A les Balears, el mes passat hi havia 27.446 persones que fa més d'un any que estan a l'atur. Representen el 35,3% del total, la qual cosa suposa el percentatge més alt dels darrers anys. De fet, el novembre de 2008 aquesta xifra era de l'11,4%. Des de llavors, no s'ha aturat de créixer.
En només quatre anys, marcats per la crisi econòmica, la radiografia de la durada en mesos dels desocupats ha canviat de manera significativa i s'ha invertit la tendència. El gruix d'aturats de menys de tres mesos minva al mateix temps que s'incrementen els de llarga durada. Les dades del mes passat posen de manifest que poc més del 44% dels desocupats de les Illes fa més de 10 mesos que no treballa.
Això representa que un gruix important de persones a l'atur no ha aconseguit incorporar-se de nou al mercat laboral des que perdé la feina. A més, l'increment de desocupats de llarga durada implica que un nombre elevat no cobra cap tipus de prestació. En concret, a les Illes el mes passat hi havia 50.884 desocupats que no cobraven cap ajut.
Aquestes dades evidencien "l'estancament del mercat laboral". Les diputades de l'oposició Fina Santiago (PSM-IV-ExM) i Joana Barceló (PSIB) i el secretari d'Acció Sindical d'UGT, Manuel Pelarda, coincidiren a assenyalar que el darrer any l'afiliació no ha crescut cap mes en termes interanuals. L'Arxipèlag no té prou capacitat de crear ocupació ni d'absorbir els desocupats. L'Informe Econòmic i Social de 2011 del Centre de Recerca Econòmica (CRE) de la UIB i Sa Nostra ja destaca aquesta tendència a l'alça de l'atur de llarga durada, que atribueix, en bona mesura, a la dificultat que tenen per incorporar-se a la feina les persones amb baixa qualificació.
Fina Santiago explicà que a moltes persones que procedeixen del sector de la construcció els costa trobar feina, i lamentà que "no tenen possibilitat de formar-se en un altre camp perquè el Govern ha eliminat bona part de l'oferta formativa per a aturats". A aquest element, cal sumar-hi, segons Santiago, la reforma laboral, que "facilita l'acomiadament alhora que premia la contractació de joves". Aquest element "contribueix" a engrandir el percentatge de desocupats de llarga durada, la qual cosa preocupa especialment als econacionalistes. Santiago criticà que els Pressuposts Generals de l'Estat per a 2013 "no inclouen cap mesura per pal·liar aquest problema".
Pelarda criticà la retallada pressupostària en aquest sentit. De fet, segons indicà Joana Barceló, el Pressupost General de l'Estat de 2012 ja rebaixà un 56% la partida per a polítiques actives d'ocupació, que per a 2013 tornaran a davallar un 34%. A més, baixen un 6,3% els recursos econòmics per a aturats i a partir del febrer no està garantida l'ajuda dels 400 euros.
Davant d'aquest panorama, Santiago, Barceló i Pelarda mostraren la "màxima preocupació". Així mateix, el secretari d'Acció Sindical d'UGT advertí que "són més" els aturats de llarga durada, perquè "n'hi ha molts que no estan registrats perquè ja han esgotat les prestacions i el SOIB no ofereix servei d'orientació".
4 comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
I també son els fruits de la Reforma Laboral i dels meravellosos consells que li dóna a Rajoy el Mister Potato Rosell, Príncep de la CEOE.
Això es diu "el efecto Bauzá".
Fer cas del que ens diu Europa ens porta cada dia a una situació insostenible. Només demana retallades i polítiques fiscals a favor dels rics i especuladors i en contra de classe treballadora. En cap moment ha demanat que s'apliquin polítiques de reactivació econòmica. En cap moment a obligar els bancs que obrin les línees de crèdit a les empreses per tal que puguin finançar-se. Volen que Espanya segueixi el mateix camí que Grècia. Potser sí que el més convenient seria sortir de l'euro i anar de per lliures o bé plantar cara a Europa i marcar les nostres pròpies polítiques econòmiques. A nivell autonòmic es demostra la submissió del govern a lés polítiques de Madrid. Cal una acció de força per anar cap a la hisenda pròpia i aplicar les nostres pròpies polítiques de creixement.
un deastre darrera l´altre, aquest govern es horroros més malament no heu poden fer