Per les Verges, els infants del Vallseca aprofitaren per fer bunyols a l’escola. | Ferran Aguiló - T.A.

TW
27

El decret de llengües que està tramitant el Govern i que es posarà en marxa el pròxim curs acabarà amb el coneixement del català entre els nouvinguts. L'únic entorn on aquest col·lectiu escolta i parla la llengua pròpia de les Illes és a l'escola.

"Els infants no tindran competència lingüística en català perquè és l'únic lloc on ara el practiquen", afirma Asun Gallardo, directora del CEIP Gabriel Vallseca, situat al barri de Son Gotleu. Aquesta escola és un dels molts centres on cap família no ha demanat escolaritzar els fills en castellà. Ara bé, això només quedaria en una anècdota més si no fos perquè un 70% dels 450 alumnes que té el centre són immigrants.

Gallardo considera que "els pares han entès que el català és imprescindible perquè els seus fills es puguin integrar i tenir una bona feina". Aquest és el cas d'Elisa Morales, que és de Cadis i fa dos anys que va arribar a l'Illa i no dubtà ni un moment a l'hora de triar quina havia de ser la llengua de primer ensenyament del seu fill de 5 anys. "Estam a Mallorca i el més lògic del món és que aprenguin la llengua d'aquí des de petits", comenta. A més a més, ella també s'ha apuntat per segon any a les classes de català gratuïtes que el centre organitza per als pares. De mitjana, hi passen una trentena d'adults, si bé, com explica Gallardo, "enguany esperam arribar al centenar". Així mateix, l'escola ofereix classes d'àrab per als infants que volen aprendre correctament la llengua dels seus avantpassats.

Notícies relacionades

Vanesa Coll és una altra de les mares que considera que per al seu infant el millor és que aprengui íntegrament en català. Tot i ser mallorquina, no s'expressa en català de manera habitual "per vergonya", i per això vol que el seu nin creixi xerrant-lo com un fet "normal". Coll és conscient que "saber català és imprescindible per a qualsevol feina" i intentar aprendre'l de gran, "com m'ha passat a mi, és molt més complicat".

El nou decret

El nou decret de tractament de llengües estableix que a Infantil els pares seran els qui triaran la llengua d'ensenyament primerenc. A Primària, de les 25 hores setmanals, cinc hauran de ser com a mínim en català, cinc en castellà i cinc en anglès. Això significa, a la pràctica, que es deixa un marge limitat als centres per triar quines assignatures s'imparteixen en cada llengua.

A Secundària, s'obliga a fer com a mínim en cadascuna de les llengües oficials matemàtiques, ciències de la natura o ciències socials. Ara bé, aquells centres que com el Gabriel Vallseca creuen en la necessitat d'oferir un ensenyament íntegrament en català, hauran d'aconseguir que el 65% del cens de l'escola (pares o alumnes majors de 18 anys) voti a favor del projecte lingüístic proposat pel centre. No obstant això, la immersió lingüística quedarà tocada per l'obligatorietat d'introduir, sí o sí, més hores de castellà i anglès als currículums.