El decret de llengües que està tramitant el Govern i que es posarà en marxa el pròxim curs acabarà amb el coneixement del català entre els nouvinguts. L'únic entorn on aquest col·lectiu escolta i parla la llengua pròpia de les Illes és a l'escola.
"Els infants no tindran competència lingüística en català perquè és l'únic lloc on ara el practiquen", afirma Asun Gallardo, directora del CEIP Gabriel Vallseca, situat al barri de Son Gotleu. Aquesta escola és un dels molts centres on cap família no ha demanat escolaritzar els fills en castellà. Ara bé, això només quedaria en una anècdota més si no fos perquè un 70% dels 450 alumnes que té el centre són immigrants.
Gallardo considera que "els pares han entès que el català és imprescindible perquè els seus fills es puguin integrar i tenir una bona feina". Aquest és el cas d'Elisa Morales, que és de Cadis i fa dos anys que va arribar a l'Illa i no dubtà ni un moment a l'hora de triar quina havia de ser la llengua de primer ensenyament del seu fill de 5 anys. "Estam a Mallorca i el més lògic del món és que aprenguin la llengua d'aquí des de petits", comenta. A més a més, ella també s'ha apuntat per segon any a les classes de català gratuïtes que el centre organitza per als pares. De mitjana, hi passen una trentena d'adults, si bé, com explica Gallardo, "enguany esperam arribar al centenar". Així mateix, l'escola ofereix classes d'àrab per als infants que volen aprendre correctament la llengua dels seus avantpassats.
Vanesa Coll és una altra de les mares que considera que per al seu infant el millor és que aprengui íntegrament en català. Tot i ser mallorquina, no s'expressa en català de manera habitual "per vergonya", i per això vol que el seu nin creixi xerrant-lo com un fet "normal". Coll és conscient que "saber català és imprescindible per a qualsevol feina" i intentar aprendre'l de gran, "com m'ha passat a mi, és molt més complicat".
El nou decret
El nou decret de tractament de llengües estableix que a Infantil els pares seran els qui triaran la llengua d'ensenyament primerenc. A Primària, de les 25 hores setmanals, cinc hauran de ser com a mínim en català, cinc en castellà i cinc en anglès. Això significa, a la pràctica, que es deixa un marge limitat als centres per triar quines assignatures s'imparteixen en cada llengua.
A Secundària, s'obliga a fer com a mínim en cadascuna de les llengües oficials matemàtiques, ciències de la natura o ciències socials. Ara bé, aquells centres que com el Gabriel Vallseca creuen en la necessitat d'oferir un ensenyament íntegrament en català, hauran d'aconseguir que el 65% del cens de l'escola (pares o alumnes majors de 18 anys) voti a favor del projecte lingüístic proposat pel centre. No obstant això, la immersió lingüística quedarà tocada per l'obligatorietat d'introduir, sí o sí, més hores de castellà i anglès als currículums.
27 comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
Bartolome va 36 (gairabé 37) anys que en Franco va morir, vius a la comunitat autònoma de les Illes Balears, no a una provincia tros de franquista merdòs. Em sembla bé que els al·lots aprenguin castellà i anglès però la primera llengua ha d'esser la pròpia d'aqui, que és el normal i lògic a qualsevol lloc del món. Si la vostra teòria és que millor castellà perque el parlen 400 mil·lions de persones (no faig contes xerrar amb tanta gent amb ma vida) el que podeu fer és oblidar el castellà i posar-vos a aprendre anglès o xinès (per cert, els bilingües ho tenim més fàcil que els monolingües) que el parlen encara molts més. De pas així podriem estalviar-nos l'Instituto Cervantes que al cap i a la fi el financiam nosaltres amb tots el doblers que van cap a Madrid i no tornen.
vicente, pues claro que nos importa un rabo el catalan. asi como a ti no te va ser solidario con las demas comunidades , ni dar dinero a institutos cervantes y demas, a nosotros no nos va darlo a institutos ramon llulls , ocbs ni chupatintas asi. Eso si somos solidarios con las demas cc aa más pobres. asi os va, que vivis oprimidos.
Bart, crec que et convé aprendre l'anglès té més futur que el castellà.Tagrada?
Està ben clar que a tots aquests filoespanyolets que pul.lulen per aquest forum els importa un rave la llengua propia d´aquestes illes, es a dir, la catalana. Només veuen la -lengua del imperio-, així d´ignorants son. Volen una Espanya unida emperò no fan res per unir-la. Només veuen la llengua i cultura castellana, la catalana, vasca i gallega no importa, son estrangeres, no formen part del que ells denominen Espanya. Aquests espanyolets son així i sempre ho serán. No hi ha res a fer. Els catalans ja ho han comprés.
El que els molesta és que els nins i nines nouvinguts o fills de nouvinguts, sàpiguen parlar, llegir i escriure en català, després de molts d'anys d'immersió i ells i els seus fills forasters de Mallorca no en sàpiguen. Per això han llevat el requisit, perquè els seus no hi podrien entrar en l'administració i els russos, ucranians, argentins i àrabs sí.
Posats a introduir l'anglès a l'ensenyament a partir d'altres matèries millor fer-ho amb el pla de Seccions Europees, que és voluntari. Aquest decret d'ara és mal d'aplicar a tothom. L'escola és complexa i hi ha molts de problemes.
joan miro demagogo,nadie quiere acabar con nada, no digas memeces. Simplemente tener el derecho a educarse como quieran. Ya basta de imposicion escolar catalana. tanto da asquito ya.
Si no els ho permetem, no l'arribaran a aplicar mai. De nosaltres depèn. Vius i ungles, i prou gemegar. A fer feina!
Bien dicho bartolo
Volen acabar amb sa llengua catalana, és a dir, amb naltros com a poble per a després, quan estiga totalment patuesitzada o desaparescuda, introduir amb força s'anglès i acabar també amb es castellà, i més endavant acabar amb sa facultat humana de parlar i de pensar