TW
7

A l'exconseller de Turisme Miquel Nadal se li acumulen les penes de presó: l'Audiència de Palma el va condemnar ahir a quatre anys, més vuit d'inhabilitació, pels delictes de malversació i prevaricació arran del segon judici del cas Voltor. Aquesta sentència s'afegeix als dos anys i set mesos que ja té pendents pel cas Maquillatge però, tal com va passar llavors, es preveu que de moment eviti les reixes amb un recurs al Tribunal Suprem.

El tribunal considera demostrat que Nadal va ordenar el 2008 que l'Institut d'estratègies turístiques (Inestur) pagàs 12.000 euros públics al llavors regidor de Sóller Tomàs Bartomeu Plomer per compensar-lo "pels serveis que havia prestat al partit Unió Mallorquina" i per assegurar-se'n la "fidelitat" dins la formació. Sumant-hi els impostos, la quantitat va arribar als 13.080 euros.

De fet, Nadal és l'únic dels cinc acusats del cas que va negar el relat de la Fiscalia durant el judici. Els altres quatre varen acceptar-lo, pactant-hi i garantint-se penes de manco de dos anys, que sense antecedents penals no impliquen l'ingrés a la presó. Plomer, qui va rebre els doblers, ha quedat condemnat a un any entre reixes -que pot substituir per una multa de 4.380 euros- i a un i mig d'inhabilitació. L'exdirector gerent de l'Inestur Antoni Oliver i l'excap de l'àrea de Cerca i Tecnologies Turístiques de l'Inestur Lluïsa Tortella, per la seva banda, reben una pena d'un any i mig de presó i 21 mesos d'inhabilitació cada un. Finalment, l'exdirector general de Promoció Turística del Govern Joan Sastre queda condemnat a deu mesos de presó i a 21 d'inhabilitació.

La sentència diu que Oliver, Tortella i Sastre, tots alts càrrecs de l'Executiu, seguiren directament o indirectament ordres de Nadal per afavorir Plomer amb doblers públics mitjançant un contracte que "no responia a la realitat", sinó a "interessos propis" del llavors conseller de Turisme.

Notícies relacionades

Arreglat

Tot plegat es va gestar entre l'octubre de 2008 -quan Plomer anà a veure Nadal per explicar-li que havia tingut moltes despeses per fer feines per UM i que no n'havia rebut res a canvi- i l'abril de 2009 -quan l'Inestur va acabar pagant. En la primera reunió, Plomer hi va anar amb Antoni Arbona, condemnat per un delicte molt semblant. Nadal va respondre al regidor uemita de Sóller amb un aclaridor: "Ja t'ho arreglaré". I així ho va fer.

A Plomer se li va acabar adjudicant un contracte menor com a responsable de continguts d'un projecte d'informació turística de la serra de Tramuntana via pantalles tàctils, una feina que, en realitat, s'havia encarregat a treballadors d'alguns ajuntaments implicats. De fet, quan es varen pagar els 13.080 euros a Plomer, aquesta feina ni tan sols s'havia acabat; les pantalles tàctils es presentaren el novembre de 2009.

La sentència situa el pagament a Plomer com una manera de Nadal de garantir-se'n la fidelitat. Diu que Nadal -llavors encara president d'UM- es volia assegurar suports en la batalla interna que hi havia entre nadalistes, munaristes i l'anomenada Lliga Nord.

A final del 2009, a causa de la sentència contra el també exconseller insular BartomeuVicens per un altre contacte menor, Oliver va ordenar a Tortella que completàs l'expedient de contractació de Plomer amb un resum de la feina feta per fer-lo més creïble. Ella ho va ordenar a una subordinada que, al seu torn, s'hi va negar reiteradament dient que qui l'havia de fer era qui havia rebut el contracte. Finalment, però, i tement perdre la feina, s'hi va avenir. Plomer va firmar aquell informe d'una feina que sabia que no havia fet l'any 2010.