Després d'aprovar-se al ple del Parlament d'aquest dimarts, el Decret Llei 11/2012 de 19 d'octubre, que modifica la Llei 11/2001 de 15 de juny permet que qualsevol establiment comercial de les Illes pugui obrir al públic de dilluns a dissabte fins a 90 hores, un 25% més que a l'actualitat, i disposarà de deu festius d'obertura a l'any, dos més que fins ara.
Segons el grup parlamentari popular, amb aquesta nova normativa "s'impulsa l'activitat econòmica" i es fomenta la "creació de llocs de treball".
A més, la formació conservadora ha felicitat la iniciativa d'estendre a tot l'any la vigència de la declaració de zona de gran afluència turística (ZGAT) amb la qual es dóna llibertat completa d'horaris comercials a determinades àrees dels municipis que ho sol·licitin, com és el cas del centre de Palma.
El pes específic del comerç
En aquest sentit, la diputada del PP María Asunción Pons ha declarat, en la seva intervenció al debat, que el "comerç és el segon sector de l'economia balear" i està avançant "cap a la generació del 15% del PIB".
Així, ha afegit que com que hi havia "un excés d'oferta" s'està vivint un "lògic procés de reconversió i adaptació, que es dirigeix a l'especialització".
Per la seva banda, l'oposició ha criticat que amb aquesta norma es destrueix "l'equilibri" que existia fins al moment i han recollit les queixes dels sectors afectats, que en la seva majoria s'han mostrat en contra d'aquesta llei al llarg dels últims mesos.
La diputada socialista Pilar Sansó ha afirmat que la normativa "solament beneficia els grans distribuïdors comercials" i ha incidit que "trenca el consens existent", així com "l'equilibri competencial entre les comunitats i l'Estat".
Així, ha asseverat que la "responsabilitat de condemnar al petit comerç recaurà sobre el Govern".
Perill al teixit comercial
Des del PSM-IniciativaVerds-Entesa, Biel Barceló ha recordat que el Centre de Recerca Econòmica (CRE) estableix que el 98% del "teixit empresarial és micro, petita i mitjana empresa". Per aquest motiu, segons el seu parer, "liberalitzar" l'entrada de grans operadors suposa un "torpede en la línia de flotació" de la xarxa comercial de Balears.
Barceló ha retret que "l'ortodòxia econòmica de pensament únic de criticar l'endeutament o baixar impostos ha caigut fil per randa", com "també caurà la liberalització dels horaris i la decisió de permetre l'entrada de grans operadors".
Després de les crítiques abocades per part del PP, el líder econacionalista ha reivindicat la vaga de consum que es durà a terme aquest proper 14 de novembre.
4 comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
Curiosament aquests petits botiguers que tant es queixen no tenen ... de posar-se en vaga, només s'oposen al PP de boca, d'ànima ho segueixen sent i segurament encara els tornarien a votar.
Per variar... Si és que només governen per ells, i són un vint i tants per cent... be, això comptant els enganyats que els votaren i els que estan al partit perquè no saben actuar en coherència amb ells mateixos (em referesc als dos terços de militància que ni es va presentar a revalidar en Baussà), en realitat deu ser un deu percent peladet -si arriba- els contents: ells amb totes les seves branques familiars i gent més propera.
I què voleu? El comerç està en mans d'un al·lotet inexpert que no coneix el sector. Aquest pobre Pacheco, malgrat tenir tothom en contra s'aferra al càrrec com un desesperat. Quina llàstima d'homenet, i quina manca, ja no de dignitat, sinó de sentit del ridícul. Ja és ben trist que t'hagin posat a una direcció general perquè no hi havia cap altre amb l'estòmac de menjar-se aquest marró, però aquest desgraciadet a més ha enfonsat la seva trajectoria dedicant-se a la política sense saber-ne. Està clar, quan s'acabi de cremar el llevaran per no cremar-se ells. Segur que trobaran aviat un altre llepaculs disposat a immolar-se pel seu estimat Bauzá.
Hotornaré a demanar: per a qui governa el PP?