El pla d'estiu dels hospitals de les Illes Balears d'enguany ha tingut una xifra rècord de llits tancats, concretament 310, i paral·lelament les llistes d'espera no han aturat de créixer, segons els sindicats. Si bé fins ara havia transcendit que, per exemple, a Son Espases durant tres mesos s'han tancat 139 llits, ahir el sindicat d'infermeria SATSE quantificà centre per centre els llits que s'han eliminat amb els plans d'estiu, alguns dels quals encara duraran fins al 30 de setembre. La reducció més important s'ha produït a Son Espases (-139), seguida de la de Son Llàtzer (-70), del Joan March (-44), del General (-25), del de Manacor (-16) i del de Can Misses (-16).
Sobre les llistes d'espera, ja farà gairebé un any que el Govern no en facilita dades i és per això que, com explica la delegada d'UGT a Son Espases, Isabel Miralles, "només sabem el que passa al nostre hospital, però és ben greu". A dia d'avui, a l'hospital de referència, la llista d'espera per intervencions de traumatologia en casos de problemes d'esquena és d'un any i mig; i en el cas de TAC i ressonàncies, deu mesos. Miralles afegí que "el que notam és que s'està derivant cada vegada més a la privada i aquí tanquen més llits i no contracten personal. Tenint maquinària ben bona per fer proves, l'hem de tenir aturada per manca de professionals".
El secretari de Salut de CCOO, Manel García, assegurà que "les llistes d'espera serien un bon indicador per saber com està el sistema sanitari, però no els interessa que se sàpiga". El sindicalista criticà que "fan una retallada de despesa brutal a costa de la salut dels ciutadans".
El malestar per la manca de personal als centres sanitaris és una constant i és que, com denuncià ahir SATSE, "hi ha hagut un 10% menys de contractacions d'infermers aquest estiu", si bé el cas més greu és el de Can Misses, a Eivissa, on s'han deixat de contractar 20 infermers. Pel que fa al Joan March, aquest estiu no s'hi ha fet cap contractació, si bé les que s'han efectuat al General, al Psiquiàtric, al Mateu Orfila i a Son Llàtzer són molt inferiors a les d'anys anteriors. Menys llits i menys quiròfans en funcionament suposen, d'una banda, prescindir de personal, i de l'altra, empitjorar el servei que s'ofereix. Només a Son Espases, han deixat de funcionar 8 dels 19 quiròfans.•
10 comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
L'espoli espanyol que pateixen les Illes Balears, és absolutament brutal. No us deixeu enganyar per partits que són sucursals espanyoles. Aquestes, nomes defensen que segueixi l'espoli. Heu de deixar de votar les sucursals espanyoles i votar partits que defensin la gent de la vostra terra. Desperteu !!!
Heu comparat la diferència amb Castella i Lleó, per exemple? I ells es financen amb els nostres doblers. Adéu, Espanya. Ja no és qüestió de sentiment nacional o de llengua, sinó de vida o mort. Literalment.
Aquesta mena de "papanetisme" que fa que les autoritats sanitaries no tenguin coratge de fer una proposta per tal de que els beneficiaris dels régims de la Seguretat Social que justifiquin tenir concertada l'assistència sanitaria mitjançant una asseguradora privada gaudiràn de una bonficiació del x %, això anirà de mal a pitjor. Si la Seguretat Social o l'Estat no té capactitat econòmica per fer front a la despesa sanitaria hem de tenir valor per oferir aqlternatives
Que voleu...no hi ha cap dobler i les empreses de mal en pitjor, jo de voltros hem relaxaria i posau.vos tranquils que encara serà molt pitjor...
Les asseguradores privades se freguen les mans. Aquest estiu m'han telefonat un parell oferint-me sucoses ofertes. Per intentar convèncer-me, sempre recorrien al desmantellament de la sanitat pública. Una em va dir: "¿Está seguro que no lo quiere? ¿Así como está ahora la sanidad pública con los recortes y eso?" Són uns pirates!
L'estat del benestar comença per la qualitat de la sanitat pública i de l'educació futur motor econòmic de un país. Ara la sanitat no importa l'educació menys, aviat sols els riscs tindran dret a una sanitat de qualitat i a una bona educació, la merma de personal, llistes d'espera, copagament sanitari, augment de les matricules a les universitats, retalla als dos sectors més importants de l'escala de valors de una societat.
El personal sanitari (metges inclosos) hauria de fer posar els polítics als últims llocs de la llista. I si fos necessari que cedissin el seu lloc a la ciutadania, el mateix que fan els capitans de barco. Per justicia, congruència, i responsabilitat.
I en la privada hi ha una cadència de 6 mesos per una ressonància.
Poble de Mallorca, fem ressò de l’onze de setembre al Principat. Demostrem el nostre rebuig cap a la política colonial d’espoli de l’estat espanyol. Des de Artà a Andratx, des de Pollença fins a Santanyí. Tots units i amb un sol clam. Manifestau-vos dia 12 de setembre, a les 18h, plaça de la Porta pintada, a Ciutat de Mallorca. Un mallorquí, una senyera. Manifestau-vos per la nostra nació, la nostra llengua i el nostre dret a decidir el nostre futur.
Vergüenza.