El conseller d'Educació, Rafel Bosch, es deixà entrevistar en el programa El gato al agua per respondre a les acusacions del Círculo Balear.

TW
79

El conseller d'Educació, Rafel Bosch, anuncià durant l'entrevista que concedí dimarts a Intereconomía que en el pròxim curs, amb l'entrada en vigor del nou decret de tractament integral de les llengües, s'eliminarà la possibilitat que els centres educatius apliquin un sistema d'immersió lingüística.

Bosch defensà a la cadena estatal que en el curs 2013-14 "es canviarà el model d'immersió amb el nou decret" i el comparà amb el que ja existeix "a València".

És la primera vegada que Bosch parla clar sobre les seves intencions de derogar l'actual Decret de mínims, que obliga els centres a impartir com a mínim el 50% dels continguts en català. El conseller afirmà que el que es vol aplicar és un model trilingüe en què la presència del català, el castellà i l'anglès hi sigui a parts iguals en els currículums. Però allò cert és que la intenció dels populars, com deixà clar, és que amb el nou decret es garanteixi "la presència de les dues llengües oficials i de l'anglès a tot l'ensenyament". Segons ha pogut saber aquest diari, el nou decret convertirà en bilingüe l'ensenyament que s'imparteix a les Illes, ja que la nova normativa obligarà tots els centres a introduir ensenyament en català i en castellà des d'Infantil fins a Secundària. De facto, això suposa la castellanització de les aules i sense atendre cap necessitat real, perquè cal recordar que només un 13% de famílies ha triat el castellà com a llengua vehicular en el segon cicle d'Infantil i en el primer de Primària.

Notícies relacionades

Actualment, la majoria dels centres de les Balears tenen el català com a llengua vehicular i, per tant, el castellà només hi és present quan s'imparteix l'assignatura de llengua. Pel que fa a l'anglès, serà el primer idioma estranger obligatori als centres i s'introduirà entre els 3 i els 6 anys.

El conseller, durant l'entrevista i empès per les pressions dels tertulians, detallà que la nova legislació "obligarà tots els centres a revisar els Projectes Lingüístics de Centre (PLC)". I és que Bosch sempre s'ha mostrat partidari que els pares participin directament en com ha de ser el PLC. Tot apunta que el decret deixarà en mans de les famílies la decisió de quina ha de ser la política lingüística del centre.

Denúncies a Educació

Bosch també reconegué que han rebut unes 43 queixes de famílies: unes 25 sobre la voluntat d'aquestes que els seus fills puguin estudiar en català i unes 18 defensant el contrari i reclamant que el seu dret d'estudiar en castellà el puguin exercir de facto. És la primera vegada que Bosch ha admès que els inspectors han hagut d'actuar per investigar possibles vulneracions del dret a la lliure elecció de llengua.