Concentració a la localitat en suport dels detinguts per la protesta que motivà una visita de Bauzá que finalment no es dugué a terme. | P. BOTA

TW
3

La Comissió d'Assumptes Institucionals i Generals del Parlament ha rebutjat, amb els vots del PP, que comparegui qui fou el delegat del Govern durant les detencions de manifestants a Bunyola, José María Rodríguez, per explicar l'actuació que realitzaren els Cossos i Forces de Seguretat de l'Estat.

Aquell dia hi havia preparada una mobilització de protesta per la visita a la localitat del president del Govern, José Ramón Bauzá, la qual finalment no va tenir lloc. Tanmateix, la Guàrdia Civil arrestà quatre persones, la qual cosa provocà encara més protestes davant la caserna en la qual romanien detinguts.

Avui aquest tema ha estat traslladat al Parlament, i allà els populars han considerat que la petició que havien fet el PSIB i el PSM-IV-ExM «s'escapa de l'àmbit de control» de la Cambra.

El diputat del PP Miquel Jerez ha explicat que «no hi ha una obligació legal que determini la presència del delegat» a la Cambra autonòmica i que una petició d'aquest tipus ha de formalitzar-se al Congrés dels Diputats. Encara així, el parlamentari ha defensat el dret a manifestar-se, però ha assegurat que la figura del delegat «supera les estrictes funcions de control legislatives».

Notícies relacionades

La petició dels socialistes i de la coalició nacionalista s'ha fonamentat en l'argumentació de la jutge d'instrucció 12 en la qual va afirmar -segons ha afirmat el diputat del PSM-IV-ExM Nel Martí- que en les protestes dels manifestants a Bunyola no hi va haver «indicis de delicte de desordre públic» i la manifestació en la via pública es va dur a terme «sense dany a persones o béns i no es va obstaculitzar de manera significativa i duradora la circulació».

Martí ha qualificat l'actuació «d'inadequada, inoportuna, innecessària i injustificada», ja que no hi havia «indicis delictius entre els manifestants». Per això, ha demanat que es contempli la possibilitat de retirar les multes imposades, de 5.000 euros per cap, que s'investiguin internament els fets i, si s'escau, «es rectifiqui públicament i es digui si les detencions i denúncies van ser arbitràries i injustificades».

La socialista Pilar Costa, per la seva banda, ha recordat que «el desmesurat dispositiu policial» es va desplegar «amb reforços de la península amb un grup d'elit de la Guàrdia Civil».

En aquest sentit, ha criticat el «recel excessiu» i que les mesures preventives hagin «acabat absolutament en no-res».