Salinas, actual bisbe de Tortosa, ocuparà la vacant que deixà l'exbisbe Jesús Murgui (València, 1946) en partir a la Diòcesi d'Oriola-Alacant. Des del 27 de juliol passat, l'Església de Mallorca no tenia cap. Això no obstant, el procés d'elecció ha estat més ràpid del que s'esperava i en pocs mesos el nunci apostòlic a Espanya, Renzo Fratini, ha resolt la vacant de Mallorca proposant a Benet XVI la terna de la qual ha sortit finalment el nom de Salinas. Fratini és conegut perquè no acostuma a deixar gaire mesos les diòcesis sense monsenyor.
Ara, Salinas disposa de dos mesos des d'ahir per organitzar la seva partida de Tortosa i instal·lar-se a Mallorca. El mateix bisbe electe calcula poder venir a l'Illa a finals de desembre o durant la segona setmana de gener. Durant l'anunci fet ahir per Riera, que continuarà al capdavant de l'Església fins que Salinas prengui possessió del càrrec, l'administrador diocesà explicà que ja està en marxa "una comissió de preparació de la presa de possessió, que fa feina amb il·lusió".
El canceller del Bisbat, Josep Adrover, va ser l'encarregat de llegir a tota la comunitat religiosa i civil present unes paraules enviades pel bisbe electe. Per Salinas, "el nomenament és un gest de confiança del sant pare i m'impulsa a posar-me en camí per complir el mandat del Senyor: "Aneu, doncs, a tots els pobles i feu-los deixebles meus..." (Mt 28,19). "Tot servidor de l'Església és sempre un enviat, i la seva força rau en Aquell qui l'envia", afegí.
Salinas, que malgrat la distància va voler atendre també telefònicament els mitjans, assegurà que "quan som a Mallorca tenc la sensació que som a casa". Salinas, que va ser bisbe d'Eivissa del 1992 al 1997, afirma que coneix molta gent de l'Illa gràcies al seu càrrec de president de la Subcomissió de Catequesi que comprèn Catalunya i Balears.
Entre els seus reptes, hi ha "el de proposar la fe a la gent que mai no ha estat batejada. L'Església vol acollir-la". També es mostra partidari d'exercir el càrrec des de la proximitat amb la societat com el bisbe Teodor Úbeda. "Cada bisbe té una manera de fer, però sóc molt partidari de la proximitat, és una missió important", comentà, des de l'emoció de tirar endavant un nou projecte "amb la família de Mallorca".
El futur bisbe és conscient del "repte" que representa personalment la Diòcesi de Mallorca per la seva "complexitat" i dimensió. Salinas manifestà "tenir una idea molt general" del que es trobarà quan assumeixi les seves noves responsabilitats gràcies a la comunicació que ha mantingut amb l'administrador diocesà, Lluc Riera, "que m'ha informat de tot el que hi ha".
El conflicte lingüístic
Sobre com veu el conflicte lingüístic que es viu a les Illes, Salinas és partidari d'entendre "la llengua com un signe d'identitat i és important valorar-la". I va afegir que "estam oberts a les dues llengües". La seva solució per tal d'evitar la confrontació i cercar "una fórmula de convivència" requereix "una visió integradora per a tots".
El bisbe electe, amb formació en l'àmbit de la docència i que ha escrit materials didàctics per a infants, assenyala que "els mateixos llibres de catequesi els fem tant en català com en castellà, i després són les famílies les que opten per una llengua o l'altra". En aquest sentit, "tenim més llibertat de la que pot tenir el Govern".
33 comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
La teula per a Lluc, firmada per ell, diu "Javier".
Aquest home té idees amb seny, ja veurem si no li fan encongir el seu criteri. Ah, és Xavier Salinas
Que no ens imposin el bilingüisme també en aquest fòrum: deixem sense respondre ni valorar els comentaris en la llengua cooficial distinta del català. I si podem evitar de llegir-los, millor. Demostrem, amb fets, que aquí l'idioma foraster no és útil ni necessari.
misèria, atur, corrupció, CORREBOUS, salvatgisme, incultura, crisi, etc, etc. Totalmente aplicable a la Cataluña actual dirigida por la derecha nazionalista.
Aquests comentaris estan fora de lloc. Ningú és xenòfob o feixista per defensar la seva postura de manera democràtica, sinó aquell que imposa la seva ideologia de forma violenta i / o repressiva. El català va ser defensat sense perseguir ni arraconar el castellà, ans al contrari. En canvi ara s'arracona i persegueix qualsevol presència pública del català... pensau bé què deis abans de calumniar. Tan castellans són, però no s'atreveixen a exigir un nivell B o C o fins tot D en castellà per accedir a la funció pública.
Espanyolisme es igual a: misèria, atur, corrupció, toros, salvatgisme, incultura, crisi, etc, etc.
Por lo que parece este curita está a favor de la libertad lingüística en lugar de la imposición. Dudo que el fascismo catalanista lo reciba con los brazos abiertos...
catalanismo = fascismo imperialista
senyor mallorquin s´equivoca. catalanisme no es xenofòbia. i el nacionalisme més agressiu es l´espanyol.. l´espanyolisme segueix sent imperialista. están encara com en el segle dinou o més enrera encara. no hi ha diàleg possible amb espanya. i una constitució anacrònica, sacrosanta i intocable. així son. no hi ha remei amb espanya.
catalanismo = xenofobia