al Govern central; i no es referí a les constants manifestacions i al malestar generat entre agents socials i empresarials al llarg d'aquesta legislatura. Sobre això, Bauzá es limità a defensar la "no cultura" de la subvenció a sindicats, patronal i mitjans de comunicació. "Sabíem que deixar enrere la política de les subvencions seria car en termes un poc intangibles. Però calia fer-ho", va dir, i assenyalà que el 2010 es concediren ajuts per valor de 10,8 milions d'euros, mentre que el 2012 la quantia s'ha rebaixat a 800.000 euros.
Bauzá va destacar, per tant, "un canvi de tendència", i va reivindicar l'economia productiva en comptes de la "cultura de la subvenció".
Després de 16 mesos de govern, el president considerà que "encara que no es pugui parlar de brots verds i que la crisi encara no ha passat, s'estan establint les bases per créixer ràpidament". Unes bases que, segons el seu parer, es fonamenten en la reestructuració de l'Administració pública empresa i les normatives que "faciliten" la inversió privada.
Es referí a les lleis impulsades pel seu Executiu, com la d'emprenedors, la turística i la de mesures urgents, que donen "seguretat jurídica als inversors" i contribueixen a la recuperació econòmica de les Illes. Deixà clar que el seu primer compromís és l'equilibri pressupostari per llevar deute, fet que "alliberarà molts doblers perquè des del sector privat pugui moure's l'economia".
Liberalització
Bauzá posà molt èmfasi en la seguretat jurídica de què tant ha fet bandera el seu Govern perquè els empresaris "sàpiguen com i on poder invertir", alhora que defensà una política liberal. En matèria de comerç, el president subratllà que "cal deixar que el mercat es reguli per si mateix, sense ingerències de les administracions, que l'únic que fan és distorsionar". "No es tracta que es faci allò que no es pot fer, però tampoc que pel caprici d'uns quants no es faci allò que sí que es pot fer", sentencià.
Així mateix, el president parlà de "llibertat" quan es referí a l'educació. Defensà la lliure elecció de llengua perquè "deim sí a la llibertat i no a la imposició", i s'erigí com a pioner "en la contribució al fet que, en acabar l'etapa obligatòria, els nostres fills dominin ambdós idiomes".
En matèria de territori, va defensar la seguretat jurídica i assegurà que el seu objectiu "no és urbanitzar més", sinó "regular el que s'ha fet malament en els darrers anys". Va recriminar al Govern del Pacte que els afectats per les desclassificacions "reclamin 900 milions d'euros en indemnitzacions".
Feina de despatx
El cap de l'Executiu defensà "la feina de despatx i sense ostentacions" del seu equip. Després de les dures crítiques rebudes pel menyspreu del Pressupost General de l'Estat cap a les Balears, Bauzá va anunciar que el Govern presentarà una esmena en els comptes de l'Estat que recollirà les obligacions plurianuals per al pagament dels 333 milions d'euros pendents del conveni de carreteres.
En concret, el proper 2013 les Balears rebran 92 milions, una esmena que Bauzá va vendre com a victòria de la seva defensa de les Illes davant Madrid.
Llegeix aquí el discurs complet del president
15 comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
que vol dir el llaçet blanc que du Bauza? .. un govern tan i tan contrari als llaços, ....que els prohibira per els edificis publics, i el se posa enmig del Parlament, per que el vegin bé
Ara ja sabem perquè ha jugat durant mesos a no dir què faria. Per poder anunciar alguna cosa positiva avui.
Ès indignant! ses cadires buides de la sala del Parlament que es veuen a ses fotos d'alguns medis de comunicació, repercuteixen a la nòmina dels parlamentaris que no estan presents a les sessions? Segur que no. Tothom cobre igual, tant si hi van como si no, complements, dietes... Tot segueix igual per als polítics, malgrat sa gent pateixi. Això no ès normal. No ho hem de consentir. Ara, aturen un mes als desnonaments però el G. Central aprova unes taxes judicials per a rics!
Es trist i patètic sentir parlar en Bauçà, destrossa la llengua, no articula bè, no sap si ha d´emprar l´article salat o el literari, en fi, fa mal a la oida el sentirlo. Es ben patètic que tot un president de les Balears no sàpiga parlar amb un mínim de dignitat la nostra llengua. I de la Cabrer ja no en vull parlar, aquesta si que es horrorosa.
Ni una sola paraula envers del complement que cobren els funcionaris que han desenvolupat alts càrrecs més de dos anys tant al servei de governs del PP com a governs del Pacte de Progrès. Ni el senyor Barceló, funcionari de carrera, ningú té bemols per parlar d'un complement que també cobren alguns dels seus
Estic empegueit de tenir un president de la Comunitat Autònoma que no estima ni la nostra comunitat ni la nostra llengua i que no pot sortir al carrer sense una colla de guardia civils al costat. I també estic empegueit dels meus paisans que hagin pogut votar qualcú així. Esper que quedem ben escalivats d'aquesta i prenguem nota de cara a properes eleccions.
Ei al.lots! Direm que tanquem el General i el Joan March, després en Jaume Santandreu ens dirà LLADRES I CRIMINALS per tancar una cosa que no és nostra, i després direm que vaaale, i no taquem, i ja tenim un centenar de vots més a la butxaca. RECTIFICAR ES DE SABIOS (en castellà) era la frase que sempre repetia a tots els plens Mr. Baussà quan ERA batle de Marratxí. Dic ERA i no FEIA, perque sempre anava darrere en Rakoy i mai el veies per l'Ajuntament. Això si: NO volia renunciar als 60.000€ de dedicació exclusiva que li demanà en dues ocasions el PSM. Visca la austeritat!!!!
Ahir els ossos de mossèn Costa i Llobera cruixiren desesperadament dins la tomba en sentir-se citat tan extremadament malament per la senyora Cabrer al Parlament de les Illes Balears.
Fora aquest des-Govern d'impresentables. ELECCIONS ANTICIPADES, JA!
Avui per als bunyolins és un dia de festa gran, després de set mesos de lluita. No té nom el que ens han fet patir, sobretot als treballadors. L'hospital, el Sanatori, és i serà sempre part de Bunyola.