TW
6

Una enquesta realitzada entre 900 ciutadans illencs per l'empresa demoscòpica Gadeso mostra l'escepticisme que els polítics illencs, la seva feina i fins i tot les institucions de les Illes aixequen entre bona part de la societat.

Així, l'estudi mostra com cap dels polítics balears de primera línia, independentment de les sigles o de la ideologia, no tenen la confiança majoritària de la població, que en el millor dels casos els puntua amb un 4 sobre 10.

A més, preguntats per les àrees de gestió del Govern, les més ben considerades pels balears són el turisme (el 38% aproven les polítiques de l'executiu), Cultura (25%) i urbanisme (24%), mentre que la política lingüística (11%), l'educació (15%) i el treball (17%) són les que menys suports susciten.

Els dubtes respecte al treball dels líders polítics s'aprecien en igual mesura quan als ciutadans se'ls pregunta per les institucions: un 80% afirmen que no tenen cap confiança en el Parlament, i el 72% no confien gens en el Govern.

Notes dels representants

Concretament, el president del Govern, José Ramón Bauzá, és el més conegut dels membres del gabinet (91%) i el segon més ben considerat (3,4 punts) per darrere del titular de Salut, Antoni Mesquida (3,7), mentre que el més desconegut (19%) i menys valorat (2,7) és el conseller d'Administracions Públiques, Simón Gornés.

Notícies relacionades

A la secretària general del PSIB, Francina Armengol, la coneixen un 78% dels enquestats, que en una escala de 0 a 10 la puntuen amb un 3,2, mentre que el portaveu de PSM-IV-ExM, Biel Barceló, saben qui és el 75% dels ciutadans, els quals li posen una nota de 3,4.

En conjunt, el Govern rep una puntuació de 3,3 i l'oposició obté una nota molt semblant, de 3,2.

Maria Salom, a la coa

Entre els presidents dels consells insulars, els més ben considerats són els d'Eivissa, Vicent Serra, i Formentera, Jaume Ferrer, encara que no passen dels 4 punts de valoració. El menorquí Santiago Tadeo es queda en un 3,8 i la de Mallorca, Maria Salom, obté la qualificació més baixa dels seus homònims amb un 3,2.

Tanmateix, els portaveus de l'oposició insular tenen notes fins i tot pitjors que els presidents.

Aquestes dades sobre els dirigents polítics insulars tenen una translació gairebé directa quan es consulta als ciutadans pels equips: el govern i l'oposició al Consell de Mallorca són els més mal valorats, amb 3,2 i 3 punts respectivament, mentre que la percepció és lleugerament millor a Menorca (3,8 i 3,4 punts) i superior fins i tot, encara que sempre dins el suspens, a Eivissa (4 i 3,3) i Formentera (4 i 3,6).

Així mateix, més de la meitat de la població (53%), segons l'anàlisi de Gadeso, creu que l'actual model d'Estat és l'adequat, un 22% considera necessari que les autonomies augmentin les seves competències i un 21% creu que el Govern central hauria de recuperar la gestió en algunes matèries ara transferides.