TW
12

La Fiscalia de les Illes Balears ha obert una investigació penal al president del Govern, José Ramón Bauzá (PP), pels seus negocis privats. L'obertura de diligències s'efectua arran de la denúncia contra el cap de l'Executiu presentada el 24 d'agost per PSM-IV-E. En l'escrit formulat pels econacionalistes, es vincula l'operació de venda de la vinoteca El Divino, de la qual era administrador Bauzá, amb la contractació i posterior acomiadament de Borja Rupérez com a gerent d'IB3. La demandaconsidera que la designació de Rupérez va estar motivada "per interessos personals" del president i apunta que això pot suposar, pel cap baix, la presumpta comissió d'un delicte de prevaricació i d'un altre de tràfic d'influències.

La denúnciademanava a la Fiscalia que acordàs la incoació de diligències informatives per depurar responsabilitats. I això és el que ha fet el Ministeri Públic, segons confirmaren ahir fonts judicials. L'escrit a què ha tingut accés aquest diari fou presentat pel grup parlamentari de PSM-IV-E a final d'agost i està signat pels diputats Biel Barceló i Fina Santiago. Barceló confirmà ahir que s'havia registrat aquest escrit i que no en tenien resposta de la Fiscalia.

Els econacionalistes proposaven en la seva denúncia que la Fiscalia cridàs a declarar totes les persones que participaren en els fets denunciats. També reclamaven que s'investigui si en el nomenament i la destitució de Rupérez com a gerent d'IB3 es va incórrer en infraccions de l'ordenament jurídic i, si fos així, es determini si només foren infraccions administratives o si es cometeren delictes.

El document relata que, fins al 3 de maig, Bauzá constà al Registre Mercantil com a administrador mancomunat amb José Antonio Guitart de l'empresa SLNE, dedicada al comerç a minoristes de vins i amb un local a Bendinat, la vinoteca Divino. PSM-IV-E apunta en la demanda que la vinoteca tenia l'any 2010 pèrdues de 330.000 euros, segons es féu constar al Registre Mercantil, i que Bauzá intentà vendre l'empresa a "dues persones amb qui tenia una relació d'amistat":Jesús Bleda i Francisco de Borja Rupérez. Segons l'escrit presentat, per tancar l'operació, aquests exigiren 140.000 euros.

La denúncia apunta que l'octubre de 2011 es nomenà Rupérez com a gerent d'IB3 "sense seguir els procediments establerts ni justificació de mèrits". També descriu que Rupérez i Bleda es negaren a adquirir la vinoteca Divino pel preu de 350.000 euros i, de manera immediata, el 23 de novembre, Rupérez fou destituït d'IB3. "Hi ha una relació temporal aparent entre la relació empresarial de Bauzá i el nomenament i posterior destitució del senyor Borja Rupérez", denuncien els econacionalistes en la demanda.

Barceló i Santiago interpreten que la designació de Rupérez a IB3 "va estar motivada pel interessos personals, i pot suposar, pel cap baix, la presumpta comissió d'un delicte de prevaricació de l'article 405, i un delicte de tràfic d'influències de l'article 428 previst al Codi Penal vigent, sense perjudici d'altres accions o omissions delictives que la Fiscalia pugui identificar durant la seva investigació". Per això, sol·liciten que es tingui per "formulada denúncia contra José Ramón Bauzá i altres persones que poguessin estar implicades en els fets" i proposen que es cridi a declarar Jesús Bleda, Borja Rupérez i José Antonio Guitart.

Els fets denunciats per PSM-IV-E ja aparegueren en un comunicat emès per l'associació de productores Aproba, que assenyalà la possibilitat que es fessin públiques unes "gravacions" que serien comprometedores per a Bauzá. Aproba apuntava a una presumpta "prevaricació" a partir dels enregistraments i del testimoni de Rupérez, a qui es vincula amb la vinoteca de la qual Bauzá era administrador.