El vicepresident Aguiló, el president Bauzá i el conseller Company riuen abans de començar el ple del Parlament d’ahir. | Ferran Aguiló - J.Torres

TW
24

La suposada incompatibilitat del president, els negocis i, fins i tot, la presumpta vinculació entre aquests i el nomenament i destitució d'un càrrec a IB3 que ara investiga la Fiscalia centraren ahir un ple del Parlament en què el cap de l'Executiu, José Ramón Bauzá, tornà a negar les acusacions de l'oposició i defensà que compleix la llei de compatibilitat.

En defensa seva, Bauzá afirmà que la seva única activitat és la de diputat i president, però reconegué que té ingressos al marge de la política, que no inclogué en la declaració d'interessos i activitats que presentà en ser elegit perquè, segons ell, no era necessari. Pel president, aquestes entrades no deriven de cap activitat, sinó de la gestió del seu patrimoni personal. I es referí a la farmàcia que té al Pont d'Inca Nou (Marratxí) i a diversos locals que, segons va dir, sí que féu constar en la declaració de patrimoni que va fer.

"Em dedic en cos i ànima a la meva feina com a president del Govern i com a diputat d'aquesta cambra, són les úniques activitats que exercesc i, per tant, les úniques que figuren en la meva declaració" d'interessos i activitats, apuntà Bauzá a preguntes del nacionalista Biel Barceló. El president cità l'article set del Reglament d'incompatibilitats, segons el qual "no és exigible la declaració d'activitats que constitueixin una administració del propi patrimoni" i "no s'han d'incloure els ingressos procedents de l'administració del patrimoni personal".

"Per tant, les meves activitats estan definides i la resta, la meva farmàcia i una sèrie de locals, està registrat a la meva declaració de patrimoni", recalcà Bauzá, qui sentencià que el seu patrimoni és "curiosament" el mateix que tenia abans de ser president.

Notícies relacionades

L'oposició, però, considera que la farmàcia no genera un rendiment patrimonial, sinó un rendiment d'activitat econòmica, i entenen que, igual com Bauzá ho deu fer constar en la seva declaració de renda, havia de fer el mateix en la declaració d'activitats. Precisament, Barceló li demanà que mostràs la declaració de l'IRPF. El nacionalista l'acusà de mentir en la declaració i d'ocultar els negocis -a més de titular d'una farmàcia, era administrador de les societats Bauser i Divino-, l'advertí que "els seus negocis estan interferint en la seva responsabilitat com a president" i l'instà a triar entre president o farmacèutic.

Per part seva, el conseller de Presidència, Toni Gómez, negà "rotundament" que Bauzá hagués oferit a Borja Rupérez la possibilitat d'entrar a l'equip directiu d'IB3. En la denúncia presentada a la Fiscalia per PSM-IV-E, es vincula el nomenament de Rupérez com a gerent d'IB3 amb l'operació de venda de la vinoteca El Divino, de la qual era administrador Bauzá, i la posterior destitució de Rupérez amb el trencament de la venda.

Gómez descarregà la responsabilitat del nomenament de Rupérez en el cap de contractació d'IB3, però considerà "normal" que aquest rebés "recomanacions". Rupérez apuntà en la seva carta de dimissió que foren dos homes de confiança de Bauzá, els alts càrrecs del gabinet del president Javier Fons i Martí Juaneda, els qui l'anaren a cercar i els qui li sol·licitaren la dimissió.

El socialista Vicenç Thomàs acusà Bauzá de "mentir" en la seva declaració, demanà si el president havia patit "xantatge" per unes suposades gravacions que estarien vinculades a la venda de la vinoteca i preguntà si IB3 havia estat "moneda de canvi". No rebé respostes. Gómez just advertí l'oposició que "algun dia se'ls tornarà en contra l'estratègia d'embrutar el nom del president".