La socialista Armengol, d’esquena, es dirigeix a Bauzá en el ple del Parlament de dimarts. | Joan Torres

TW
12

La confirmació per part del president José Ramón Bauzá que percep ingressos de la seva farmàcia mentre exerceix com a cap de l'Executiu ha provocat que l'oposició insisteixi a acusar-lo d'incomplir la Llei d'incompatibilitats. Lluny d'abandonar la qüestió, ha decidit tornar-la a dur al Parlament, ara per demanar al Govern que exigeixi al president el seu cessament per incórrer en incompatibilitat i que declari la seva inhabilitació per ocupar un càrrec durant dos anys.

La petició, inèdita, la formula el PSIB-PSOE en una moció que es debatrà en el ple de dimarts i que serà rebutjada per la majoria absoluta del PP. Ahir, però, ja provocà polèmica. El PP la considerà "antireglamentària" perquè "és una moció de censura encoberta". Els populars, amb majoria en els òrgans de direcció de la Cambra, s'oposaren a la seva tramitació, però els serveis jurídics n'avalaren la legalitat i els conservadors s'hagueren de conformar a fer constar la seva disconformitat en la mesa i a expressar la seva queixa en la junta de portaveus.

Així, per tant, la iniciativa es debatrà. Concretament, demana al Govern que apliqui al president la sentència del Tribunal Superior de Justícia, que l'any 2007 condemnà la socialista Aina Salom i declarà incompatible l'exercici del càrrec de consellera de Salut amb la titularitat d'una farmàcia.

Notícies relacionades

Els socialistes entenen que la resolució judicial és perfectament aplicable al president, perquè es fonamenta en el fet que el conseller de Salut és membre del consell de govern. Ara volen que l'Executiu la faci extensiva a Bauzá. Per un costat, demanen al Govern que exigeixi al president que deixi el càrrec i, per l'altre, que declari la "impossibilitat" de Bauzá per accedir a càrrec públic per un termini de dos anys per haver incorregut en una falta "molt greu" de les tipificades en la Llei d'incompatibilitats.

La iniciativa no agrada gens al PP. Ahir, després de la junta de portaveus que l'acceptà a tràmit, la popular Mabel Cabrer recalcà que havia fet una queixa formal perquè entén que va contra el reglament de la Cambra. La diputada considerà la moció una "idiotesa" i la titllà de "surrealista". A més, advertí que el PPno volia ser "comparsa" de la "persecució política" a la qual sotmet l'oposició al president. També titllà d'"impresentable" que l'esquerra, quan la ciutadania passa dificultats per la crisi, vulgui convertir el Parlament "en un circ mediàtic".
A preguntes dels periodistes, la popular no va voler dir si el president hauria de dimitir en cas que fos imputat arran de la denúncia de PSM-IV-E, una denúncia que ha duit la Fiscalia a obrir diligències prèvies per determinar si, com apunten els econacionalistes, hi podria haver una relació entre l'operació de venda de la vinoteca El Divino, de la qual era administrador Bauzá, i el nomenament i posterior destitució de Borja Rupérez com a gerent d'IB3.

Cabrer reconegué que el PPacordà que els imputats haguessin de dimitir dels càrrecs, però afegí que no volia fer "futuribles" sobre una hipotètica afectació a Bauzá. Finalment, deixà entreveure que és possible que el PPdemani la creació d'una comissió d'investigació al Parlament per analitzar el contracte de l'any 2008 que va fer l'Ajuntament de Palma amb l'empresa Jardins de Tramuntana, vinculada a la parella de la portaveu socialista, Francina Armengol. Ahir, però, la petició no es va fer.

Per altra banda, PSM-IV-E expressà la seva queixa al president del Parlament, Pere Rotger, després que es vetàs una iniciativa seva que, primer, pretenia "reprovar" Bauzá i que, un pic rectificada, volia "reciminar-lo" per registrar una declaració "fal·laç". La mesa, amb el vot a favor del PP i el rebuig del PSOE, no permet la proposició de llei perquè entén que, per aconseguir el que pretén, PSM-IV-E hauria de fer una moció de censura. El seu portaveu, Biel Barceló, criticà que "impossibilitin" el debat d'una iniciativa que també insta Bauzá a mostrar la seva declaració de l'IRPF. En qualsevol cas, anuncià que refaran la proposta. "S'han de poder debatre els negocis del president en el ple", defensà.