El conseller Antoni Mesquida, durant el primer ple del nou període de sessions. Fotos: J.T. | Ferran Aguiló

TW
23

Gairebé dos anys després que Son Dureta tancàs les portes com a hospital de referència, el Govern reconeix que no sap què ha de fer amb l'edifici. Així ho va admetre ahir al Parlament, en el primer ple del nou període de sessions, el conseller de Salut, Antoni Mesquida. Les seves paraules provocaren la indignació de l'oposició, que denuncià la constant improvisació de l'Executiu.

"No li puc dir què hi farem perquè jo tampoc no ho sé", afirmà Mesquida, responent a una interpel·lació de la diputada de PSM-IV-E, Fina Santiago. La progressista repassà les anades i vingudes del Govern durant el darrer any amb el futur de l'edifici i recordà que el PP passà de defensar-ne l'ús com a centre sociosanitari a plantejar-se'n la venda parcial, apuntà la possibilitat d'instal·lar-hi la Conselleria i després en recuperà l'ús sociosanitari a finals de 2013, un pic que es tancassin els hospitals Joan March i General.

Però l'arribada de Mesquida fa dos mesos i la seva intenció de no tancar els dos hospitals ha suposat deixar enlaire el futur de Son Dureta. De fet, el conseller va reconèixer ahir que l'actuació a l'edifici dependrà de si es poden mantenir oberts els dos hospitals. En aquest sentit, reiterà que ha posat tot el seu "coratge, il·lusió i força" a aconseguir que continuïn operatius i afegí que "es podran mantenir si són eficients".

Respecte de Son Dureta, indicà que hi haurà més necessitat de places sociosanitàries per l'envelliment poblacional, però apuntà que la crisi i la manca de recursos condicionen el Govern. Amb tot, deixà entreveure que no és partidari de la venda del complex. Malgrat que al gener passarà a mans del Govern, per poder-lo vendre caldria negociar amb l'Estat per canviar-li l'ús, digué.

El conseller, que no aclarí el futur de l'edifici, no va satisfer Santiago. "Si no ho sap vostè, qui ho ha de saber?", li entimà. "Pot tenir bona voluntat, però ha de tenir idees i saber gestionar", sentencià.

Ja abans, l'exconseller de Salut Vicenç Thomàs havia interrogat Mesquida sobre el tancament del Joan March i el General. El socialista destacà que el conseller mostra "les vergonyes" del Govern quan intenta no tancar els hospitals en contra de l'opinió que fins llavors havia mantingut l'Executiu i l'animà a continuar "remant a contracorrent". Mesquida li deixà clar que no hi ha doble discurs a l'Executiu i "si creu que no m'entenc amb el Govern, s'equivoca. Les coses es parlen i es raonen. Jo tenc la meva visió de les coses i la meva llibertat no me l'anul·la ningú pel fet de ser conseller".

Així mateix, els socialistes cercaren contradiccions entre el discurs de Mesquida, que fa poc anà a Etiòpia com a metge solidari, i l'aplicació de la llei estatal que deixa 20.000 immigrants irregulars sense targeta sanitària. Mesquida, també aquí, advertí que ell només té un discurs i el tirarà endavant amb aquesta llei. Defensà que "un etíop sense papers que tingui una malaltia serà atès", que "no quedarà ningú sense assistència" i que "no morirà ningú enmig del carrer per falta d'assistència". I precisà que "no serà pagant".

El PP encara rebutjà una iniciativa del PSIB que instava a demanar la derogació de la norma que deixa els sense papers sense targeta sanitària i a dur-la al Constitucional. L'exdiputat del PP Antoni Pastor, ara no adscrit, votà amb el PP excepte un punt que demanava al Govern de l'Estat dialogar per assolir un gran acord sanitari.

Bauzá culpa l'esquerra de l'augment de l'atur

El president José Ramón Bauzá culpà ahir l'esquerra de l'increment de l'atur que s'ha produït a Balears. Així va respondre ahir als portaveus de l'oposició, Francina Armengol (PSIB) i Biel Barceló (PSM-IV-E), que coincidiren a criticar-lo perquè aquest agost s'ha assolit la xifra històrica de 75.000 aturats i l'instaren a demanar disculpes als desocupats per haver dit que alguns s'apuntaven al SOIB esperant que mai no els cridassin.

Bauzá negà que ell hagués culpat de l'atur els que no tenen feina i afirmà que no cerca culpables, sinó solucions, i que si hagués de cercar culpables, "els trobaria molt a prop, perquè vostè els té a la seva formació política", entimà a Francina Armengol. Criticà la gestió dels socialistes al Govern de l'Estat i definí el mandat del Pacte a Balears com "quatre anys d'inoperància i ineptitud". Recordà que el Pacte entrà amb 29.000 aturats i sortí amb 71.000, i els retragué que augmentassin amb 6.000 els empleats públics.

Els portaveus de l'esquerra criticaren que Bauzá es mostri optimista sobre la situació econòmica quan el PIB del segon trimestre és negatiu, i li van retreure que, des que governa, l'atur s'ha incrementat, ha augmentat la precarietat laboral i creix la pobresa.