El Govern seguí ahir el guió previst i aprovà un informe que declara que el president José Ramón Bauzá compleix la Llei d'incompatibilitat, tot i ser titular d'una farmàcia al Pont d'Inca Nou (Marratxí) i participar en les societats Bauser i El Divino. L'acord del Govern es basa en un dictamen de tres folis, que no difereix en res de les justificacions donades per Bauzá i que, curiosament, no ve signat pels Serveis Jurídics de la Comunitat, sinó per dos veterans funcionaris de lliure designació: els caps de departament de la Conselleria de Funció Pública, Pilar Cabotá, responsable de Qualitat dels Serveis, i Rafael Alomar, cap del Departament Jurídic, ambdós llicenciats en Dret.
Amb el document, el Consell de Govern arxivà ahir les actuacions iniciades al juny, quan PSIB i PSM-IV-E demanaren una investigació sobre la suposada incompatibilitat del president. L'Executiu dóna el cas per "tancat" perquè "els tècnics no aprecien motius perquè hi hagi un procés sancionador", afirmà el portaveu Rafel Bosch, qui justificà que no fes l'informe l'Advocacia sinó la Direcció General de Funció Pública perquè "n'és la competent". Ara, un tribunal determinarà si hi ha incompatibilitat perquè l'oposició ho denunciarà.
Segons els caps de departament, l'exercici del càrrec de president és compatible amb la titularitat d'una farmàcia si, com va fer Bauzá, situa al capdavant un substitut. I, per justificar-ho, cita la Llei de farmàcia, però no la d'incompatibilitats. En canvi, cita la Llei d'incompatibilitats per avalar que Bauzá no declaràs l'apotecaria com a activitat sinó com a patrimoni.
Aquests arguments són contradictoris amb els de la sentència del Tribunal Superior de Justícia de 2007, que condemnà la socialista Aina Salom i declarà incompatible ser consellera de Salut i titular d'una farmàcia. La sentència diu que transvasar la farmàcia a un tercer no significa complir la Llei d'incompatibilitats i que no es tracta d'una administració de patrimoni personal.
El dictamen dels caps de departament també assumeix la tesi de Bauzá, segons la qual quan assumí la presidència era administrador mancomunat de la societat que té la vinoteca El Divino, però deixà de ser-ho el nou de juliol, abans de fer la declaració d'activitats. I considera que el president compleix la Llei d'incompatibilitats quan "no declarà la seva activitat com a administrador mancomunat de la societat, sinó que ho va fer en la seva declaració de patrimoni, com a titular de participacions societàries".
Pel que fa a la societat Bauser, dedicada al comerç de pròtesis i cosmètics, l'informe admet que Bauzá en va ser administrador únic fins al 30 d'abril d'enguany, però al·lega que "es tracta d'una activitat de mera administració del patrimoni personal, compatible amb el càrrec de president". A més, "Bauzá ha manifestat l'escassa activitat de la societat a efectes de demostrar que aquesta activitat no pot menyscabar la dedicació al seu alt càrrec". Com abans, considera que compleix la Llei d'incompatibilitats quan no ho féu constar en la seva declaració d'activitat sinó en la de patrimoni.
Tant en un cas com en l'altre, l'informe obvia que, segons el Registre Mercantil, Bauzá fou fins al tres de maig d'enguany administrador d'El Divino i fins al nou de maig, de Bauser.
Finalment, el document rebutja comentar la presumpta vinculació entre l'operació de venda de la vinoteca El Divino, de la qual era administrador Bauzá, amb la contractació i posterior destitució com a gerent d'IB3 de Borja Rupérez. Tot i que el PSIB demanà que s'investigàs, els caps de departament al·leguen que no se'ls presentà un relat dels fets i apunten que la petició "incompleix els requisits mínims establerts perquè pugui ser tinguda en consideració com a denúncia". Els mateixos fets, però, estan sent investigats per la Fiscalia arran d'una denúncia presentada per PSM-IV-E.
"A un informe fet per tècnics funcionaris de fa molts anys d'aquesta comunitat, i no per càrrecs polítics, que analitzen i firmen sota la seva responsabilitat tècnica tot un informe d'aquestes característiques, lògicament el Govern li dóna totes les garanties per elevar-lo a Consell de Govern i procedir a l'arxivament d'aquestes actuacions", afirmà el portaveu, qui considerà "molt taxatiu i molt clar" el document i revelà que Bauzá s'absentà quan s'aprovà.
29 comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
Justa hi falta en Matas! Quina tropa se corruptes!! Encara s'en riven de tots nosaltres.
A la foto just i falta en Matas.Lladres mès que lladres!!
Aquests són es funcionaris que fan carrera, governi qui governi. Pobret, segur que avui ja ha rebut el consol de les directores generals del PP i des director general del PSOE que ha tengut. Tots els polítics volen funcionaris així, que creguin i callin. QUin oi
tots els fucionaris ara s´han de negar a que els hi llevin doblers i la paga de nadal , ja que aquest cabot heu vol tot per ell, els altres li bufen vaja una guarda de perros sense escrupuls, llevar als altres pero a mi res de res al contrari afavorime més i mes, pero no se preocupi el temps e possará a vostè i tots els seus a nel seu lloc, tots els que han robat i aprofitar dels carrecs a la presó i tornar els doblaers lladres més que lladres.
Hauriem de fer una concentració davant la farmàcia d'en Bauzà per dir ja n'hi ha prou de corrupció.
Ahir, en conèixer la notícia que en Rafel Alomar signà aquest informe es va produir una conmoció entre els funcionaris de la Conselleria d'Administracions Públiques. Quina llàstima perdre la dignitat d'aquesta manera.
Només tres paralues: "¡cabeza de haba!" . Perquè m'entengui.
supós que ara sa celebre querella la pagra del seus doblers molt hronrable i incompatible sr President.
Na Cabotà i n'Alomar???? s'han plegat ineptitud de l'una i falsedat de l'altre. I ganes de trepar de tots dos. estam ben arreglats!!
Sabeu que cobren aquests que firmen? Idò us posaria la pell de gallina. Amb un únic complement dels que perceben, repeteixo, amb un únic dels complements bastaria per contractar dues persones tot un any. Us pensau que aquests funcionaris volen deixar d'estar en l'èlit funcionarial? Us pensau que aquests funcionaris volen deixar de cobrar més de 500 euros mensuals per deixar de posar una firmeta? Us pensau que estarien allà on estan si no fos perquè els que els posen saben que firmaran? Sabeu qui és na Cabotà? Què hi pinta una firma d'una cap de "qualitat" (ja, ja, ja...) en un informe com aquest? Tot és una gran estafa, una gran mentida!!!