TW
2

Després que l'associació de veïns de la Gerreria alçàs la veu recentment contra les dificultats per presentar iniciatives populars a Cort, la coalició PSM-IV-ExM intentarà ara obrir una escletxa legal per facilitar-ho.

Concretament, el diputat Antoni Alorda realitzarà en les properes setmanes una proposta de llei d'iniciatives populars municipals davant el Parlament de les Illes. Tot i que faci referència a iniciatives populars per debatre en els ajuntaments locals, és al Parlament autonòmic on s'ha de concretar la normativa.

La coalició proposa que una gran davallada dels requisits mínims per poder registrar una iniciativa popular. Ara com ara, i segons la Llei de Règim de Bases Locals, és necessari que la proposta estigui avalada per la signatura del 10% dels ciutadans de Palma. Com que Ciutat té actualment una població de 421.000 persones, els veïns han de recollir 42.100 rúbriques perquè Cort n'accepti la tramitació.

La coalició PSM-IV-ExM, però, recomana que aquestes iniciatives només hagin de ser subscrites, en el cas de poblacions de més de 100.000 habitants, per un mínim de 2.400 persones, a més de l'1% dels habitants que excedeixen dels 100.000 (que en el cas de Palma serien 3.210 signatures més). O sigui, un total de 5.610, una xifra bastant inferior, evidentment, a les més de 42.000 actuals.

Així mateix, proposen que en municipis de menys de 5.000 habitants sigui necessari el 10% del cens; mentre que en poblacions de 5.000 a 100.000 habitants s'estableixi la firma de 500 habitants més el 2% dels residents que excedeixin dels 5.000.

En el supòsit que els veïns presentassin les rúbriques, el batle o la batlessa haurà d'incloure les iniciatives, degudament presentades, en l'ordre del dia del ple en un termini no superior a un mes després de l'entrada en el registre. I és el ple el que haurà de debatre la iniciativa i votar-la.

Participació vs. súbdits

Aquesta via jurídica ha estat impulsada pel regidor Antoni Noguera (PSM), arran de la publicació a dBalears de les queixes veïnals. El regidor apunta la necessitat de promoure "una cultura política participativa, i no de súbdits".

Així mateix, qualifica la normativa actual de "limitació gairebé insuperable", que fomenta més encara la "desafecció política". Noguera, de fet, explica que, "tot i que algunes de les proposicions estan redactades conjuntament amb entitats de la societat civil, és evident que aquesta pràctica limita el dret a la iniciativa als interessos dels grup municipals".