rescat a Balears

El rescat a Balears enfronta Executiu i oposició al Parlament

Josep Ignasi Aguiló i Marc Pons es llencen mútues peticions de dimissió. El vicepresident ha seguit defensant la 'reestructuració del sector públic', mentre el diputat menorquí li retreia el 'desmantellament del sistema'

TW
0

La sol·licitud que la setmana passada féu el Govern per poder acollir-se al Fons de Liquiditat Autonòmic ha servit a la sessió del dia del Parlament per enfrontar dialècticament l'Executiu i el principal partit de l'oposició.

El vicepresident econòmic del Govern, Josep Ignasi Aguiló, ha afirmat que caldrà rescatar el PSIB-PSOE si la formació continua amb discursos com el que ha realitzat el diputat menorquí Marc Pons, qui ha recriminat que el Govern s'hagi adherit a l'esmentat fons. A més, Pons ha censurat l'"espiral de retallades indiscriminades" empreses per l'equip de Bauzá, afirmant que "l'ortodòxia econòmica de l'Executiu autonòmic ha fracassat".

Al ple del Parlament d'aquest dimarts, Pons ha acusat Aguiló de "desmantellar el sector públic" i de realitzar nombroses retallades per tractar de "recuperar la confiança dels mercats", però aquests "li han donat l'esquena", ja que no confien en ell "ni en el seu pla de retallades", pel qual a Balears "hi ha hagut un rescat, encara que hagi negat que ho sigui".

En aquest sentit, el socialista ha demanat el vicepresident que ha "d'assumir responsabilitats i dimitir". En resposta a aquestes acusacions, el popular ha assenyalat que és Pons "el que ha de demanar la seva dimissió" per "la seva ignorància de com funcionen les coses", ja que no ha realitzat un "acte de reflexió" sobre com s'ha arribat a la situació actual.

Aguiló ha incidit aleshores que el que Pons anomena "retallades" són necessàries per a la "reestructuració del sector públic, per poder mantenir les prestacions en educació, sanitat i assumptes socials".

En aquest sentit, ha dit que el fons de liquiditat és una demanda de les comunitats, "perquè mutualizar el deute és un benefici per a tots", i ha defensat que "un rescat és quan s'aplica l'article 156 de la Constitució Espanyola" i el "Fons de Liquiditat demanat per la Comunitat realment és una cosa diferent". "Amb aquest tipus de discursos, a qui caldrà acabar rescatant és al PSIB", ha dit.

Notícies relacionades

Aguiló ha insistit que les "condicions són les que la lògica econòmica imposa", que són que "les despeses siguin pagades amb els ingressos", i ha reivindicat l'acció del Govern, que segons el seu parer "guanya credibilitat dia a dia".

"Així podrem comptar amb crèdits bancaris i amb facilitats com el fons de pagament a proveïdors, necessari a causa de la situació de més 1.100 milions de factures sobre la taula", ha afirmat.

Interès del fons

El portaveu de l'altre grup parlamentari, el del PSM-Iniciativa-Verds-Entesa i Més per Menorca, Biel Barceló, també s'ha pronunciat sobre aquest tema. Així, ha qüestionat en la seva pregunta al president del Govern, José Ramón Bauzá, sobre els avantatges de l'adhesió al fons de liquiditat, ja que «els bancs donen crèdit amb un interès d'entre el 4% i el 5% i el del Fons és del 6%».

Bauzá, per la seva banda, ha reivindicat que aquesta eina permet «accedir a un sistema de liquiditat per a pagar a proveïdors i atendre el deute», i això suposa una «situació millor en matèria econòmica amb menys tipus d'interès i una tornada amb més temps», així com un «canvi de política de no gastar com van gastar vostès», ja que «si no s'hagués fet aquest tipus de política, no estaríem com estem ara».

Per la seva banda, Barceló ha criticat que els «arguments de l'ortodòxia econòmica» han caigut, degut al fet que van dir que «no pujarien els impostos», i s'ha fet, a la vegada que van dir que Balears no havia de ser rescatada i «s'ha endeutat, i damunt en el Sector Públic, perquè no generen confiança perquè bancs els deixin diners».